Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ферма за трюфели посреща туристи край Балчик

Ферма за трюфели в района на Балчик посреща туристи и се опитва да ги въведе в тайнствения свят на трюфелите. 

"Тя е обособено място в естествена среда, където всеки турист да може да преживее емоцията от лова на трюфелите, които са скрито в земята съкровище", казват хората, които посрещат гости във фермата. 

Причината трюфелите да са скъп и луксозен продукт е, че те са ценни за кулинарията заради хранителната и здравословната си стойност. Гостите на фермата могат да дегустират продуктите и в същото време да научат как се добива този продукт. 

"България през последните години е много важен фактор на пазара на трюфели в световен мащаб, но като лов на трюфели още не сме добре развити. Всички трюфелни държави предлагат такива атракции за своите гости. Ние сме първите в България, които решихме да се насочим в тази сфера. Основната ни дейност досега е била търговия с трюфели и продукти с трюфели", казва Димитър Димитров. 

Трюфелът е вид подземна гъба. Тя живее в симбиоза с някои видове дървета. В България се срещат почти всички видове трюфели, които се използват в кулинарията и в търговията. 

Трюфелите са много видове, но около 10 вида се ползват само за търговия и кулинария.Този продукт освен, че придава много добър вкус и аромат на ястието и превръща едно обикновено ястие в гурме ястие, той е много полезен - много силен антиоксидант е, съдържа много минерали и витамини, полезен е за здравето. Видовете трюфели са еднакви по целия свят. 

"До преди няколко години се смяташе, че трюфели има само в Лудогорието и в Североизточна България, но през последните години се намери трюфел почти във всяка точка на България. Има го и в Южна България и в Северна и в Западна. И даже има нещо интересно, че през последните няколко години България опроверга твърдението, че трюфелите растат до 1000 м надморска височина". 

Намират се трюфели на 1 600 м. надморска височина. Учени в България пишат труд върху това, че трюфелите вече се намират на 1 600 м. 


Трюфелите се намират с кучета. На времето са ги търсили с прасета, но прасетата, както добре ги намират, така и добре си ги похапват. 

"Винаги е по-лесно да научиш едно кученце да търси трюфели. Кучетата ги намират, изкопават и дори ги носят в ръката на ловеца. Единият вид трюфел, който е доста скъп - там вече не се разчита кучето да го изкопае и да го донесе, а само да покаже къде е мястото на трюфела. Ловецът изкопава трюфела и го изважда като внимава да не го нарани. Породи кучета, които са подходящи за лов на трюфели са най-вече тези, които са подходящи за лов на птици. Като цяло може да се обучи всякакво куче. Познавам колеги, които търсят с немски овчарки". 


"Лично аз в моята практика съм научил кученце, което съм намерил изоставено на улицата, да търси трюфели. По принцип тези трюфели, които се събират, от тях няма отровни. Но има много други подземни гъби, които не са препоръчителни за ядене и човек, който не разбира, може да мисли, че е намерил трюфел, а всъщност да е попаднал на нещо съвсем друго. Има много хора, които са недобросъвестни. Прекопават находищата с цел да извадят трюфелите, които кучетата не ги намират, понеже не са узрели. По този начин може да се унищожат находищата на трюфели и да навредят на природата. Винаги трюфела трябва да се събира с кучета, като кучето намира само зрелите трюфели и по тоя начин не пречи на размножаването на трюфела". 

Повече чуйте в звуковия файл.

Снимки: Личен архив 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Проучвания в античния град Нове край Свищов

Започват проучвания в античния град Нове край Свищов

Полски и български археологически екипи и тази година ще проведат проучвания в античния град Нове край Свищов. И докато финансирането за екипите на Познанския и на Варшавския университет е осигурено от полската държава, работата на двата български екипа е под риск, заради неяснота дали ще получат субсидия от Министерството на културата. От..

публикувано на 29.05.23 в 13:25
Андреа Пунчева

Архитектурата на храната – четири кулинарни маршрута на Андреа Пунчева

"От баща ми съм взела любопитството към неугледни, обикновени места, понякога откровено неугледни. Обичам и на хубаво, обичам и на улично, сърдечно и непретенциозно. Категорично преживявам местата през храната и напитките. Работя това, което работя, защото това е подходът ми в живота ." Андреа Пунчева е главен редактор на списанието за вино..

публикувано на 28.05.23 в 17:24

Десетокласникът Стоян Добрев от НПМГ след успеха си на Европейската олимпиада

Десетокласникът Стоян Добрев от Националната природо-математическа гимназия спечели сребърен медал на Европейската олимпиада в столицата на Латвия Рига, проведена в началото на май. Той е от Сандански. Все още не е решил дали да продължи образованието си с химия или с биология, дали да учи медицина или фармация. "Научих, че сме изключително интересни..

публикувано на 27.05.23 в 04:00

Подписка цели да запази дърветата в центъра на Добрич в предстоящ ремонт

Подписка в защита на дърветата в пешеходната централна зона на Добрич започна Гражданската инициатива "Да спасим от изсичане – "подмяна" живите дървета в центъра на град Добрич“.  Подписи се събират вече две седмици. Поводът е идеен проект, одобрен от Община Добрич, за предстоящ ремонт на центъра. В първия му етап е предвидено 70 многогодишни..

публикувано на 26.05.23 в 13:55

Дни преди изборите за нов ректор Великотърновският университет се тресе от скандали

Три дни преди изборите за нов ректор и ръководство, Великотърновският университет се тресе от скандали. Преподавателят по журналистика доцент Иво Инджов показа пред журналисти съобщение, което е получил от настоящия ректор, в което са заплашвани трима преподаватели. Ректорът професор Христо Бонджолов, който управлява два последователни мандата и няма..

публикувано на 26.05.23 в 06:55
Зор Алеф

Зор Алеф - откривател на мистичната сила във всеки от нас

"Т ризъбецът на желанието" е книга, която е свързана с тайната на този магически инструмент. Върху него са гравирани няколко магически формули. Една от формулите, достигнала и до нас е символни закодирани магически формули на материализацията . На правилното изграждане на волевия процес, процесът на осъществяването, на постъпателните..

публикувано на 24.05.23 в 19:38
Румен Стоичков

Румен Стоичков за новата си книга - "Броеница от гласове": Това е 100 % истина, разказана от хората на България

"Голяма част от репортажите ми прозвучаваха за първи път в предаването "12+3" на програма "Хоризонт". Може би 1800, а после те се излъчваха и в "Нощен Хоризонт". Това е моята 8 книга, в която са включени моите срещи с хората по страната", каза в "Нощен Хоризонт" Румен Стоичков за новата си книга - "Броеница от гласове" . Стоичков има 2000..

публикувано на 24.05.23 в 13:11