"Симулацията" – дебютният роман на Паулина Георгиева

Името на Паулина Георгиева се свързва предимно с публикации на разкази в печата, като немалко от творбите ѝ са отличени с различни литературни конкурси. Текстовете ѝ изследват невидимите страни на човешката душа и ситуациите, които преобръщат живота...

публикувано на 02.02.23 в 18:05
Леда Старчева, „Тераса“, 2021, дом-музей „Вера Недкова“

Тишината – в живописта и не само

"Понякога тишината" е названието на изложба живопис, открита в галерията на Гьоте-институт до 17 февруари 2023. В концепцията за нея Мирослав Христов и Калия Калъчева обсъждат позицията на живописта в днешната масова визуална култура. А именно: "Отказ от..

публикувано на 02.02.23 в 15:30

Пластични метаморфози: разтапящи се женски восъчни фигури

"Пластични метаморфози" е съвременна скулптурна експозиция на творческото търсене на автора – скулптура Георги Тодоров  – в посока на пластичната интерпретация и метаморфоза на един и същ обект чрез различни подходи към формата и визуалната естетика...

публикувано на 02.02.23 в 14:05

Възраждането на "Дъга" и комикс културата у нас

"Комикс Манифактура" е гражданско сдружение с общественополезна дейност, което си поставя за цел да запазва, развива и разраства комикс културата у нас и на Балканите. Първата изява на техния труд е възкръсването на списание "Дъга", което беше една от..

публикувано на 02.02.23 в 08:46

Изложбата "Homo ludens" събира Ставри Калинов и Венко Мадолев

Галерия "Милениум" представя изложбата Homo Ludens с произведения на Ставри Калинов и Венко Мадолев. Експозицията включва 15 скулптури и 54 картини на Ставри Калинов, в т.ч. графика, акварел, студена керамика с маслени бои, живописни платна – маслени..

публикувано на 02.02.23 в 08:35

Почит към тракийската керамика

Галерия "Арте" представя юбилейната изложба на художника Иван Кънчев, озаглавена "С почит към тракийската керамика". Има и голяма новина за този художник – съвсем наскоро той се завърна от Флоренция, където му бе връчена една Международна награда,..

публикувано на 01.02.23 в 17:50

Животът – като поредица от по-малки и по-големи катастрофи

Пиесата "Верижна катастрофа" е експериментален текст за театър на младата режисьорка Дина Маркова. Той се срещна с публиката за първи път на 31 януари в новото пространство за независим театър Yalta Art Room. Текстът е създаден в рамките на второто..

публикувано на 01.02.23 в 16:47

Корабът на глупците на Мара - Мариела Димитрова

В пространството на списание "Еуропео" (L'Europeo) са разположени най-новите произведения (с малки изключения) на художничката Мара - Мариела Димитрова, която има по-различен подход и изява на нашата художествена сцена.   Изложбата се нарича "Корабът на..

публикувано на 01.02.23 в 16:10

141 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора

Наследството на Майстора е намерило своето място във вечността със светлия пример за един достойно изживян живот, озарил и оставил светла диря, неподвластен на забравата. Неговата личност е сила и упование за всички нас, прекланяйки се пред таланта и..

публикувано на 01.02.23 в 10:45

Ямболският театър представя "Комедия от грешки" в София

С най-новия си спектакъл "К омедия от грешки" Ямболският драматичен театър "Невена Коканова" гостува на софийската публика. Постановката по пиесата на Уилям Шекспир е дело на режисьора Николай Кенаров, когото познаваме и като актьор във Варненския..

публикувано на 01.02.23 в 10:26