Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЧРД за “Аларма пънк джаз”! Naked пристигат с “Мултикултиватор” за феста

Naked поред на номерата: Джордже Миюшкович (цигулка), Милош Пунишич (акордеон), Бранислав Радойкович (баскитара/контрабас), Горан Милошевич (барабани), Иван Михайлович (баскитара), Ненад Бранкович (китара).
Снимка: Марко Цветкович

29 октомври, 21.30-23.00 ч., БНР, бул. “Драган Цанков” 4, Студио 1

Вход свободен!

Единственият по рода си радио фестивал за “фрийк музика” в България ще отбележи първия си рожден ден на 29 октомври със стартирането на кампания против тютюнопушенето, с разбиващите всички клишета за конвенционален джаз Naked от Белград и с добри новини за петдневното ноемврийско издание, за което вече са потвърдили участие групи като Ambient Anarchist, Kaya, Sub Zero Farm, 4x4, “Културно-уметнички работници” (Скопие) и No Sin (Солун).

От миналия октомври досега на фестивала и на месечните концерти от серията “Аларма пънк джаз” са свирили общо повече от 30 банди и музиканти от България, Балканите, Франция и Канада като “Насекомикс”, “Зиг Трио” на култовия ъндърграунд режисьор и композитор Зигфрид (виж “София Филм Фест”), “Давид Проджект”, Vialka, “Осил Амук”, Bernays Propaganda, “Под дъжда” (с Нели Воева), “Футбол & шахмат”, Little Bitch Company и др.

Сърбите Naked, които пристигат с три коли от Белград специално за юбилея, съчетават в музиката си джипси-суинг, фолк-рок, дъб, ска и балкански фолклор. Но всичките тези съставки, смесени по интелигентен начин, не дават като резултат изтъркана кръчмарска комбинация в стила “балкански уърлд тюрлю гювеч”, а едно съвсем ново звучене, което има много повече общо с Майкъл Наймън, отколкото с Брегович.

Шестимата от групата имат различен музикален опит, който през последното десетилетие се простира от Бъркли до Киевската консерватория, от хардкора до класическата музика, от “Татко Юбю” (американската пост-пънк група, не едноименния герой на Алфред Жари) до “Ой Дивижън” на братята Еял и Асаф Талмуди.

Първият им албум Noyz (2008) e издаден от белградския лейбъл “Мултикултиватор”, зад който стои продуцентът Владимир Джорджевич, познат на нашата публика от работата си с фестивали като Ring Ring и Umbria Jazz Balkan Windows. Към настоящия момент музикантите са готови с материала за втори албум, като някои от парчетата, предвидени да влязат в него, ще имат своята премиера именно на “Аларма пънк джаз”.

Ако Myspace е добра индикация за интереса на българските фенове към групата, то Първо студио на БНР определено ще се пръска по шевовете на концерта. Според последни данни от басиста на групата Бранислав Радойкович-Бане, от две седмици насам, откакто събитието е обявено официално,  всеки ден по myspace с него се свързват поне по двайсетина души от България.

Надяваме се и вие да сте сред тях!

По публикацията работи: Цветан Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ето така изглежда сатирикът Петър Краевски, когато е сериозен

Когато сатирикът е сериозен

Сатирикът е най-сериозен, когато пише своите сатири, но не само. Пловдивският сатирик Петър Краевски , автор и водещ на шоуто "Алтер его" по Радио Пловдив, е написал през десетилетната си писателска кариера безброй смешни текстове. Понякога обаче той показва и сериозното си лице като в стихосбирката "Смирено". Не съм поет и що се отнася до..

публикувано на 20.04.24 в 13:05
Роман Кисьов

Роман Кисьов и новите посоки на епитафията

Идеята, че душата е безсмъртна, а в отвъдното я очакват различни измерения, е вековна. В новата си книга поетът, писател, преводач и художник  Роман Кисьов  избира тази гледна точка – на душата, отделена от всичко земно, която се подготвя за нетленния живот. Повод за разговора с Роман Кисьов в "Артефир" е предстоящата премиера на поетичната..

публикувано на 20.04.24 в 12:10

Летящата поезия на Росен Карамфилов

Росен Карамфилов е дух, отдаден изцяло на изкуството. Новата му стихосбирка, озаглавена "Аз ходя" , говори за вътрешната свобода – тази на автора и на неговите читатели. Редакторът на поетичната книга Недялко Славов казва, че "авторът е зачеркнал пешеходната формула на човечеството, а самият той е летящо същество."   Илюстрациите в книгата са..

публикувано на 20.04.24 в 11:10
Григор Бануши

Григор Бануши за недовършената симфония на едно поколение

Адриан Мара е албански композитор, диригент и дисидент, преследван от тайните служби на Енвер Ходжа. Макар и измислен персонаж, Мара е събирателен образ на цяло поколение репресирани музиканти в Албания – симфония от трагични съдби и несбъднатост. "Недовършена симфония" е новият роман на албанския писател и радиожурналист Григор Бануши. Той..

публикувано на 20.04.24 в 09:05
„Добрутро“, 2022 г.

"Реката на забравата" – дебютна изложба на Христина Костова

"Реката на забравата" е първата самостоятелна изложба на Христина Костова, която може да разгледаме от 16 април в Регионалния исторически музей на София. Страстта ѝ към рисуването се появява през 2019 г., когато напуска работата си в Дупница и се мести да живее в София. Всичко започва с малка скица с молив на нейния любим, на обикновена копирна..

публикувано на 20.04.24 в 08:35