Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ефирът като пространство за повече авангард и щастие

„Културно-уметнички работници” в подземното си студио в предградията на Скопие в трескава подготовка за „Аларма Пънк Джаз”
Снимка: Цветан Цветанов
Второто фестивално издание на инициативата „Аларма Пънк Джаз” на програма „Христо Ботев” ще се проведе в Първо студио на БНР идната седмица, от 23 до 27 ноември, с участието на близо дузина банди от България, Гърция и Македония, селекционирани под мотото „Южните Балкани: ъндърграунд срещу предразсъдъците!”. Сред хедлайнерите са Ambient Anarchist, безспорно една от най-интересните „извънжанрови” формации на софийската сцена от последното десетилетие, пънк-рокабили динозаврите от Скопие „Културно-уметнички работници”, No Sin от Солун (с вокалист Лия Йока, преподавател в катедра „Изкуствознание” на Солунския университет и активист за човешки права) и 4х4, които ще представят специална програма, посветена на творчеството на Джими Хендрикс навръх рождения ден на Хендрикс – 27 ноември.)
Всички фестивални вечери започват от 21,30ч., времето на вечерната линия на програма „Христо Ботев” „Аларма”, като „изключение по правило” е денят четвъртък, когато първите два концерта ще се предават по Радио София в рамките на шоуто на Илиян Ружин „Фалшименто” от 19,00 до 21,00ч. А в петък ще начинанието ще премине и на вълните на регионалните радиостанции със заключителния концерт, който ще се предава в рамките на нощния блок „Заедно след полунощ”. Групата, която организаторите са ни спретнали за тогава носи звучното и многозначително име „Орангутаните бият лошо” и е авторски проект на китариста на Sub Zero Farm Пламен Байрактарски.
Но финалът още е далече – дотогава имат да се случват още много работи в ефир: акустично шоу на „Ша-Ша” в сряда; Георги Дончев, Арабел Караян и Росен Захариев с музиката към филма Moon Lake на режисьора Иван Станев – на 27 ноември, точно след премиерата на филма на „Киномания”; мултимедия и рисуване на живо – музикално-визуален проект на Спартак Йорданов, който като част от групата „Осил Амук” е и сред основателите на феста. И още много рокендрол, психеделия, елетро-акустични имровизации, реге, фрий джаз, джипси суинг и филмова и театрална музика.
Част от концертите ще бъдат заснети от международен филмов екип, чието ядро са група рокендрол-документалисти от кръга на „Радио Канал 103” в Скопие, като идеята е после да се направи и филм за рокендрола на Южните Балкани от 80-те години до днес. Досега на „Аларма Пънк Джаз” (на първото издание на фестивала, което се проведе през април, и на месечните концерти) са свирили общо 30 групи от България, Франция, Канада, Сърбия и Македония. Начинанието на програма „Христо Ботев” е вдъхновено както от Алън Фрийд и Джон Пийл, така и от някои сродни авангардни рокендрол и джаз хепънинги на Балканите като N.O.Jazz Festival (Загреб), Ring Ring (Белград), “Ако никой не свири” (Скопие) и „Клубски маратон” (Любляна). С единствения по рода си такъв фестивал у нас, провеждащ се в пред многобройна жива публика и изцяло излъчван в реално време на всички честоти на програма „Христо Ботев” в страната, „Аларма” се включва и в честванията на 75-годишнината на БНР, под чийто надслов ще мине цялата 2010 г.
Всички концерти се записват, като програма „Христо Ботев” има доста сериозни идеи за издателска дейност в обозримото бъдеще. Входът е свободен и единственото условие е да не се влиза с цигари, бутилки и шумолящи вафли в Първо студио. И ако не сте чели Момчил Цонев и се чудите каква е връзката между „авангарда” и „щастието”, заповядайте на „Аларма Пънк Джаз” и веднага ще започнете да откривате взаимовръзките, от които медиите тъй умело ни отклоняват десетилетия наред.

(Материалът е публикуван в сп. „Паралели”)
По публикацията работи: Цветан Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ето така изглежда сатирикът Петър Краевски, когато е сериозен

Когато сатирикът е сериозен

Сатирикът е най-сериозен, когато пише своите сатири, но не само. Пловдивският сатирик Петър Краевски , автор и водещ на шоуто "Алтер его" по Радио Пловдив, е написал през десетилетната си писателска кариера безброй смешни текстове. Понякога обаче той показва и сериозното си лице като в стихосбирката "Смирено". Не съм поет и що се отнася до..

публикувано на 20.04.24 в 13:05
Роман Кисьов

Роман Кисьов и новите посоки на епитафията

Идеята, че душата е безсмъртна, а в отвъдното я очакват различни измерения, е вековна. В новата си книга поетът, писател, преводач и художник  Роман Кисьов  избира тази гледна точка – на душата, отделена от всичко земно, която се подготвя за нетленния живот. Повод за разговора с Роман Кисьов в "Артефир" е предстоящата премиера на поетичната..

публикувано на 20.04.24 в 12:10

Летящата поезия на Росен Карамфилов

Росен Карамфилов е дух, отдаден изцяло на изкуството. Новата му стихосбирка, озаглавена "Аз ходя" , говори за вътрешната свобода – тази на автора и на неговите читатели. Редакторът на поетичната книга Недялко Славов казва, че "авторът е зачеркнал пешеходната формула на човечеството, а самият той е летящо същество."   Илюстрациите в книгата са..

публикувано на 20.04.24 в 11:10
Григор Бануши

Григор Бануши за недовършената симфония на едно поколение

Адриан Мара е албански композитор, диригент и дисидент, преследван от тайните служби на Енвер Ходжа. Макар и измислен персонаж, Мара е събирателен образ на цяло поколение репресирани музиканти в Албания – симфония от трагични съдби и несбъднатост. "Недовършена симфония" е новият роман на албанския писател и радиожурналист Григор Бануши. Той..

публикувано на 20.04.24 в 09:05
„Добрутро“, 2022 г.

"Реката на забравата" – дебютна изложба на Христина Костова

"Реката на забравата" е първата самостоятелна изложба на Христина Костова, която може да разгледаме от 16 април в Регионалния исторически музей на София. Страстта ѝ към рисуването се появява през 2019 г., когато напуска работата си в Дупница и се мести да живее в София. Всичко започва с малка скица с молив на нейния любим, на обикновена копирна..

публикувано на 20.04.24 в 08:35