Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 26 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 69 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай
водещ: Божидар Любенов
Истории, които разказват за други истории
В предаването гостуват доцент д-р Веселина Вачкова – историк, културолог и изследовател, както и Румен Дечев – политолог, издател и граждански активист, един от редакторите в БНР.
Доцент Вачкова задълбочено проучва не само историческите факти, а и спомените, легендите и събитията, останали в паметта на много хора, като истории за съдбите на познатите и непознатите други и техния житейски път. Тя ще сподели и свои анализи и открития за миналото, както и за това какво са мислели за любовта и за другите човешки ценности в епохата на Късната античност и Средновековието. Ще научим и за някои интересни нейни изследвания, свързани с богомилската култура и за времето, съхранено и отразено в писмените и в художествените исторически паметници.
Румен Дечев е един от колекционерите на истории, които той е събирал по време на срещите си с представители на различните житейски кръгове. Като журналист и водещ на предаване с историческа насоченост в ТВ "7 дни", с него са споделяли интересни факти за своя житейски път политици, писатели и общественици. А като издател на книги с различна тематика, Румен Дечев е имал възможност да научи интересни факти за нашия живот, някои от които ще сподели по време на това предаване.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Концертният албум "Al Jarreau and The Metropole Orkest: LIVE" на Ал Жеро и Metropole Orchestra, дирижиран от Винс Мендоса.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автентична музика и уърлд от екзотичните острови Реюнион и Мавриций в Индийския океан. Участват: групите "Бастер" и "Софаз", Даниел Уоро, темпераментната Натали Натиембе и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Георги Добрев, Галя Петрова-Киркова, Стоян Ганчев, Венцислава Викентиева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Слон без приказка", автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Хитрият Пинокио" от Джани Родари

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Люба Константинова
• България и светът на този ден: 90 години от рождението на Григор Вачков.
• Как си говорим в тези дни на България? Защо светът ни има нужда от все по-високи огради? Разговор със социолога Стефан Георгиев, с когото продължаваме по пътищата на разбирателството и агресията, самоувереността и уплахата, истината и лъжата.
• Ивана Мурджева със своята версия за това какво ни чака. Гледната точка и на хумористите на програма "Христо Ботев" - Весел Цанков.
• Истории в ефира: Истории за местата, където можем да бъдем заедно – разговор с Велизара Тодорова от Лайънс клуб "София Диамант" и с Ани Антонова, представител на организация на родители на деца с аутизъм, за изграждането на спортна площадка за деца, юноши и възрастни с аутизъм, както и за един детски празник в дните преди 1 юни.
• Минути на редактора: Мария Методиева, управител на социалното предприятие "Чудната градина" в Добрич, разказва за трудностите и успехите на нейните градинари през трите години от създаването на това пространство.
• Държавата, която спестява пари на ТЕЦ-овете си, или какво е бъдещето на енергетиката от миналото. Разговор с Владислав Панев, депутат от "Демократична България", и с доц. Владимир Зиновиев, директор на Научноизследователски център по енергиен бизнес и инфраструктура в УНСС.
• Сигурни всеки ден: енергетика и сигурност - разговор с преподавателя по енергетика в УНСС доц. Владимир Зиновиев.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Най-известните песни на "АББА".

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Силвия Чолева
• Иглика Василева представя романа на Джон Банвил "Синята китара"
• Здравка Евтимова с премиера на новия си роман "Резерват за хора и вълци"
• "Среща – разговор с беларуската писателка Мария Лапо" в Къща за литература и превод – репортаж
• Международен фестивал на камерната музика в Пловдив за 57 път
• "Морета и блата" – изложба на Гергана Табакова в галерия Little Bird Place
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
водещ: Елена Хубанова
Диригентът отблизо – Клаудио Абадо и Рикардо Мути

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
• Генно-редактиране, биохакинг, "направи си сам биология" – тези неща, звучащи като от sci-fi филм, са вече реалност, която възбужда любопитството, плаши и настоява, че науката трябва да е разбираема и да се демократизира. Как това може да се случи със средствата на изкуството – разказват Албена Баева и Невена Иванова, част от екипа на Symbiomatter.
• Колко стрес носим в себе си и как рефлектира той върху здравето и психиката ни – разговор с психолога Силвия Куманова.
• Зелени минути: разговор с Добри Машев – първия у нас строителен гео-биолог.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Скарамуш – с музиката на Дариус Мийо, Ханс Йелинек, Лили Лисичкова, Арам Хачатурян и Луис Бонфа.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водеща: Милена Лекова
• Еднообразието на историята - разговор с Деян Кюранов - преводач на книгата "В първия кръг" на А. Солженицин.
• Интервю с брата на Димитър Воев Симеон Воев – за преименуването на улица в София на негово име и 30-годишнината от смъртта му.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Илка Димитрова
Представяне на добруджанските изпълнители: певицата Добра Савова, акордеониста Димитър Нанков и Живко Желев, кавал.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Лилия Николова
Селекция на записи, осъществени в 1 студио на БНР

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
Пряко от Пловдив с първите гости на международния фестивал за рокендрол и съвременна електронна музика Electric Orpheus и от Шоукейс конференцията за млади групи SPIKE.
А на софийската сцена имаме и ню джаз, и пост-метъл – разговор за предстоящия тази събота концерт-презентация на музикалния лейбъл Еnovae и с организаторите на съвместния концерт на групите "Бродник", "Вокил" и "Маяк".

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещ: Мая Райкова
Гостува контрабасистът Петър Славов. Той разказва своята лична история и представя авторските пиеси от албума "Малки истории", издаден в САЩ, където живее и работи с водещи джаз музиканти.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10