Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 3 юли

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Опасен завой" от Джон Пристли

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на оркестър "Сакар", Тонка Колева, Костадин Михайлов, Зорница Георгиева, Валери Димчев, Христина Ботева, Божидар Симеонов, Росица Пейчева, Кръстьо Димов и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Калин Даскалов е един от малкото занаятчии книговезци в България. Той разказва как се прави книга, която да устои на времето, и какво влага от себе си като майстор и творец, така че да даде нов облик на предмет, който повечето от нас ползват всекидневно, но и да превърне този предмет в произведение на изкуството.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ани Маринова
• Интервю с Анна-Лаура Кантоне – една от най-добрите италиански съвременни илюстраторки на детски книги;
• Австралийският илюстратор Робърт Ингпен – у нас и по света;
• "На лист от тетрадка" – представяме Емил Лебльо, на 9 години от град Льом, Франция, носител на наградата за проза в Националния конкурс за детско литературно творчество "Искри" 2022-а на името на детската поетеса "Радка Станимирова", за разказа "Щастие в консерва".

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
Никой не може да слугува на двама господари
На всеки един от нас му се е случвало да има много грижи, но твърде често, дори без да осъзнаваме, ние сами си ги създаваме. Стремим се да уредим живота си без грижи, но колко малко от нас съумяват да го сторят. Светото евангелие предлага пътищата за постигането на този идеал. Разбира се те се различават от обикновените наши схващания, придобити вследствие на грешната човешка природа. Евангелският текст от 3 - тата неделя след Петдесетница ни разкрива един от тези пътища. Без да ни обещава безгрижен живот библейският разказ ни напътства как християнинът да подреди живота си. заедно с доц. Мариян Стоядинов, преподавател в православния богословски факултет на ВТУ "Св. Кирил и Методии" ще разговаряме за нуждите на душата и тялото.  За това защо не можем да служим на двама господари.
• Рубриката какво се случва в християнския свят
• Християнска поезия: "Причастие" от Змей Горянин в изпълнение на актьора Ириней Константинов

от 9.10 до 9.30 часа
Културата на бързи обороти
водещ: Зорница Гъркова

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Бойко Ламбовски
Водещата дума е СТЕРЕОТИПИ. Стереотипът е това, което според психолозите въз основата на натрупан опит  ни дава възможност да реагираме с повече полза за нас в момента. Стереотипите обаче и пречат понякога, и се превръщат в предубеждения, суеверия и реакции  от нехуманен тип.
Стереотипи ни карат да вярваме, че чужденците са заплаха, че женската работа унижава мъжа, че "преклонената главичка остра сабя не сече". За стереотипите в различните аспекти на понятието – социални, политически, по полов и етнически принцип,  както и за свързаността им с нашето самочувствие и дори психически страдания разговаряме със социолога Мира Радева, с директора на Психиатрична болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова, с психолога и психотерапевта Орлин Баев. Въз основа на литературния и клиничен опит на събеседниците се дават интересни примери, обсъждаме и политическото поведение в обществото на базата на променящите се стереотипи и ги разглеждаме като непостоянна  величина както по отношение на географията и различните етноси, така и във времето с присъщото му неравномерно  историческо развитие.

от 11.00 до 12.00 часа
Академия комика
Хоум офис

от 12.20 до 14.00 часа
От песен в песен
водещ: Лина Мачева
Предаване в концертен вариант с изпълнения на Кайчо Каменов, Стефка Съботинова, Даниел Спасов, Недялко Недялков и много други.

от 14.00 до 16.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
водещ: Цветана Тончева
Разходка из важни летни дестинации за любителите на класиката:
Отиваме във Варшава за едно от събитията на фестивала "Шопен и неговата Европа" през 2019 г. – кратка, едва 40-минутна, затова пък великолепно изпълнена Моцартова програма от Оркестъра на 18-ти век и Розане ван Сандвейк – солистка и диригент.
След изявата на нидерландците във Варшава преди три години, бързо прелитаме през няколко европейски граници, за да достигнем швейцарското градче Гщаад – знаменит ски-курорт и лятна дестинация за меломани от далечната 1957 година, когато легендарният цигулар Йехуди Менухин основава там класическия музикален фестивал, известен днес като Фестивалът "Менухин" в Гщаад. Датата е 31 август 2019, на фестивалната сцена гостуват един от най-представителните френски оркестри и забележителният солист Готие Капюсон.
Концертната разходка из летните европейски фестивали завършва с вечерта на 25 август 2021 г., когато в рамките на най-големия и демократичен фестивал за класическа музика в света – БиБиСи Промс в Лондон, са представени "Осемте годишни времена" на знаменития американски цигулар Джошуа Бел и английския ансамбъл Академия Сейнт Мартин ин де фийлдс. Съчетал "Годишните времена" на Антонио Вивалди с тези на Астор Пиацола, всъщност вдъхновени от цикъла на Вивалди, проектът на Академията и нейния музикален директор Джошуа Бел демонстрира завидно въображение и музикален вкус, а идеята всъщност е на руския композитор Леонид Десятников.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Приличаше на Мерлин" от Трупан Капоти

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Емил Йорданов, председател на фен-клуба на Манчестър юнайтед за стадиона Олд Трафорд, тренировъчната база в Карингтън
• Иван Кръстев за провинция Краби в Тайланд
• Магдалена Гигова за рентабилния швейцарски чешитлък – завод за боклук в най-скъпия квартал на Цюрих, паркинг под Женевското езеро с древни руини

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт – класика
водещ: Мария Вълчанова

от 19.00 до 21.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Мария Вълчанова
Директно от аулата на Икономическия университет във Варна – концерт от програмата на Международния музикален фестивал "Варненско лято". Свири Ансамбъл "Паганини" от Виена в състав: Марио Хосен (цигулка), Марта Потулска (виола), Лиляна Кехайова (виолончело) и Александър Свете (китара). В програмата – премиерни за България творби на Николо Паганини: Квартет № 15 M.S.42; Капричио за соло цигулка "Nel cor piu non mi sento" M.S.44; Соната Concertata M.S.2; Квартет № 14 M.S.41.

от 21.00 до 22.00 часа
Кино с думи
водещ: Таня Димова
Жанрът българска анимация и реалностите, в които живеем – разговор с режисьора Свилен Димитров и аниматора Здравко Миленов, създателите на "Любовни черупки", един от най-награждаваните анимационни филми у нас през последната година

от 22.00 до 23.00 часа
Песните от конкурса "Пролет" 2022

от 23.00 до 24.00 часа
Изпята поезия
водещи: Димитрина Кюркчиева, Кристиян Бояджиев
Песенни текстове и стихове на: Дамян Дамянов, Маргарит Минков, Бърни Тоупин, Димитър Керелезов, Георги Борисов, Георги Богданов, Георги Минчев…

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 29 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 65 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Любомира Константинова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 28.03.24 в 09:20

Четвъртък, 28 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 64 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Концертният албум "Live In Montreux 91-97" на американската вокалистка и авторка Рашел..

публикувано на 27.03.24 в 08:25

Сряда, 27 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 63 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 26.03.24 в 16:15

Вторник, 26 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 62 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 25.03.24 в 08:25

Понеделник, 25 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 61 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев В продължение на поредицата за третото течение в джаза, тази нощ започваме с класическия Quatuor Ébène и кларинетът на Мишел Портал в новата им колаборация "Вечните истории", включваща..

публикувано на 24.03.24 в 08:20