Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 1 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
В деня на музиката и поезията с барда Виктор Макаров, ще си поговорим за предстоящото шесто издание на Международния фестивал "Sofia Singer Songwriter Fest", чиято цел е популяризирането на бардовото изкуство (т.нар. поети с китара) и изобщо акустичното авторско песенно творчество. Събитието започва с тридневна предварителна програма на 12 октомври, а кулминацията на фестивала - международният конкурс, ще се проведе на 15 и 16 октомври, като критериите за оценяване са музика, текст, вокални умения, инструментални умения и сценично присъствие. Участниците ще изпълнят по две авторски песни и една на Пол Маккартни. Тъй като през 2022-та легендарния член на "Бийтълс” навършва 80 години, фестивалът тази година е посветен на него.
Разговорът ще бъде подкрепен музикално и от живите изпълнения на Виктор Макаров, Радослав Михов и Пламен Димитров.
Нов албум – "King's X" - "Three Sides of One" 2022.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
Нео-прогресив бандата "Pallas" и албума им "Beat the Drum" с препратки към предишни албуми.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Никола Костов, сестри Бисерови, Стоян Физиев, трио "Вечерница", Илия Луков, Даниела Андреева, Стефан Георгиев, Мария Колева и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в един от най-младите градове в страната ни – Крън. Кольо Кралев - председател на читалищното настоятелство, Надежда Накова – секретар на читалището, Богдан Колев – основател на мъжката фолклорна група "Нашенци" и 84-годишната Мария Петрова разказват за историята и настоящето на градчето, за читалището и неговите дейностите, за поминъка, младите хора, делниците и празниците.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ани Маринова
• Златната ябълка: епизод 1 за октомври – участват децата от 40 СУ "Луи Пастьор" град София;
• Нашите любопитки: "Буквар с различни поучения" или "Рибен буквар" на Петър Берон;
• История на изкуството за деца: Как може да се побере мавзолей в кутия и каква е легендата за норвежката цигулка хардигфеле.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Полет над реалността", разговор с д-р Анета Аничкина. Акценти: депресия и прегаряне, влияние на стреса върху психиката и здравето, диагноза на самотата, възпитанието, семейните отношения. И още: виртуален свят, агресия на пътя, социална среда и насилие. Психиатрията у нас – коментар на доц. М. Околийски, онкологичната помощ през погледа на редактора...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Мартина Кръстева
• Семейна рецепта: шеф Милен Златев с вкусна и здравословна вегетарианска рецепта, подходяща за всички възрасти. Какво ястие ще представи самият той на петото издание на Бакхус Fish Fest в парк "Военна академия" този уикенд?
Съвети на диетолога д-р Ипократис Пападимитракос за пълноценното хранене при вегетарианците, съчетанието с активни тренировки и спорт и подходящ ли е този вид хранене за деца в различни възрасти - как се отразява на растежа?
• Семейни маршрути: Вера Стойкова, директор на Държавния куклен театър във Варна, ще ни отведе сред приказните сюжети на стартиращия на 1-ви октомври Международния куклен фестивал "Златният делфин”. От нея ще разберем повече за 50-годишната история на фестивала и за най- новите тенденции в кукленото изкуство у нас и по света.
• Семейна библиотека: Премиера на най- новата детската музикална книга "Музиката Е", посветена на елементарната теория на музиката. За нея ще ни разкажат Ина Кънчева и Василена Серафимова
• От другата страна: Как да подобрим общуването с възрастните си роднини, съвети изграждане на пълноценна връзка между внуците и техните баби и дядовци въпреки различните модели на възпитание. Гост: Нели Стефанова- психолог, специалист по ранно детско развитие.
• Моето семейство: Народната музика като семейна традиция – сестрите Ива и Велислава Костадинови за предизвикателството да твориш в тандем, новите прочити на народните песни, които вълнуват сърцата на българите по света.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
1 октомври – Световен ден на музиката! Разходка из различните стилове и епохи с музика от Ренесанса до наши дни.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
В Деня на музиката и на поезията, разговаряме както за известните връзки между тях, така и за онези, които са по-скоро условни или зависят от желанието на поета или композитора, читателя или слушателя. С композитора Георги Арнаудов и поетесата Силвия Чолева разсъждаваме около въпроси като: Кога можем да мислим текста като партитура? Какво ще рече текстът "да звучи"?

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт "Златният кос"

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре "Фата Моргана”


от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
водещ: Сибила Лилова
Майлс Дейвис
Към края на 60-те години на XX рок музиката става все по-популярна, а интересът към фрий джаза намалява. Сред джазмените се усеща отегчението от хард бопа, а фрий джазът все още е твърде радикален. Има жажда за нов стил. И фюжънът се появява в точния момент – стил в който се преплитат елементи от джаза, фънк, R&B музиката и рока. Така в началото на 70-те се заражда джаз фюжън.
Фигурата, която полага началото на този нов стил в джаза, е Майлс Дейвис. С излизането на двата му албума "In a Silent Way" и "Bitches Brew" се заражда нови елементи отново на импровизация базиращи, но с нови инструменти и различни музикални похвати.

от 15.00 до 16.00 часа
Музей в ефира
водещ: Диана Попова
Когато жените станаха художници
Неочакван спор за названието на изложбата "Жените художници. Нови хоризонти между двете световни войни", още преди тя да бъде открита, сякаш проектира с днешна дата темата за жените в творчеството и изкуството. Защо "жените художници", а не "художничките" - бе въпросът, на който публиката може би ще открие отговора в СГХГ. Заедно с множество произведения на познати и непознати имена както в изящните, така и в приложните изкуства.
Изложбата продължава до 27 ноември.
За нея ще разговаряме с Аделина Филева – директор на СГХГ, и с кураторите Милена Балчева и Рамона Димова.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Усмихни се с група "Спринт"!
- В Деня на музиката и поезията, на архитектите и на кафето, на възрастните хора и на зенитно-ракетните войски, на ... - празнуваме с легендарната българска банда, която провежда първата си репетиция на днешния 1 октомври
- Спомен в ню уейв епизоди за Чавдар Панев - фронтмен, поет, соло- и ритъм-китара,
клавишни инструменти
"Бъдеще" на група Спринт е първата документирана с аудио- и видеозапис синти поп и ню уейв композиция в България, датираща още от 1983 година. А първият хит в направлението ню романтик е отново на същата банда – "Две пътеки" по музика на Асен Драгнев.
- Спринтът на неуморния Пейо Пеев и неговите момчета (и момичета) - по света и у нас, към наградите и чуждестранните сцени, от синти поп и ню уейв, през мелъди и хард рок, до aлтърнатив
- Актуалният албум "Галактика 2х20" – четиринайсти студиен запис в дискографията на състава
- "Две пътеки: Спринт и приятели" 2022 в подкрепа на националната кампания "Роди дете в България", популяризираща инициативите на фондация "Мечта за дете" и на информационната кампания "Да сверим биологичния си часовник", и националната кампания "Повече българска музика в национален ефир"
• "Цветя от края на 80-те" за Косьо Марков. Идеологът на "Тангра", трубадурът, който остави своето име не само в българската музика, но изобщо в цялото културно пространство, трябваше да навърши 73 на 3 октомври.
• Нещо се случи! Алла Пугачова официално поиска от руските власти да бъде обявена за "чуждестранен агент".
Най-успешната изпълнителка в целия бивш Съветски съюз като лидер на антивоенната част от руското общество, който го разцепи
• "Freedom" и танци-манци в диско стъпка. На дансинга кани пеещата германска актриса Сабрина Лоренц, по-популярна само като Jeannie.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Епизод 475 – "По следите на преоткритото време"
Кино-литературният фестивал Синелибри, представен от неговия директор Жаклин Вагенщайн.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Евгени и Жулиета" от Таня Шахова

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Градът разказва истории: За чудните места в Трънския край, за играта на думи и за търсенето на вдъхновение не само в легендите, но и в реалните места, и в срещите с особняците от района – разговор с Васил Попов, писател и пътешественик.
• Маршрути: За ползите от ходенето пеша и за любимите маршрути на Тео Буковски, лекар и писател.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Светлана Димитрова
Най-доброто от архива на предаването
Вечер с ролите на Анна Томова-Синтова.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25