Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 4 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Дзен под кедъра" от Кръстьо Кръстев

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека
водещ: Цветан Цветанов
Български, сръбски и албански участия на фестивала "Джаз край Вардара”, провел се в Македонската филхармония на 23 и 24 септември – документални записи, разкази, интервюта – идеи за бъдещи сътрудничества на Балканите в областта на авангардния джаз.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Сибила Лилова
The Heart of the Song (Сърцето на песента) – Концертът е на оркестър на Норландс опера, Швеция, състоял се на 28.10.2021 г. Солисти са тромпетиста Петер Асплънд, Ханс Андерсън контрабас и Ларс Дженсън пиано.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Можете да слушате свежа алпийска музика от Австрия и Швейцария. С участието на – Антон Дистелбергер, йодлерклуб "Алпийско цвете", хор "Войс", "Ле Муверан" и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"За една мишка и едно врабче", българска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Вълшебното камъче" от Мария Георгиева (по африканска народна приказка) – 2 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Люба Константинова, Христина Симеонова
• Епизоди от живота
• Стихове избрани от Силвия Чолева в утрото преди Вечерта на поезията и музиката, организирана от програма "Христо Ботев".
• Зелените политики и избирателите – Магдалена Малеева, учредител на "Горичка", за резултатите от допитването "Климатичен вот 2022" - за климатичните политики, въглищните централи, електромобилността, земеделието и животновъдството. А в деня след Европейския ден на птиците Петър Шурулинков от Националния природонаучен музей разказва за опръстенителните лагери в Дуранкулак и на Драгоманското блато.
• Разговорът: Нина Цанева ни среща с художничката Катрин Томова, един от "Българските посланици на културата”.
• Времето на редактора: Как се преплитат годините в една кошница и пръчките в един живот - разказва 90-годишният бай Димо от Кюстендил.
Образованието влиза в час
• Как се изграждат възприятията за исторически контекст в мисленето на учениците?
Кои са предизвикателствата в преподаването на история, както и подходите, които отключват интереса към историческата наука и оставят трайни знания?  Гости в студиото - Мария Николова, дългогодишен преподавател по история и основател на клуб "Историк" в 138-мо училище "Проф. Васил Златарски" - София  и Георги Великов - един от възпитаниците й, избрали историята като поприще за развитието си след гимназията
• Ученици с кариери, или що е то дуално образование?
Повече за програмата,  която цели да предостави професионална квалификация на гимназистите още по време на обучението им ще коментираме с Ваня Тивидошева, директор Дирекция "Професионално образование и обучение" към МОН и Мая Гешева, директор на Националната финансово-стопанска гимназия, едно от училищата, в които програмата вече се прилага.​

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Яна Пункина
• Силвия Чолева за "Денят на музиката и поезията" организиран всяка година от програма "Христо Ботев" в литературен клуб "Перото". Това издание е посветено на Екатерина Йосифова и Рада Панчовска.
• Гостува ни оперният бас Хари Драганов, оперен солист в Швейцария, който подготвя концерти в България
• Едно от най-големите танцови училища у нас – The Center празнува 20 години с голям мултивизуален спектакъл във Варна
• Литературен наблюдател: ”Самотният бегач” на Алън Силитоу
• Документалния филм на Олег Ковачев "С усмивка в живота", посветен Георги Мамалев, тръгва по кината с премиера в присъствието на обичания актьор.
• Галерия "Астри" представя изложба акварели на Гълъбин Христов
• Фонограф: Касандра Уилсън

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Малките бисери
водещ: Валерия Христова
Музика, избрана от слушателите
Поздравителен концерт

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• "Имайте хубав ден"! или за буквално преведените английски фразеологизми, които изпъстрят речта ни, впрочем не само нашата – гл. ас. Яна Сивилова
• Игрословица: игра със слушателите
• Всичко за образованието: Годишна конференция на сдружение "Образование без раници" под надслов "Двете лица на технологиите – стрес и прогрес" – Иван Господинов, председател на "Образование без раници"

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
водещ: Роза Дамянова
Дивите цветя на България: Полски и ливадни цветя
Запознаваме слушателя с някои от българските ендемити сред дивите цветя. Един от тях е рилската иглика, открита през 19 век от проф. д-р Йосиф Велиновски. От седемте вида лалета 6 са също български ендемити.
За уникалността на българската флора, към която се числят дивите цветя, научаваме от Росен Василев от българската фондация " Биоразнообразие" Голяма част от редките диви цветя на България са включени в книгата на проф. д-р Стефан Станев: "Звезди гаснат в планината". Проф. Илия Чешмеджиев разказва за открития от него ямболски мразовец. Доц. Антоанета Петрова ни запознава с други ливадни и полски цветя.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
• Живот не като на кино: между професионалната преценка и желанието да задоволиш очакванията на публиката - за ролята на журито на един филмов фестивал и сблъсъка на мнения и култури разказват Мая Виткова-Косев, режисьор и изпълнителен продуцент на над двайсет национални и международни продукции, и Илко Ганев, режисьор, сценарист и изследовател на изкуствата. Двамата бяха членове на журито за пълнометражно кино на 40-ия юбилеен фестивал на българския игрален филм "Златна роза" 2022.
• Сцени от един фестивален живот: разговор за "Шекспир като улично куче" - филмът, който спечели цели шест награди на тазгодишната "Златна роза", с режисьора му Валери Йорданов и отличените за играта си млади актьори Владислав Стоименов и Васил Илиев

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Юлия Гатдерова
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Силвия Тихова
В линията "Заедно в Европа" представяме две български цигуларки, които са свързали професионалния си път с оркестъра на Миланската скала. За Людмила Лафчиева той вече е приключил след 30 години работа в този прочут оркестър. Евгения Станева свири в момента и има вече 20 години стаж в него. Всяка една споделя своя опит и усещане за тази изключителна привилегия да станеш част от една голяма и славна музикална институция като Ла Скала, като се започне с това да бъдеш приет там, да издържиш на много големи натоварвания със спектакли и репетиции и да преживееш сам и да бъдеш свидетел на много оперни триумфи.
 
от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Анелия Димитрова
• Клемон Боло-Суков е млад и атрактивен франзуцин от Дижон, който е запален почитател на българския фолклор и изпълнител на български народни танци. От десет години живее у нас и завършва магистратура в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, където в момента пише и докторантура. Клемон ще разкаже своята любопитна история и как един французин може да обича и да се посвети на българския фолклор.
• От специалиста - психолог Рени Велчева, ще разберем повече за това какво са здравословни граници на личността, защо е важно да ги създадем и как да ги отстояваме.
• А сега внимавайте: новия албум на Лиъм Галахър, по-малкия брат от легендарната британска банда "Оейсис".

от 23.00 до 24.00 часа
Музика хисторика
водещ: Калина Томова

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21