Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 5 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Монолози" от Кръстьо Кръстев – "На Пънчо", "На Ивайло"

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
водещ: Йордан Георгиев
Посрещаме нощта с две от "диамантените момичета" на България, олимпийски шампионки с ансамбъла ни от игрите в Токио през 2021 – Мадлен Радуканова и Стефани Кирякова, които заедно с още три свои колежки и партньорки извоюваха първия в историята на българската художествена гимнастика златен олимпийски медал. Ще поговорим за трудностите и изпитанията, с които е осеян пътя към най-високия спортен връх, за качествата и уменията, нужни да се изгради един истински сплотен ансамбъл, ще се върнем към онзи незабравим 8 август 2021, когато те сбъднаха мечтата си и имаха щастието да чуят българския химн в своя чест. Ще стане дума и за красивите и благородни каузи, на които са се посветили от една година насам, след като прекратиха спортната си кариера.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз концерт
водещ: Маргарита Заберска.
Like Minds е новия албум на Алън Броудбент трио (Харви Ес контрабас и Били Минц барабани) от 2022 г.
Съдържа девет пиеси, сред които освен авторски композиции на новозеландския джаз пианист, се открояват и аранжиментите му на музика на Сони Ролинс, Чарли Паркър, Курт Вайл, Бъд Пауъл и Жул Стайн.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика и уърлд от Южна Америка. Изпълнение – "Лос Чириганос", "Серената Гаянеса", "Тиера Адентро", Видал Лопес и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Верка Сидерова, Петко Радев, Борис Машалов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Я камилата, я камиларят", по арабска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Законът на джунглата" от Ръдиърд Киплинг – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мария Мира Христова, Александър Райчев
• Епизоди от живота: Началото на академичната година за бъдещия стоматолог Елица Низамова и първите малки победи
• Тема на деня: Глас народен или Народно събрание? – за рекордния брой негласуващи българи на последните предсрочни парламентарни избори с първи междинни резултати от проучване на профила им със социалния психолог д-р Пламен Димитров и анализ на социолога доц. Алексей Пампоров.
• Разговорът: За музиката, светлината, възможните избори в живота и изкуството като издигане над изпитанията – с Нели Стойчева и Катрин Витали от група "Студио Miracle", в която творят музиканти с увредено зрение.
• Времето на редактора: Ретроградният Меркурий в живота на три актриси – Стефания Колева, Здрава Каменова и Богдана Трифонова.
• Предизвикателства пред реалното въвеждане в действие на Националния антираков план
• 10 години "Детско здраве" Пирогов

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Вокалното трио Тринити завихря истинска "Буря" с третия си самостоятелен сингъл – слушаме го предпремиерно и разговаряме със Славина Калканджиева, една от трите дами в триото;
• Георги Костадинов с елегия за любовта в новата си песен "Нашето небе";
• Ирина Флорин записа най-новата си песен "Сладки грешки", част от предстоящия ѝ 8-ми албум, озаглавен "Знак";
• Христо Коликов - Кристо – артистичен директор на GuitART Fest – представя програмата на предстоящото издание на фестивала;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Културно-образователен обмен Франция-България. Първи регионален форум за високи постижения в областта на френскоезичното обучение във Варна. Гостува Пиер Колио, съветник по сътрудничеството и културната дейност и директор на Френския институт в България.
• Седмица на скандинавското кино в Дома на киното в София. Покана от Христо Христозов, програмен директор на Дома на киното.
• Съвременни гласове от България и Швейцария. Разговор с драматурга Серж Хонегер преди турнето на пърформанса "Улични балади" с участието на български и швейцарски артисти в различни наши градове.
• Премиера на "Старецът и морето" от Ърнест Хемингуей – моноспектакъл на Красимир Ранков на сцената на Пловдивския драматичен театър "Н. О. Масалитинов". Среща с актьора.
• Видеоинсталация "In search of…/В търсене на…" на хореографите Ани Колиер и Цвета Касабова в софийската галерия "Етюд". Среща с Ани Колиер, създател на галерия "Етюд" в София и на галерията за съвременно изкуство Black C Art Gallery във Флорида.
• "Реално/Привиднореално": изложба фотографии и обекти в обща пространствена инсталация на Юлиян Табаков в галерията на РСЦИ "Топлоцентрала". Среща с визуалния артист.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
водещ: Калина Томова
Представяне на компактдиска Mozart Momentum – 1785 на Лейф Уве Андснес и Камерния оркестър "Малер" със записи на произведения от Моцарт, композирани през тази година.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
водещ: Румен Леонидов
Руската намеса в съдбините на България
С новата си книга проф. Ева Соколова задава въпроса: "Защо  ние, българите, не си даваме сметка, че Русия и като империя, и като СССР, и днес като Руска федерация, никога не се е отнасяла към България като към равноправна или поне приятелска страна, "по-малък брат". Напротив, има неоспорими доказателства за враждебно отношение, продиктувано от имперски интереси – факти, които малко историци изследват и описват, а още по-малко общественици и журналисти интерпретират и правят публично достояние. Истината се замества с идеологеми и митове, свързани с Русия. И продължава да се премълчава нейната непрекъсната негативна намеса във вътрешната и външната политика на България.
В предаването участват проф. Ева Соколова, журналистът Петър Колев. В разговора ще се включи и историкът проф. Веселин Методиев.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Автор: Николета Атанасова
Когато правилата вече не важат. Първата световна война и българската армия"
Епизод 1: Ако искаш мир, готви се за война
"Тя променя изцяло мисленето и морала на човечеството", "Тя е края на така наречения Бел Епок", "Тя е един "Кориолан" на Бетовен","Тя е касапница", "Тя е пролог", "Тя е една гигантска месомелачка". "Тя" е Първата световна война – така определяна от разказвачите на тази история.
Четирите епизода на "Радиоенциклопедия" разкриват за различните лица на войната, която променя света за винаги. В тях се говори за боевете на българската армия по суша, въздух и вода. Описват се бойните униформи, военните отличия и обучението на българските войници и офицери. Надникваме и в полето на дипломацията и зависимостите, където "правилата вече не важат и рицарското отношение към противника е за винаги забравено".
За България тази война е повече от сражения или доказване на мъжество и воински умения. Тя е опит за постигане на национален идеал, превърнал се в лична кауза –  неизбежна ситуация, в която примирението изглежда невъзможно. Обвързаността на войната с човешките съдби дава повод историческата конкретика в този цикъл често да е представена чрез детайлите на лични истории запазени в архивите и спомените на потомци.
В епизод едно: "Ако искаш мир, готви се за война" д-р Александър Въчков, изследовател на войните, Симеон Цветков, уредник в РИМ Велико Търново и акад. Валентин Бобевски, диригент на академичен мъжки хор "Гусла" разказват за събитията поставили началото на войната за България. Какво е било стрелковото въоръжение на българската армия, както и за създаването на някои от неповторимите бойни маршове, с които българските войници са влизали в бой. Чрез фамилните спомени на семейство Въчкови и една лична история даваме представа за образа и отношението на българския войник към сраженията, смъртта и  войната.  
Автентична и с историческа ценност е музиката на епизода. Маршът "Шуми Марица" е записан в началото на XX век на плоча "Орфей" и е в изпълнение на лейбгвардейците на Негово Величество царя на България. Съхранен е в Златния фонд на БНР. Маршът "Съюзници, разбойници" е изпълнен от академичен мъжки хор "Гусла" специално за поредицата "Когато правилата вече не важат. Първата световна война и българската армия".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Изкуството в търсене на общото между нас
Съществува ли все още колективно въображение и може ли изкуството да открие пътя до него? Могат ли артистите да противодействат на поляризацията и разцеплението на обществото като ни въведат в дълбините на споделените образи, страхове, ценности и убеждения? В България гостува платформата за сайт-спесифик изкуство The Image Generator. Творци от цял свят ще работят заедно в подземията на Общинския културен институт "Красно село."
В "Какво се случва" инициативата представят организатори от България и чужбина - директора на ОКИ ДК "Красно село" Ивелина Кючукова, хореографът Християн Бакалов и кураторката от Антверпен, където от седем години се провеждат сайт-спесифик хепънингите The Image Generator, Мейрем Байрам.
• Моята история, моята тема: певицата Дена между външния и вътрешния поглед към България.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Избрано от предложенията на Еврорадио: Първа част от концерт в памет на легендата Сезария Евора. Събитието се е състояло в края на миналата 2021 година на португалския остров Мадейра. Участват звезди на стила "морна" - елегичният ритъм на островите Зелени нос, в който се изявяваше незабравимата Сезария. В програмата са включени емблематични песни от нейния репертоар, както и авторски изпълнения на Тотиньо, Лусибела, Емилио Морет, Елида Алмейда и Теофило Шантре.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
В първото издание на обновеното като концепция и визия предаване за съвременна класическа музика гост е един от най-уважаваните български композитори и педагози – проф. Велислав Заимов. Звучи музика и от Марин Големинов и Димитър Тъпков.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
"Тамада" и грузинската традиция в електронната музика и рокендрола (с щипка сюрреализъм) – разговор с Лаша Чхапелия и Лексо Ратиани и документални записи от участието им в София в началото на септември 2022 г.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
водещ: Мануела Манчева
60 минути с изкуството на едни от най-прочутите хорове на балтийските страни Литва, Латвия и Естония.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 29 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 65 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Любомира Константинова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 28.03.24 в 09:20

Четвъртък, 28 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 64 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Концертният албум "Live In Montreux 91-97" на американската вокалистка и авторка Рашел..

публикувано на 27.03.24 в 08:25

Сряда, 27 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 63 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 26.03.24 в 16:15

Вторник, 26 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 62 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 25.03.24 в 08:25

Понеделник, 25 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 61 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев В продължение на поредицата за третото течение в джаза, тази нощ започваме с класическия Quatuor Ébène и кларинетът на Мишел Портал в новата им колаборация "Вечните истории", включваща..

публикувано на 24.03.24 в 08:20