Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сряда, 5 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Монолози" от Кръстьо Кръстев – "На Пънчо", "На Ивайло"

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
водещ: Йордан Георгиев
Посрещаме нощта с две от "диамантените момичета" на България, олимпийски шампионки с ансамбъла ни от игрите в Токио през 2021 – Мадлен Радуканова и Стефани Кирякова, които заедно с още три свои колежки и партньорки извоюваха първия в историята на българската художествена гимнастика златен олимпийски медал. Ще поговорим за трудностите и изпитанията, с които е осеян пътя към най-високия спортен връх, за качествата и уменията, нужни да се изгради един истински сплотен ансамбъл, ще се върнем към онзи незабравим 8 август 2021, когато те сбъднаха мечтата си и имаха щастието да чуят българския химн в своя чест. Ще стане дума и за красивите и благородни каузи, на които са се посветили от една година насам, след като прекратиха спортната си кариера.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз концерт
водещ: Маргарита Заберска.
Like Minds е новия албум на Алън Броудбент трио (Харви Ес контрабас и Били Минц барабани) от 2022 г.
Съдържа девет пиеси, сред които освен авторски композиции на новозеландския джаз пианист, се открояват и аранжиментите му на музика на Сони Ролинс, Чарли Паркър, Курт Вайл, Бъд Пауъл и Жул Стайн.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика и уърлд от Южна Америка. Изпълнение – "Лос Чириганос", "Серената Гаянеса", "Тиера Адентро", Видал Лопес и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Верка Сидерова, Петко Радев, Борис Машалов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Я камилата, я камиларят", по арабска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Законът на джунглата" от Ръдиърд Киплинг – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мария Мира Христова, Александър Райчев
• Епизоди от живота: Началото на академичната година за бъдещия стоматолог Елица Низамова и първите малки победи
• Тема на деня: Глас народен или Народно събрание? – за рекордния брой негласуващи българи на последните предсрочни парламентарни избори с първи междинни резултати от проучване на профила им със социалния психолог д-р Пламен Димитров и анализ на социолога доц. Алексей Пампоров.
• Разговорът: За музиката, светлината, възможните избори в живота и изкуството като издигане над изпитанията – с Нели Стойчева и Катрин Витали от група "Студио Miracle", в която творят музиканти с увредено зрение.
• Времето на редактора: Ретроградният Меркурий в живота на три актриси – Стефания Колева, Здрава Каменова и Богдана Трифонова.
• Предизвикателства пред реалното въвеждане в действие на Националния антираков план
• 10 години "Детско здраве" Пирогов

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Вокалното трио Тринити завихря истинска "Буря" с третия си самостоятелен сингъл – слушаме го предпремиерно и разговаряме със Славина Калканджиева, една от трите дами в триото;
• Георги Костадинов с елегия за любовта в новата си песен "Нашето небе";
• Ирина Флорин записа най-новата си песен "Сладки грешки", част от предстоящия ѝ 8-ми албум, озаглавен "Знак";
• Христо Коликов - Кристо – артистичен директор на GuitART Fest – представя програмата на предстоящото издание на фестивала;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Културно-образователен обмен Франция-България. Първи регионален форум за високи постижения в областта на френскоезичното обучение във Варна. Гостува Пиер Колио, съветник по сътрудничеството и културната дейност и директор на Френския институт в България.
• Седмица на скандинавското кино в Дома на киното в София. Покана от Христо Христозов, програмен директор на Дома на киното.
• Съвременни гласове от България и Швейцария. Разговор с драматурга Серж Хонегер преди турнето на пърформанса "Улични балади" с участието на български и швейцарски артисти в различни наши градове.
• Премиера на "Старецът и морето" от Ърнест Хемингуей – моноспектакъл на Красимир Ранков на сцената на Пловдивския драматичен театър "Н. О. Масалитинов". Среща с актьора.
• Видеоинсталация "In search of…/В търсене на…" на хореографите Ани Колиер и Цвета Касабова в софийската галерия "Етюд". Среща с Ани Колиер, създател на галерия "Етюд" в София и на галерията за съвременно изкуство Black C Art Gallery във Флорида.
• "Реално/Привиднореално": изложба фотографии и обекти в обща пространствена инсталация на Юлиян Табаков в галерията на РСЦИ "Топлоцентрала". Среща с визуалния артист.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
водещ: Калина Томова
Представяне на компактдиска Mozart Momentum – 1785 на Лейф Уве Андснес и Камерния оркестър "Малер" със записи на произведения от Моцарт, композирани през тази година.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
водещ: Румен Леонидов
Руската намеса в съдбините на България
С новата си книга проф. Ева Соколова задава въпроса: "Защо  ние, българите, не си даваме сметка, че Русия и като империя, и като СССР, и днес като Руска федерация, никога не се е отнасяла към България като към равноправна или поне приятелска страна, "по-малък брат". Напротив, има неоспорими доказателства за враждебно отношение, продиктувано от имперски интереси – факти, които малко историци изследват и описват, а още по-малко общественици и журналисти интерпретират и правят публично достояние. Истината се замества с идеологеми и митове, свързани с Русия. И продължава да се премълчава нейната непрекъсната негативна намеса във вътрешната и външната политика на България.
В предаването участват проф. Ева Соколова, журналистът Петър Колев. В разговора ще се включи и историкът проф. Веселин Методиев.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Автор: Николета Атанасова
Когато правилата вече не важат. Първата световна война и българската армия"
Епизод 1: Ако искаш мир, готви се за война
"Тя променя изцяло мисленето и морала на човечеството", "Тя е края на така наречения Бел Епок", "Тя е един "Кориолан" на Бетовен","Тя е касапница", "Тя е пролог", "Тя е една гигантска месомелачка". "Тя" е Първата световна война – така определяна от разказвачите на тази история.
Четирите епизода на "Радиоенциклопедия" разкриват за различните лица на войната, която променя света за винаги. В тях се говори за боевете на българската армия по суша, въздух и вода. Описват се бойните униформи, военните отличия и обучението на българските войници и офицери. Надникваме и в полето на дипломацията и зависимостите, където "правилата вече не важат и рицарското отношение към противника е за винаги забравено".
За България тази война е повече от сражения или доказване на мъжество и воински умения. Тя е опит за постигане на национален идеал, превърнал се в лична кауза –  неизбежна ситуация, в която примирението изглежда невъзможно. Обвързаността на войната с човешките съдби дава повод историческата конкретика в този цикъл често да е представена чрез детайлите на лични истории запазени в архивите и спомените на потомци.
В епизод едно: "Ако искаш мир, готви се за война" д-р Александър Въчков, изследовател на войните, Симеон Цветков, уредник в РИМ Велико Търново и акад. Валентин Бобевски, диригент на академичен мъжки хор "Гусла" разказват за събитията поставили началото на войната за България. Какво е било стрелковото въоръжение на българската армия, както и за създаването на някои от неповторимите бойни маршове, с които българските войници са влизали в бой. Чрез фамилните спомени на семейство Въчкови и една лична история даваме представа за образа и отношението на българския войник към сраженията, смъртта и  войната.  
Автентична и с историческа ценност е музиката на епизода. Маршът "Шуми Марица" е записан в началото на XX век на плоча "Орфей" и е в изпълнение на лейбгвардейците на Негово Величество царя на България. Съхранен е в Златния фонд на БНР. Маршът "Съюзници, разбойници" е изпълнен от академичен мъжки хор "Гусла" специално за поредицата "Когато правилата вече не важат. Първата световна война и българската армия".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Изкуството в търсене на общото между нас
Съществува ли все още колективно въображение и може ли изкуството да открие пътя до него? Могат ли артистите да противодействат на поляризацията и разцеплението на обществото като ни въведат в дълбините на споделените образи, страхове, ценности и убеждения? В България гостува платформата за сайт-спесифик изкуство The Image Generator. Творци от цял свят ще работят заедно в подземията на Общинския културен институт "Красно село."
В "Какво се случва" инициативата представят организатори от България и чужбина - директора на ОКИ ДК "Красно село" Ивелина Кючукова, хореографът Християн Бакалов и кураторката от Антверпен, където от седем години се провеждат сайт-спесифик хепънингите The Image Generator, Мейрем Байрам.
• Моята история, моята тема: певицата Дена между външния и вътрешния поглед към България.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Избрано от предложенията на Еврорадио: Първа част от концерт в памет на легендата Сезария Евора. Събитието се е състояло в края на миналата 2021 година на португалския остров Мадейра. Участват звезди на стила "морна" - елегичният ритъм на островите Зелени нос, в който се изявяваше незабравимата Сезария. В програмата са включени емблематични песни от нейния репертоар, както и авторски изпълнения на Тотиньо, Лусибела, Емилио Морет, Елида Алмейда и Теофило Шантре.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
В първото издание на обновеното като концепция и визия предаване за съвременна класическа музика гост е един от най-уважаваните български композитори и педагози – проф. Велислав Заимов. Звучи музика и от Марин Големинов и Димитър Тъпков.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
"Тамада" и грузинската традиция в електронната музика и рокендрола (с щипка сюрреализъм) – разговор с Лаша Чхапелия и Лексо Ратиани и документални записи от участието им в София в началото на септември 2022 г.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
водещ: Мануела Манчева
60 минути с изкуството на едни от най-прочутите хорове на балтийските страни Литва, Латвия и Естония.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 30 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Български поети: Румен Шопов Автор на подборката: Рада Александрова от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес водещ: Йордан Георгиев • Посрещаме нощта на Свети Андрей с композитора Андрей Дреников. Разговаряме за невероятната музикантска фамилия, от която произхожда, за..

публикувано на 29.11.22 в 17:24

Вторник, 29 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Български поети: Петър Манолов Автор на подборката: Рада Александрова от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Новата кубинска вълна в джаза – от Гонсало Рубалкаба до Роберто Фонсека и Ариел Брингес. Гост: Маргарита Борисова. В предаването е..

публикувано на 28.11.22 в 10:14

Понеделник, 28 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Български поети: Петър Анастасов Автор на подборката: Рада Александрова от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник водещ: Ивана Мурджева • Метаморфози срещу понеделник Разговорът е част от поредицата "Жените – първа линия или ариергард". В последно време популярност в..

публикувано на 27.11.22 в 08:25

Неделя, 27 ноември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Полковник Шабер" от Оноре де Балзак от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Капански  ансамбъл, Валтер Топалов, Карамфил..

публикувано на 26.11.22 в 08:20

Събота, 26 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Гости: Младата българска банда "Cool Den", за които всеки албум е шантаво пътешествие ни разкриват своята "Рецепта за розови еднорози". • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която..

публикувано на 25.11.22 в 18:22