Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 23 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Български поети: Миряна Башева
Автор на подборката: Рада Александрова

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
водещ: Йордан Георгиев
Посрещаме нощта с бившия щангист Ангел Генчев – един човек, чийто житейски път напомня на герой от роман на Достоевски или Шукшин. През 1988 г. става олимпийски шампион в Сеул, поставяйки общо три световни рекорда. Ден по-късно златният му медал е отнет, тъй като е уличен в употреба на допинг. И до днес, обаче, остават сериозни съмнения, че пробата му е манипулирана и той, както и съотборника му Митко Гръблев стават изкупителна жертва, тъй като България е най-сериозният съперник на СССР в турнира по вдигане на тежести. В резултат на всичко това, Ангел, чийто талант е сравняван с този на Наим Сюлейманоглу изпада в немилост и забрава. Дори през 90-те години се забърква с хора от ъндърграунд-средите и лежи в затвора по присъда за дребни провинения. През 2017 г. се завръща в спорта и на 50-годишна възраст става световен и европейски шампион в първенствата за ветерани. Един разговор за превратностите на живота, за триумфа и рухналите мечти, за спорта като спасение и смисъл. Като отзвук от тазгодишната "Нощ на театрите" предлагаме на слушателите и откъс от дискусията на тема "Войната – конструиране на драматургии", проведена в Народния театър със специалното участие на режисьора Галин Стоев.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз концерт
водещ: Маргарита Заберска
Албумът Sun & Moon For Free от 2006 г. на италианския цигулар, композитор и аранжор Марчело Сириняно, в който си сътрудничи с музикантите Данило Реа, Стефано Лестини, Масимо Федели, Винченцо Лукарели (пиано), Франческо Пулизи (контрабас и електрически бас), Кристиано Микалици (барабани), Карло Ди Франческо (перкусии), Роко Дзифарели (акустична и електрическа китара), Стефано Ди Батиста (алт и сопрано саксофон), Мирко Риналди (тромпет), Масимо Пироне (тромбон) и B.I.M щрайх оркестър.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изискано фадо от Португалия. Изпълнение – легендата Амалия Родригес, Мариза, Ана Моура, "Фадо Леле" и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Русанка Комитова, Даринка Цекова, Севда Симеонова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
Златни гласове в приказките: Жоржета Чакърова и Вълчо Камарашев – "Принцесата и граховото зърно" от Ханс Кристиан Андерсен

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Младата присмехулница" от Николай Райнов

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мария Мира Христова, Божидар Александров
• Епизоди от живота: Истории за шарките и "герданите" по плетените чорапи; за традиционните носии, които по-възрастните жени носят и в делник и най-вкусната ръчно точена баница, която може да опитате, ако отидете на гости в Брéзница.
• Световното първенство по футбол през 2022 или как най-популярната спортна игра на планетата се променя заедно със света – разговор със спортния журналист Борислав Борисов.
• 22 минути от екрана и поне един спасен от трафика човек – за посланията на филма "Червен адмирал" и символа на пеперудата с режисьора, актьор и художник Марин Рангелов.
• Разговорът: Защо психолозите и психотерапевтите в България работят без регулация на фона на засилено регламентиране на професията в Европа, до какви последствия за пациентите водят тези липси и пред какви предизвикателства се изправят професионалистите у нас – в Деня на психотерапията коментират клиничният психолог и председател на Асоциацията на психолозите и психотерапевти, работещи в медицински структури – д-р Велислава Донкина, и психологът д-р Пламен Димитров.
• Времето на редактора: За ловенето на мигове и запечатването им във фотокадри като опит за лично осмисляне на живота. Разговор с кюстендилския фотограф Владислав Чанев.
• Lege Artis
- Свръхконсумацията на антибиотици в България и свързаната с нея антимикробна резистентност. Разговор с проф. д-р Емма Кьолеян, д.м., началник на Лаборатория по микробиология, вирусология и болнична хигиена към УМБАЛ "Лозенец".
- Вродени сърдечни малформации при възрастни – акцентите от проведения научен симпозиум по темата. Разговор с проф. д-р Анна Кънева-Ненчева, научен ръководител на симпозиума, началник на Клиника по детска кардиология - МБАЛ НКБ.
- Щитовидната жлеза и сърдечносъдовият риск. Национална информационна и скринингова кампания, с цел ранна профилактика на заболявания на щитовидната жлеза "Дойде ли ти до гуша? Не чакай, а действай!". Разговор с доц. д-р Александър Шинков, ендокринолог от Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология "Акад. Иван Пенчев".

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Иван Лечев разкрива как "Фондацията" празнува "Щурците" на 55 години;
• Младата Рая Димитрова - RA.YA – първият артист, продуциран от певицата Прея – споделя своето "Захарно сърце";
• Пианистът Димитър Горчаков, част от Clavexperience, представя дебютния албум на триото и кани на концерт-промоция;
• Певицата Зария Кантарджиева разказва как първият албум на PostBalkanTon връща вечни български песни в суинг вариант;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Театър "Кредо" празнува 30-ия си юбилей в България и Япония. Среща с актрисата Нина Димитрова, основател и артистичен директор на независимата театрална трупа.
• Премиера в Театрална работилница "Сфумато": "Междинна зона" от Теодора Георгиева. Разговор с режисьора Любомир Колаксъзов.
• Изкуството на анимацията и детския талант: художникът аниматор Мая Бочева - Уики представя новата книга "Как да върнем пчеличките?" от поредицата "Туй-Онуй" и предстоящите майсторски класове с известни аниматори в български училища.
• Pattern Recognition: изложба на Анна Комитска, Викенти Комитски и Джулиас Грабиански в галерия Little Bird Place за модерно и съвременно изкуство с тематичен профил природа, биологичен свят и екология.
• Музикантите Борислав Илиев (китара), Димитър Сираков (бас китара) и Стоил Иванов (барабани) представят своя авторски албум OverPlay с джаз композиции, вдъхновени от автентичния български фолклор.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водеща: Цветана Тончева
Припомняме творчеството на Джоакино Росини, а по-точно изумителната способност на този велик композитор да създава невероятна, омайваща и неустоимо привлекателна атмосфера в залата още с първите звуци на творбите си, тоест - с увертюрите. Любимите въведения на "Севилският бръснар", "Копринената стълба", "Синьор Брускино", "Пепеляшка", "Крадливата сврака", "Семирамида" и "Вилхелм Тел" звучат в интерпретации на Кралския филхармоничен оркестър от Лондон, дирижиран от Колин Дейвис и Евелино Пидо.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история – Избрано
водещ: Бойко Ламбовски
Историческото значение на крепостите
Твърдините през вековете са опазвали населението и реколтата му от набези на врагове, от плячкосване и геноцид. Как са възникнали укрепителните градежи с цел защита, как са се усъвършенствали, какво е значението им днес, особено за туризма?
Разговор с доцент Валери Йотов от Варненския археологически музей, с историка Даниел Иванов от Регионалния исторически музей - София, и с писателя и издателя Костадин Костадинов, написал и издал книга за българските крепости.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Михайлина Павлова
Театърът зад завесата
Четвърти епизод: Малко преди представлението да започне
"Шнурбоден" е най-високата точка на сцената. За какво може да бъде използвана тя, ако актьорите ядосат с капризите си помощник-режисьора Ирина Иванова? Среща с единствения в България сценичен работник Ангел Ангелов (Геле), награден с плакет "Златен век" на 24 май 2012 година за приноса му за развитието на българската култура. Суфльорът Лили Туджарова за силата на гласа и подсказките зад завесата. Както и за една актриса, която не обича да играе роли без… деколте.
Поредицата "Театърът зад завесата" от предаването Радиоенциклопедия се подготвя със съдействието на Народния театър "Иван Вазов".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Сентенция, клише, лаф или пословица - как се раждат устойчивите фрази в българския език – разговор с Яна Сивилова, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за голямото й изследване "Археология на фразата".
• Моята история, моята тема: "Поезия и свобода в Беларус" – Димитър Кенаров и Хана Комар

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Колоритно разнообразие от югоизточната ни съседка Турция: фолклор, уърлд, филмова музика и етно. Сред интересните изпълнители – виртуозната пианистка Ханде Далкълъч (представяща етнокласика), грузинците "Дъ Шин" (с турски черноморски фолклор), Тойгар Ишикли, формация "Баба Зула" (с изява и тук, в България), Озан Саръбоа заедно с цигуларя Утку Баръш (филмови мелодии по азербайджанска музика), уърлд композиторът Мерджан Деде (с международни награди в жанра), Айнур Доган (кюрдски фолклор), темпераментният Махмуд Полат и др.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
• Разговор с композитора Добромир Кисьов по повод предстоящи нови проекти и концертни изяви.
• Композитор на месеца – Джон Адамс.
• Филмова музика: представяне на отличителния стил на Тору Такемицу.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ивайло Стефанов
• Защо Турция предприе нова военна инвазия в Северна Сирия и атакува градове и села в автономната кюрдска територия? Наистина ли атентатът в Истанбул е причина за това и не е ли повод на много по-отдавнашни намерения на фона на случващото се в Близкия Изток и самата Турция напоследък – на тези и други въпроси ще потърсим отговор с Камен Станчев, политолог и журналист на свободна практика.
• Поглед към предстоящия в петък, 25 ноември, ежегоден протест срещу насилието над жените – разговор с представители на колектива "Феминистки мобилизации", организатори на събитието.
• За доброто развитие на една бежанска история – на 21 ноември Окръжният съд в Монтана категорично отказа екстрадицията на иранския гражданин Аслан Ширинзаде в ислямската република – интервю с адвокат Диана Радославова от Центъра за легална помощ "Глас в България".

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
водещ: Мануела Манчева
Духовна музика от Жан-Батист Люли и Марк-Антоан Шарпантие: Три малки мотета: Omnes gentes, Regina coeli и Dixit  Dominus от Люли и Меса "Assumpta est Maria", композирана от Шарпантие в края на житейския му път.
Изпълнява бароковият вокално-инструментален ансамбъл "Ле-з-Ар Флорисан" с диригент на Уилям Кристи.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30