Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 26 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Гости: Младата българска банда "Cool Den", за които всеки албум е шантаво пътешествие ни разкриват своята "Рецепта за розови еднорози".
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
• Разказвачи на приказки
• Прогресив рок легендите "Канзас" и техния последен /за сега/ албум "The Absence of Presence" 2021 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Стоян Парушев, Стоян Радев, Димитър Лукарски, Ангел Добрев и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ:Валери Леков
На гости в бобовдолското Мало село.
С председателя и секретаря на читалището, с ръководителя и членовете на фолклорната група говорим за историята и настоящето на селото, за читалището и неговите дейностите, за делниците и празниците на хората. Втора част.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ани Маринова
• Домашен любимец: що за птици са неразделките?
• Яйцето на света: Андреевден или защо някога мечките имали празник;
• История на изкуството за деца: Сказанията за шаманите в Манджурия и творчеството на италианския писател Виторио Алфиери.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Мъже за пример" – заглавието на филма ще бъде отправна точка в разговора с акад. Чавдар Славов. Роденият преди години  от екип уролози  термин "мъжко здраве" вече е твърде популярен, но какво включва той? Профилактика, редовни изследвания и преглед при специалист, "едно на ум" към хранителните добавки, залели пазара, отговорност и доверие към утвърдените терапевтични схеми. И още: минути на редактора, новини...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семейни маршрути: ще отскочим до така популярния напоследък Белоградчик, за да поканим слушателите на ежегодния маратон Белоградчик RUN. Стартът му ще бъде даден в неделя, в 11 часа от центъра на град Белоградчик, а участниците му ще имат възможността да преминат през тесните и стръмни улички на стария град до вече любимата на Илън Мъск Крепост Калето.
• Семейна рецепта: оставаме в Северозапада, за да се присъединим към инициативата на Младежкия дом в Монтана – конкурса "Шарена трапеза". В него ще се включат непрофесионални готвачи, без ограничение на пол и възраст. Любителите кулинари ще мерят сили в три раздела: Предястия, Основни ястия и Десерти, а организаторите ще споделят техните любими семейни рецепти.
• Младата майка: с Марина Николова ще поканим малките ни слушатели на поредното издание на "Детската Киномания" – образователно събитие, по време на което се провеждат уъркшопи по анимация, излъчват се филми, създадени от деца и младежи и се награждават най-добрите от тях.
• От другата страна: ще поговорим начините за редуциране на екранното време и защо е нужно не само подрастващите да вдигнат малко глава от устройствата си. Разговор с Александрина Георгиева, програмист, сертифициран OUTDOOR инструктор, учител по Информационни технологии и основател на фондацията "Oфлайн кидс".
• Моето семейство: ще запознаем слушателите с младата актриса Миглена Везирова и нейния брат – лекар, предприемач и специалист по био-принтиране д-р Ваньо Везиров.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува ни Андрей Дреников (първа част)

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Какво сме склонни да определяме като литературно събитие днес? Къде локалното става глобално и кога световните тенденции водят към провинциализация? Разговор с проф. Амелия Личева, програмен директор на предстоящото 10-о юбилейно издание на Софийския международен литературен фестивал и авторка на книгата "Световен ли е Нобел?"

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана"

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Kралиците на поп, кънтри и блуграс музиката през последните десет години и сега: Тейлър Суифт, Миранда Ламберт, Алисън Краус.

от 15.00 до 16.00 часа
Музей в ефира
водещ: Диана Попова
Възстановяване на паралакса – в Суперпозиции 2
"Суперпозиции 2 / Заплитане" е годишна програма от изложби на Института за съвременно изкуство в София за 2022. Включва шест проекта, като всеки от тях е резултат от взаимодействието на художник и куратор, които досега не са работили заедно.
"Възстановяване на паралакса" на Ларс Нордби с куратор Снежана Кръстева е последната изложба от програмата. И продължава в галерия ИСИ-София до 17 декември.
За цялата програма и за финалната изложба в нея разговаряме с Аксиния Пейчева и Снежана Кръстева.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Бард-рок time:
Честит рожден ден на бащата на руския рок Борис Гребенщиков. На прага на своята 70-годишнина и юбилей половин век на сцена, кумирът на няколко поколения и гуру за интелигенцията продължава активната си концертна дейност по цял свят с различни програми, представяйки най-доброто от своите над 50 албума, от които 25 на "Аквариум", и с различни като формат проекти, наспоред мястото, случая и общността.
Фронтменът, композитор и текстописец на легендарната руска група Аквариум, който е още поет, писател и фотограф, пристига на гастрол в София. Изявата му е обявена в Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" на 27 януари.
Всичко за новия албум на "Аквариум" "Дом всех святых" и звездните гости в него. С кои музиканти го очакваме в България.
Как живее и твори БГ (абревиатура от Борис Гребенщиков) в Лондон, където е с екип от международни и изнася концерти само извън Русия. Част от набраните средства отиват в помощ на пострадалите в Украйна.Както е известно, ветеранът се обяви против нахлуването на Русия в Украйна още в първите часове на инвазията с думите: "Тази война е безумието и срамът на Русия". Eстествено, той тутакси попадна в т.н. списък на "чуждестранни агенти" и беше обвинен от руските власти в политическа активност в полза на Украйна, както и за финансиране от тази държава.
"Асса", филмът на Сергей Соловьов със саундтрака на Борис Гребеншчиков, като културен феномен. Миналия юни, в 250 избрани руски кина се състоя премиерата на реставрираната версия на трилогията "Асса" по повод на 60-годишнината от рождението на Виктор Цой, който беше нареден от музикалната библия "Ролинг Стоун" в Топ 20 на класацията "Най-добрите музиканти в голямото кино". Заснетият на лента мастер беше покадрово възстановен в лабораториите на "Мосфильм" и възроден във формат 4K — в точните цветове и звуци, за които някога мечтаеха създателите на продукцията.
• Матиас Рейм, сред ярките лица на германската популярна музика и в частност на така наречения "шлагер", на 65. Как ще звучи новият му диск?
• "Voodoo Child": Полският вокалист, китарист, композитор, аранжор и бендлидер Лешек Цихонски с трибют на Джими Хендрикс в навечерието на рождения му ден. Ако беше жив, на 27 ноември Мистър Китара щеше да навърши 70.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
епизод 483 – Гамбит Нори
гост: изгряващата звезда Елеонора Иванова.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Кога ще се събудя" от Моника Бабалиева – 2 част

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Пътуване с деца: Планини и доброволчество. Репортаж от посещението в базата на Планинската спасителна служба на Алеко, Витоша, на група млади хора – доброволци от Българския младежки червен кръст, които искат да разберат какво означава да бъдеш планински спасител.
• Маршрути: Истории за наука и природа – Христина Грозданова, уредник на Художествения фонд на Регионален исторически музей – София, разказва за изложбата "100 години Николай Боев", организирана в партньорство с Дружеството на анималистите, флористи и научни илюстратори – Дафни. Заедно с изложбата се представя и новото издание на книгата на Николай Боев "Докато пеят чучулигите" – сборник с есета, посветени на природата и нейното опазване.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Даниела Найденова
Изпълнения на Николай Геда

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10