Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 30 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Български поети: Румен Шопов
Автор на подборката: Рада Александрова

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
водещ: Йордан Георгиев
• Посрещаме нощта на Свети Андрей с композитора Андрей Дреников. Разговаряме за невероятната музикантска фамилия, от която произхожда, за любовта му към децата, на които е посветил най-силната част от своето творчество, за страстта към театъра и пътя му като театрален композитор, за зрелищните авторски концерт-спектакли като "Спомени на 40",
• "Спомени на "50" и "Ех, живот, живот!" На Андреевден си спомняме и за големия наш актьор Андрей Чапразов, с няколко документални записа, запазени в златния фонд на БНР.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз концерт
водещ: Маргарита Заберска
Албумът Between Below от 2021 г. на датския Клаус Вайтльов квартет. (Клаус Вайтльов – сопран и тенор саксофон, Питър Розендал – пиано, Йеспер Будилсен – контрабас и Йеппе Грам – барабани ).

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Латино, уърлд и фънк денс. Изпълнения на: Куантик, Лукас Сантана, "Латин Секшън", "Карнак" и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Антония Кетенева, квартет "Светоглас", Бояна Топалова, Теодосий Спасов.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Килимарят от Индия", по индийска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Фън и небесният дракон" от Петя Миладинова

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Мария Мира Христова
• Епизоди от живота: семейство Стоеви – килимари от Чипровци.
• Бесарабската българка, журналист и режисьор Татяна Станева за поредното издание на етнографския кинофестивал "Око" и къде са местата на силата днес.
• The Wall на Пинк Флойд и стените по принцип – с музикалния журналист Димитър Ганев.
• Разговорът: Реката, хората и цивилизациите или за Дунав като културно, историческо и духовно пространство: плаваме с Римски дунавски кораб от ІV век, реконструиран с римски реплики на инструменти по проекта "Жив Дунавски лимес" с проф. Стоян Проданов, ръководител катедра в Стопанска академия "Димитър А. Ценов", и със социолога Гавраил Гавраилов.
• Времето на редактора: Художникът в малкия град – разговор с кюстендилския художник и галерист Бисер Лапев.
• Леге Артис: Постурологията като наука за стойката и метод за предотвратяване на заболявания на опорно-двигателния апарат и на вътрешни органи – какви са новините от първата конференция по постурология у нас и какво дава споделеният опит за лечение на двигателната система. Как се извършва постурологичен анализ и каква информация носи? – с участието на д-р Венцислав Стоев, председател на Асоциацията на постуролозите в България, и д-р Мариета Константинова.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Дара Екимова разкрива своя първи кратък албум (EP), озаглавен "Недей да ме будиш", с премиера на сингъла "После ще му мислиш";
• Даниела Николова представя самостоятелния си албум "Сила", събрал 13 песни с нейното активно авторско присъствие;
• Минко Ламбов и AnaBella канят на Everybody Needs a Little More Jazz – концерт за всички ценители на елегатното, красивото, изящното и дълбоко усещане, с което ни дарява класическия джаз, облечен в оркестрово звучене;
• Кръстина Денчева разказва "Коледни истории за брас и мраз" с втория поред коледен албум на Сдружение "Брас перспективи".

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Ангелина Грозева
• Скулпторът Емил Мирчев с изложба в галерия "Академия" по повод неговия юбилей.  Разговор с доц. Момчил Мирчев.
• Премиера на проекта "Виртуални тела" в галерия "Квадрат 500". Разговор с артистичния продуцент и режисьор Росен Михайлов.
• Новата книга "Непознатата Вселена" на доц. Владимир Божилов. Разговор с автора.
• Нова австрийска пърформанс инсталация на сцената на "Топлоцентрала". Разговор с артиста Антони Райжеков.
• Шуменският драматичен театър "Васил Друмев" представя в София спектакъла "Асансьорът" от Георги Марков. Разговор с режисьора Николай Кенаров.
• Филмът "Сцени от един вдъхновяващ живот", посветен на Цветана Манева. Разговор с режисьора Димитър Шарков.
• Изложбата "Анета Дръгушану на 85 години, живопис и рисунки". Разговор с куратор на проекта.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водеща: Цветана Тончева
Пее Лучано Павароти. Тенорът, който събираше по стадионите и в парковете милиони почитатели, сред които не само меломани, а и такива, които рядко, ако не и въобще не са стъпвали в оперен театър. Тази невероятна популярност лесно може да се приеме просто за дар от съдбата, без да си дадем сметка, че според много реномирани критици и изследователи Лучано Павароти е един от най-задълбочените и сериозни артистични перфекционисти в историята на операта. Изкуството на този незабравим перфекционист припомняме с някои от най-вълнуващите арии за тенор, създадени от оперни композитори в последните около 200 години.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Митко Новков
Блясък на терена, сенки извън терена
Световното първенство по футбол Катар’2022 е в разгара си, свидетели сме както на страхотни изпълнения, така и на скучни мачове, но футболът – освен че е най-чистото проявления на играта, също така има мрачни тайни, черни сенки, които обикновено се премълчават и затулват. Историята му е пълна с подобни тъмни кътчета и тъкмо за тях иде реч в поредното издание на предаването "Премълчаната история". Защото в частност футболът и по-общо играта са също сегмент от световната и българската история и то съвсем не маловажен, съвсем не незначителен. Homo ludens-ът се изявява и на терена на историческото и тъкмо тези негови изяви проследяваме заедно с двама експерти по темата – доц. д-р Методи Методиев от НБУ, автор на книгата "Световните шампиони по футбол. Един исторически разказ" (2022), и д-р Теодор Борисов от Института за исторически изследвания на БАН, автор на книгата "Как Цар Футбол превзе България" (2019).

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Михайлина Павлова
Театърът зад завесата: Пети епизод – Обратната връзка
Сценографът Мира Каланова и актьорът Мариус Донкин споделят за своята работа с техническите служби в театъра. Един сърдечен разказ за всички, които правят невъзможното възможно – на сцената да е лесно, красиво и безопасно за творческия екип и вълнуващо за публиката в салона. Много усмивки и смях за шегите зад кулисите и признанието, че истинските театрални критици са хората, които остават в сянката на актьорите, режисьорите и художниците.
Поредицата "Театърът зад завесата" от предаването Радиоенциклопедия се подготвя със съдействието на Народния театър "Иван Вазов".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
Уцелват ли целевите субсидии в културата целта?
Миналата седмица Националният фонд "Култура" обяви избраните за "Едногодишен грант" институции. Според фонда "програмата цели да подпомогне бенефициентите в постигането на по-висок организационен капацитет, повишаването на качеството и обхвата на събитията и продуктите, които създават, за да развият устойчивост и независимост в дейността си." Според представители на сектора има място за много подобрения, а някои важни за културния ни живот организации са били пропуснати, въпреки сериозните си заслуги и бъдещи проекти.
В "Какво се случва" участват културни мениджъри, куратори и специалисти в областта на културните политики коментират доколко целевите субсидии постигат целта си и как да станат по-добри в това.
Виктория Драганова, Владия Михайлова, Ясен Василев, Ралица Герасимова и Тодора Радева.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Интересен, качествен, вдъхновен уърлд от Финландия. Сред изпълнителите - виртуозните цигулари "Фриг", акапелните "Туулетар", акордеонистите Анти Паланен и Мария Каланиеми, прекрасните готик- и уърлд рокаджии "Ритва Неро", певицата Ул Пиртиярви, етно триото на Йохан Видениус, интернационалният ансамбъл "Хелзинки-Котону" (с африкански мотиви), Сара Палу, която свири на местния струнен инструмент "кантеле" и др.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
Изпълнения на изявени класически състави: Фестивалния оркестър на град Люцерн, Волфрам Крист (виола) и Кит Армстронг (пиано), ансамбъл "Ентерконтемпорен" с диригент Матиас Пинчер, Берлинската филхармония с диригент Андрис Нелсонс.
Композиции от Тору Такемицу, Волфганг Рим, Чарлз Айвз, Джордж Кръмб, Миечислав Вайнберг и Юри Реинвере.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
• Финалистите във второто издание на конкурса за съвременна независима музика на Концерти.БГ Music Elevator (втора част) – разговори и първо слушане в национален ефир на музика на Mother Elephant, LSD, The Ilence Inside и Flying Person, които ще се представят на специален съвместен концерт в събота (3 декември) в "София лайв клуб".
• Социална стълбица: изследване, посветено на мюсюлманското население на Северна Гърция.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
водещ: Мануела Манчева
Акценти от XVIII Международен фестивал на православната музика "Св. Богородица – Достойно есть" в Поморие’ 2022 година. В предаването са включени избрани документални записи и интервюта, записани по време на събитието с организаторите и гостите на най-мащабния форум на духовната музика в България.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 29 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 65 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Любомира Константинова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 28.03.24 в 09:20

Четвъртък, 28 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 64 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Концертният албум "Live In Montreux 91-97" на американската вокалистка и авторка Рашел..

публикувано на 27.03.24 в 08:25

Сряда, 27 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 63 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 26.03.24 в 16:15

Вторник, 26 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 62 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 25.03.24 в 08:25

Понеделник, 25 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 61 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев В продължение на поредицата за третото течение в джаза, тази нощ започваме с класическия Quatuor Ébène и кларинетът на Мишел Портал в новата им колаборация "Вечните истории", включваща..

публикувано на 24.03.24 в 08:20