Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 8 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Български поети: Калин Донков
Автор на подборката: Рада Александрова

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай
водещ: Божидар Любенов
8-ми декември – Празник на студентите
През 1902 г. е решено Висшето училище на България да има свой празник. И той да се чества на 25 ноември /8 декември - нов стил/ - в деня на Св. Климент Охридски. За първи път студентите го отбелязват през 1903 година в салона на читалището "Славянска беседа" в София. А през 1905 година, за първи път в Правилника на Софийския университет "Св. Климент Охридски" официално вписано, че 25 ноември е патронен празник на университета. През годините тази дата се утвърждава и като всеобщ празник на всички български студенти. От 1916 година в резултат на официалното въвеждане на Григорианския календар в България годишният празник на университета се измества с 13 дни напред и започва да се чества на 8-ми декември.
За да отбележим празника, в студиото ще бъдем заедно с гл. асистент Светослав Живков, от катедра "История на България"; асистент Анна Лазарова, катедра "Класическа филология", специалност новогръцка филология във Факултета за "Класически и нови филологии", и студентите Ива Иванова и Михаил Хаджиев. Всички гости са от СУ "Св. Климент Охридски". В разговора в студиото ще участва и журналистът Румен Дечев.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Концертният албум "Homecoming" певицата на Шака Кан.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна хорова музика от островите Корсика и Сардиния. Сред участниците – "Донисулана", "Канта у Популу Корсу", "Коро ди Оруне", "Неонели" и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Любен Захариев, Радка Алексова, Илия Аргиров и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Неочаквано изпитване", автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Приключенията от улица Брока" – "Магьосницата от улица Муфтар"

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Калина Станева, Нина Цанева
• Епизоди от живота: Епизоди от дискусията в една класна стая за националното достойнство, нещата, които ни събират и разделят и защо е нужно да познаваме историята на народа си. На празника на студентите - размислите на един клас бъдещи зрелостници, споделени пред микрофона на Христина Симеонова.
• Темата на деня: Навръх 8-ми декември – за живота в един от факултетите на Алма Матер – Стопанският факултет на Софийския университет – за успехите и предизвикателствата в него разговаряме с доц. Богданова – зам.-декан на факултета и с двама от студентите от него.
• Разговорът: С двама студенти предприемачи от Института по предприемачество на УНСС и с неговия ръководител доц. Коларов:
Защо е важно да се развива предприемаческият дух в младите хора и какво е да имаш собствен бизнес още като студент?
• Времето на редактора: Какви бяхме ние, какви са те сега – преподавателят по студийна техника, физика и математика в НБУ Бойко Даскалов за себе си като студент, за днешните студенти и променените отношения между обучаващи и обучаеми.
• Предаването се излъчва от София Тех парк
Какво се случи в София Тех парк през 2022 година – мястото за иноватори, предприемачи и хора от света на бъдещето – технологиите?
Кои са новите възможности за връзка между бизнеса, образованието и науката на територията на технологичния парк?
Колко са новите стартиращи компании, развили се на територията на СТП; кои и какви събития и форуми да очакваме през следващата година?
Събеседници: Петър Статев и Костадин Петков – от Надзорния съвет на СТП.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Blue Skies е новият албум на американския телевизионен, филмов актьор и певец Сет Макфарлън от 20 май 2022 г.
Съдържа прочути евъргрийни и джаз стандарти на композиторите Жул Стайн, Дейвид Ман, Джими Ван Хюсън, Виктор Янг, Франк Лосър, Джони Грийн, Бронислав Капер, Ървинг Бърлин, Сами Фейн и Дюк Елингтън.
Записите са осъществени в легендарното "Аби Роуд" студио в Лондон, с акомпанимент на биг бенд с диригент и оркестратор Андрю Коти.
Участват и гост музикантите: Том Раниер (пиано), Чък Бергхофер (бас), Питър Ърскин (барабани), Лари Кунс (китара) и Дан Хигинс (саксофон).

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Силвия Чолева
• 100 години от рождението на Лазар Николов – концерт и премиера на книгата на Лазар Николов "Разказ за преживяното. Биографични бележки и размисли" – разговор с проф. д-р Юлиан Куюмджиев и Елиана Захариева.
• Репортаж от представянето на книгата с избрани статии и интервюта на Галин Тиханов "Световна литература. Космополитизъм. Изгнание".
• Интересен театрален експеримент "Stable Genius. Процесът срещу драматургията" в Гьоте-институт – разговор с автора Александър Мануилов.
• Репортаж от Коледния панаир на книгата с участието на двама поети от Босна и Херцеговина: Миле Стоич и Хаджем Хайдаревич и техния преводач Христо Попов.
• "Дизайнът на Коледа?!" - изложба на коледни украшения от съвременни чешки дизайнери с куратор Адела Помоти и графичния дизайнер Ондржей Хорачек – разговор с Дагмар Остранска, директор на Чешкия център в София.
• Годишната изложба в галерия "Астри" живопис "Формат 30/30"
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Мануела Манчева
Свири Найджъл Кенеди
В концерта са включени бравурни пиеси и части от произведения в широк стилов диапазон – от Антонио Вивалди до Едуард Елгар.
Записите са осъществени предимно с Английския камерен оркестър, но има и съвместни изпълнения на британския цигулар с Полския камерен оркестър и Симфоничния оркестър на Бирмингам с диригент Саймън Ратъл.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
• Спортът е като огледало на културата, в която се развива, и разглеждайки проблемите и тенденциите, които го оформят, можем да изградим макар и опростен образ на самото общество.
Глобални теми от неравенството и отношението към малцинствата до науката за данните, подчинението на алгоритмите, генетиката - всичко това намира отражение в спорта. Като част от съвременните усилия на науките за човека да обхванат изменящия се свят на спорта, на български излиза антологията "Съвременни френски философи за спорта", а преди броени дни Националната спортна академия "Васил Левски" навърши 80 години и отбеляза годишнината с международен научен конгрес и сборник, посветен на приложното изследване на спортовете. Всичко това дава повод на 8 декември да се срещнем с Боряна Ангелова-Игова, преподавателка по философия на спорта в НСА и авторка на книгата "Изобретяването на човека машина. Тялото на спортиста".
• "Богове, гробници, учени" – съвременната наука помага в разгадаването какъв е бил животът на детето фараон Тутанкамон и има ли сенчести места в професионална биография на откривателя на гробницата му, Хауард Картър - отговорът в "Науката не спи" с Никола Кереков.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Карнавална музика: "Карнавал в Екс" на Дариус Мийо.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водеща: Милена Лекова
• "Щурците” на 55 – разговор с Кирил Маричков.
• Кой уби Бай Ганьо? Колко полезна дейност извършва ДС? Кога би дошла Неволята? – въпросите на Самуил Петканов, зададени в новата му книга "Съвременна българска митология – Втори том". Разговор с автора.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Разглежда творчеството на странджанската певица Жечка Сланинкова.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
• На Симфоничния оркестър на БНР гостува диригентът Мартин Георгиев. Интервю на Силвия Тихова.
• Директорът на Държавна опера Русе - Пламен Бейков представя премиерите, които се подготвят в театъра до края на годината и какво да очакваме през следващите месеци.
• Органистът Велин Илиев празнува 70-годишния юбилей с концерт, посветен на Цезар Франк.
• Проф. д-р Юлиян Куюмджиев представя книгата "Разказ за преживяното. Биографични бележки и размисли" за Лазар Николов.
• Басът Димитър Станчев отбелязва 50 години творческа дейност с гала концерт в Софийската опера.
• Корейски "нонгак" спектакъл среща българския фолклор в София и в Пловдив. Гости в студиото Суми Ким и проф. Момчил Георгиев.
• Акценти от пресконференция, състояла се преди началото на Новогодишния музикален фестивал в НДК.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• Коледа и за четириногите.
На 10 декември доброволци към общински приют в Горни Богров "Бандата на 1500-те" организира "Бандитски бутиков базар". Можем да ги подкрепим, купувайки техните бандитски календари, чаши, тениски, както и още много ръчно направени изненади, както за животни, така и за хора.
Как още можем да помогнем на бездомните кучета – разговор с част от хората, които отдават времето и усилията си в полза на четириногите.
• "Bobbina Cultural Space" отваря вратите си с изложбата живопис "Тайната градина" на Полина Стоянова. "Тайната градина" ни разказва за природата, която е привличала, омагьосвала, възхищавала и плашела човека.
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещи: Цвети Бахариева, Кристиян Бояджиев
Изпълнения на Джон Клиъри, Джордж Дюк, "Скот Хендерсън трио", Стенли Кларк, Дерек Шериниън, Саймън Филипс.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25