Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 23 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Суматоха" от Йордан Радичков – 1 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева
• Метаморфози срещу понеделник
Гост ще бъде Теодора Иванова-Вълева. От 2006 година работи в неправителствения сектор като без колебание може да се нарече човек ангажиран с каузи. През 2017 е един от основателите на фондация Impact Drive. Създател е на DigiComs Дейността и е в подкрепа на организациите е свързана с участие в проекти, менторство, помощ при създаването на фъндрейзинг и бизнес планове, организационни, комуникационни и управленски стратегии, лекции, консултиране и други.
Интересна последна инициатива в която се включва за която ще разкаже в неделя срещу понеделник е "Мама има работа"
• Въведение в понеделник: Какво да очакваме от седмицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Георги Стефанов
Джаз

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фадо, фолклорна и традиционна музика от Португалия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Трендафил Димитров, Валентина Касабова, ансамбъл "Странджа" и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Глупавият вълк" от Елин Пелин

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Малкият принц" от Екзюпери – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Милена Воденичарова, Мария Мира Христова
• Епизоди от живота: Явор Велчев, кийбордист, пианист, композитор, багерист, съпруг на певицата Преслава Пейчева, някога във формациите "Акага" и "Те", сега свири с БТР - за забавните страни от живота му.
• Темата на деня: Киберсигурност и киберкултура
Как нововъзникващите технологии променят нашата действителност и къде е границата между полезността и зависимостта от тях; Колко чести са хакерските атаки, откъде идват, какви поражения могат да нанесат и как да се предпазим от тях; защо специалистите, работещи в различни сфери на интернет технологиите се обединиха в общност, наречена КиберКЛУБ – разговор с Антон Пулийски, един от основателите, Кристина Ескенази – клъстер "Изкуствен интелект" и Ясен Танев (КиберКЛУБ).
• Разговорът: Етичните аспекти на изкуствения интелект – разговор с д-р Мариана Тодорова – футуролог и доцент в Института по философия и социология към БАН
• Минутите на редактора: Празнуваме 13 години с група "Севи" – концерт и нова книга. Говори фронтдамата Светлана Близнакова и музикалният журналист Мартин Николов, работил по книгата "Цената да бъдеш себе си", част II.
• Terra Култура
- Акценти от седмицата: Културно наследство в Космоса: за седалката на астронавт на НАСА, пренесена от повредения руски пилотиран кораб "Союз МС-22".
- Културен отпечатък: Крехкото равновесие на красотата в природата, режисирано от хората и времето – за изложбата на младия пловдивски художник Кирил Иванов "Контрастите на пейзажа" в навечерието на откриването ѝ с галеристката Краси Алексиева.
- С Terra на път: По следите на древните: Аргонавтика, пътят на Одисей, Кирения, Кръстоносният поход - само част от маршрута на журналиста и пътешественик Теодор Троев, автор на книги и документални филми, член на Кралското географско дружество в Лондон.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• На 25 януари 2023 г. джаз формация YoYo Band ще представи първия си албум. Подробности за концерта и продукцията ни разкриват членовете на групата – Михаил Йосифов и Христо Йоцов.
• Джаз продукции: "Radio Music Society" (Deluxe Edition 2022) на контрабасистката, авторка и певица Есперанса Сполдинг.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Ангелина Грозева
• Британският танцьор Дани Кърнс с обучителен семинар и уоркшоп по контактна импровизация в съвременния танц в България. Разговор с артиста и танцьор.
• Изложбата "Предели на възможното: между виртуално и реално" в галерия "Ко- оп". Разговор с кураторката Стефка Цанева.
• Новият филм "Вавилон" на режисьора Деймиън Шазел. Разговор с кинокритика Деян Статулов.
• Новата книга "Безсмъртния от Жозе Родригеш душ Сантуш. Разговор с преводачката Весела Чергова.
• Премиера на представлението "Двойно дъно" на сцената на Топлоцентрала. Разговор с режисьорите Ана Батева и Любомир Калаксъзов.
• Лекцията "Как да създаваме увлекателни научнофантастични фентъзи светове". Разговор с актьора Димитър Узунов.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Цветелина Начева
Свири Диляна Момчилова, виолончело. В програмата: творби от Й. Брамс, Д. Шостакович, Лудвиг ван Бетовен, Д.Попер, Н. Паганини.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Мъдростта в живот, наречен обич
За мъдростта в живота, живян в обич и с обич, за мястото на поезията в него; за дълга и любовта към хората  разговаряме с  доц. д-р Румяна Кралева – екссекретар на КНСБ, която повече от 20 години се занимава и помага на деца с увреждания, грижи се да станат достойни и уважавани хора. По телефона ще се свържем и с някои от младите хора, на които тя е променила живота.
• На 23 януари се навършват 1541 години от излизане на първото печатно издание на Тората. По този повод припомняме част от разговора ни с Максим Делчев – образователен директор в ОЕБ Шалом.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
"Диктатура и литература: Българската литература в епохата на Георги Димитров и Вълко Червенков (1948 - 1958)" – за видимата и невидимата част на литературата тогава, писателите в концлагери, образът на вождовете и постепенното размразяване на системата - говорим с проф. Пламен Дойнов, ректор на НБУ, по повод на 22-рия сборник от поредицата "Литературата на НРБ"
• Моята история, моята тема: Годишнина от смъртта на Салвадор Дали –  художничката и авторка на поредицата "История на изкуството за любители”- Кристина Тужарова.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Иванка Василева разказва за XXIX Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва".
• От Елена Водинчар научаваме за изложбата "Българите в Румъния. Културно наследство" от фонда на Националния етнографски музей.
• Честитим рождения ден на гайдаря Венцислав Андонов и отправяме покана за образователния концерт на оркестър "Граовска младост".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Даниела Найденова
Концерт от програмата на Международния музикален фестивал в Залцбург, състоял се на 31 юли 2022 г. Свири Оркестърът на Моцартеума в Залцбург с диригент Рикардо Минази. В програмата: В. А. Моцарт: Симфония № 39 в Ми бемол мажор, К. 543; Симфония № 40 в сол минор, К. 550; Симфония № 41 в До мажор, К. 551 "Юпитер".

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
Ще гостуват поетите Теодора Тотева и Калоян Праматаров. С тях ще разговаряме за чудото на думите и за новите им книги, в които загубата намира други хоризонти. Очаквайте и епизод от поредицата "Градски Детектив".

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Когато Сара Вон пее, времето спира. Един неземен глас изпълва цялото пространство. Дълбок, красив, трептящ с всички цветове на дъгата. Критиката непрекъснато я сравнява с Ела Фицджералд, но тежката корона на известността носят и едната,  и другата. Сара Вон е отдадена на модерния джаз и това е ключът от загадката на нейната природа.
В предаването "Джаз импровизации" звучат записи на прочутата и ненадмината Сара Вон от албумите "Send in the Clowns", "How Long has this been going on" и от "The Great American Songbook" с песни от Джордж Гершуин.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25