Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 25 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Убий мухата" от Йордан Радичков – 1 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
водещ: Йордан Георгиев
Посрещаме нощта с режисьора и директор на театър "Ателие 313" Петър Пашов и актьорите Мелин Ердинч, Ламбрети Колев и Николай Николов. Поводът за тяхното гостуване е най-новия им спектакъл "Дом" по "Вишнева градина" на Чехов. Един разговор за мисията на това специфично театрално пространство, за алтернативният подход, чрез който екипът е навлязъл в света на безсмъртната чехова пиеса, за изкуството на импровизацията и колко трудно се постига то, за симбиозата между куклени похвати и изразни средства на драматичния театър, както и за някои други емблематични заглавия от репертоара на "Ателие 313".
В началото на новата година в предаването стартират и две нови рубрики. Тази седмица предстои премиерата на първата от тях – кинорубриката "Близък план" с автор и водещ актрисата Мартина Пенева.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз концерт
водещ: Маргарита Заберска
Концертен запис от джаз фестивала в Монтрьо, Швейцария през 1999 г.
С участието на Боб Джеймс, Били Килсън, Джеймс Джинъс, Марк Търнър, Кени Гарет, Нат Рийвс, Крис "Деди" Дейв, Шедрик Мичъл, Лари Карлтън, Кърк Уейлъм, Кевин Махогани, Майкъл Менсън, Рик Джаксън, Рик Браун, Бони Джеймс, Джордж Дюк.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика и етнопоп от съседна Гърция.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Костадин Михайлов, Гергана Дачинова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Как кучето Султан излъга вълка" от Братя Грим

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Малкият принц" от Екзюпери – 3 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мария Мира Христова, Александър Райчев
• Епизоди от живота: Радио - асоциации, спомени, чувства, работа и какво още... за колегите от сутрешния екип.
• Тема на деня: 88 години от указа на цар Борис III, с който радиоразпръскването става държавна собственост. На рождения си ден общественото радио на България връчва Голямата награда "Сирак Скитник" и годишните награди на БНР – повече за отговорността на избора и обществената мисия с членовете на Обществения съвет: Ваня Монева, едно от ярките имена в историята на българското хорово изкуство, и Радина Велчева, основател на фондация "Искам бебе" и носител на Почетен знак на държавния глава за изключителен принос и заслуги за утвърждаването и защитата правата на децата в България.
• Разговорът: Радиото като минало, настояще и бъдеще – с Анатолий Арнаудов, музикален експерт, бивш сътрудник на БНР и автор на книгата "Наричаха ги Бийтълс".
• Времето на редактора: Българската история и традиция в производството на радиоапарати и грамофони, чрез разказа на Антон Оруш, изследовател и колекционер на стара техника.
• Lege Artis
- Психолози помагат на онкоболни в общинските болници в София – репортаж на Елена Бейкова
- Палиативни грижи в България – пропуснати стъпки в здравеопазването – интервю с проф. Любима Деспотова-Толева, председател на Българското дружество по продължителни грижи и палиативна медицина
- Варицела и инфекциозни болести – говори инфекционистът доц. д-р Валери Велев
- Разработка на робот тип екзоскелет за рехабилитация на пациенти след инсулт или злополуки – интервю с носителя на наградата "Предприемач в науката" на фондация "Карол Знание" инж. Петко Стоев, докторант в секция Кибер-физични системи към Института по информационни и комуникационни технологии – БАН

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Калин Вельов ни зарежда с латино ритми в разгара на зимата с новата си песен "Когато пея" в дует с Мария Аврамиди;
• Група SEVI празнуват 13 години с концерт и нова книга;
• Даниел Петров от Taking Heed представя сингъла "Искам (още време с теб)" и отбелязва 12 години на сцена за групата;
• Младите RIA и група Спални места записаха съвместна песен "Още една";
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Невена Праматарова
• Изкуство за глухи и чуващи деца. Гостуват Албена Тагарева и Мила Коларова, режисьор и автор на текста на спектакъла "Отвъд стената" на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев".
• Честваме 80-годишнината от рождението на скулптора Георги Чапкънов с изложба на журналиста и фотограф Иван Бакалов в галерия "Св. Лука" при Националната гимназия за приложни изкуства в София.
• Хасковският театър "Иван Димов" гостува в София със спектакъла "Дванайсета нощ" по Уилям Шекспир. Среща с режисьорката Анастасия Събева.
• "Мозък не за този свят" – книга на шведския психолог Андерш Хансен. Разговор с психолога Младен Владимиров в поредицата "Арттерапия с подходящата книга".
• "Честит рожден ден, Моцарт": поредица от концерти в зала "България", посветени на 267-годишнината от рождението на гениалния композитор. Разговор с цигуларя Иван Пенчев от камерния състав "Quarto квартет" към Софийската филхармония преди първия концерт за цигулка и оркестър.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водеща: Цветана Тончева
В деня, отреден за опера от следобедната музикална линия "Класично и романтично", представяме любими, прочути, аплодирани, носени на ръце, обожавани и страстно желани изпълнители. Звучат най-красивите и популярни тенорови арии в записи на най-големите световни тенори, специално подбрани в колекцията "Кралска опера" на EMI.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Митко Новков
Сирака – човекът, критикът, художникът, радиосъздателят
Тази година е юбилейна за Панайот Тодоров Христов, наричан от близки и приятели Сирак Скитник: на 22 октомври се навършват 140 години от рождението му, на 5 март – 80 години от смъртта. Приживе той е arbiter elegantiarum на българския културен живот, човекът, задавал неговия тон и определял неговите постижения. Художник, критик, поет, той е първият директор на Българското национално радио и в деня на празника на БНР, 25 януари, когато се раздават престижните награди "Сирак Скитник", говорим с Аделина Филева, директор на СГХГ, Пламен В. Петров, директор на ХГ-Казанлък, Красимир Илиев, куратор и художествен критик, и доц. Вяра Ангелова, преподавател във ФЖМК на СУ "Св. Климент Охридски" за живота и дейността на Сирак Скитник, за неговите постижения в областта на културата, изкуството и радиото.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Анета Янакиева
Българите в културната памет на Европа
Първи епизод: Предвидими ли са българите за Европа
За българите като изкусни войни и България като икономически водеща държава на Балканите, разказват ст. н. с. Даниел Вачков и Валери Колев. За "българското чудо" и успешните военни действия до Втората световна война разказва Стоян Николов от Военно историческия музей. За невероятните военни победи през 1916, а преди това през 1913 и военните новости, изобретени именно от българи, разказват събеседниците в този епизод. Берлинския договор и обявяването на независимост на България са част от темите в този епизод, доказателство за непредвидимостта на българите.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Как да възприемаме изкуството през (друго) изкуство или може ли художникът да стане произведение на тълкувателите си - изкуствоведът Ирина Баткова, кино продуцентът Милена Кънева и кураторът Надежда Джакова за Кирил Чолаков като образ в собственото му творчество. Повод за разговора става изложбата му FRA/МЕЖДУ, а коментар има и самият Кирил Чолаков.
• В Деня на българското радио и часове преди връчването на наградите "Сирак Скитник" поглед към личността на първия директор на БНР Сирак Скитник през очите на съвременниците му.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Автентичен фолклор от тихоокеанска Колумбия – в почти задължителния съпровод на маримба, изработвана от местната палма "чонта", и комплект ударни. Сред изпълнителите – група "Гуалахо" от Кали, етнопроектът "Рио Мира", "Групо Сокавон", от градчето Тимбики, трио "Баия" и др.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
В специалното издание на "Контемпо" почитаме паметта на Милен Панайотов – радио водещ, композитор, приятел. Гости на предаването са Наталия Илиева, Пламен Джуров, Маргарита Илиева, Цветан Цветанов, Джефри Дийн, Володимир Рунчак, Бениамин Юсупов, Самир Мирзоев, Богдан Сегин и Добринка Табакова.

от 21.30 до 24.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
• Хардкор, суинг и устно творчество в рокендрола – разговор за колото дебютния, толкова и дългоочакван (вече второ десетилетие) албум на Surmata Harry's Coptor Mix – гости в студиото: Цветомир Игнатов и групата;
• Легендарният Борис Гребеншчиков, един от най-силните гласове против войната в Украйна на руската арт сцена, за първи път в България с двоен концерт – разговор с Веселин Димов, организатор на събитието.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
водещ: Мануела Манчева
Спомен за маестро Михаил Милков, свързал творческия си път със Смесения хор на БНР цели 40 години (от 1954 до 1994 година) и ръководил четвърт век известния мъжки хор "Кавал".
На 22 януари се навършиха 100 години от неговото рождение и 20 години, откакто ни напусна на 17 януари 2003 година.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 28 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 64 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Концертният албум "Live In Montreux 91-97" на американската вокалистка и авторка Рашел..

публикувано на 27.03.24 в 08:25

Сряда, 27 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 63 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 26.03.24 в 16:15

Вторник, 26 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 62 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 25.03.24 в 08:25

Понеделник, 25 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 61 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев В продължение на поредицата за третото течение в джаза, тази нощ започваме с класическия Quatuor Ébène и кларинетът на Мишел Портал в новата им колаборация "Вечните истории", включваща..

публикувано на 24.03.24 в 08:20

Неделя, 24 март

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Всъщност умряло е кучето" от Том Стопард от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 23.03.24 в 08:25