Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Понеделник, 30 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Мъжеството на жената" от Джек Лондон – 1 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева
• Метаморфози срещу понеделник
Гости: Гергана Борисов – галерист в галерия "Арте ", и Николай Кънчев – керамик.
През настоящата година галерия "Арте" отбелязва своята 17-годишнина. През изминалия период галерията се налага като място със собствен облик и свой кръг автори. Стотици са изложбите, които галерията открива десетки са авторите, представени пред столичната публика от ценители , колекционери и меценати. За историята на една галерия в сложни за изкуството и културата среда ще поговорим с Гергана Борисова.
На 25 януари в галерията бе открита юбилейна изложба на Николай Кънчев. показва нови творби, създадени специално за пространството на галерия "Арте". Изложбата е организирана като скулптурна инсталация, доминирана от големи кръгли пана, които имат въздействието на тайнствени дискове, прорязани от плитки керамични структури и множество малки човешки фигури. На 21 януари 2023 г. в двореца Боргезе (Флоренция, Италия) Иван Кънчев бе удостоен с международната награда "Донатело". Като една от най-престижните награди за изкуство във Флоренция, тя се присъжда на творци, откроили се със своите артистични и стилистични търсения – символ на значима артистична дейност.
Интересна последна инициатива в която се включва и за която ще разкаже в неделя срещу понеделник е "Мама има работа"
• Въведение в понеделник: Какво да очакваме от седмицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Георги Стефанов
Джаз

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изборът е етно, уърлд и фолкрок от Испания и Латинска Америка.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Добромир Велев, Пепа Гривова, Стоян Физиев, Любомир Владимиров и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Целувката" от Весела Фламбурари

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Старият чайник" от Ханс Кристиян Андерсен

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Люба Константинова, Мария Мира Христова
• Епизоди от живота: на дишащия човек.
• Темите на деня: на представителите на националното обединение "Дишай, България" в Девня (Ваня Захариева), Димитровград и Русе (Галичка Николова). Какъв е атмосферният, ценностен и емоционален въздух на България?
• Разговорът: за все още невидимите проблеми на животните в България – Стефан Димитров от гражданската организация "Невидими животни" за видеоклиповете, които шокират, но не достатъчно, в деня на излизането на още един от тях.
• Времето на редактора: защо продължаваме да изхвърляме храна въпреки високата ѝ цена в магазина? Катрин Томова от Българска Фондация Биоразнообразие.
• Terra Култура
- Акценти от изминалата седмица:
- БНР на 88 – награди и предизвикателства.
Културен отпечатък:
- Наследството на Сирака през 2023 – с историка, изкуствовед и директор на Художествената галерия в Казанлък Пламен Петров.
- Коя е думата на 2022 и заедно ли са медиите и хората в словото и поведението? – анализ на резултатите от изследването на "Как се пише?" с д-р Павлина Върбанова, основател на платформата за грамотност, и журналистката Веселина Седларска.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Нови албуми: "On & On" на вокалиста и автор Хосе Джеймс.
• Джаз продукции: "Radio Music Society"  (Deluxe Edition 2022) на контрабасистката, авторка и певица Есперанса Сполдинг.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Ангелина Грозева
• Предстои "Bodymeld performance research academy" със специалисти от различни страни. Разговор с хореографката и танцьор Зорница Стоянова.
• Изложбата "Homo Ludens” – живопис, скулптура и графика, с творби на скулпторът и художник Ставри Калинов и творецът Венко Мадолев в галерия "Милениум". Разговор с авторите.
• Новата книга "Чудният нов свят", която се представя чрез дигитални иновации. Разговор с автора Мартин Трошанов.
• Започва кинопанорамата на италианското планинарско кино "Истории от планината" в Дом на киното. Разговор с организаторката Натали Петрова.
• Новата книга "Безсмъртния" от Жозе Родригеш душ Сантуш. Разговор с преводачката Весела Чергова.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Цветелина Начева
Изпълнения на флейтов квартет "Флаутисимо".

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• За пореден път: Никога вече Холокост!"
Как и какво разказваме днес на младите хора за Холокоста; как ще се отбележи 80-та годишнина от спасяването на българските евреи – за всичко това разговаряме с д-р Максим Бенвенисти, директор на Института за съхранение на паметта за Холокоста към ОЕБ "Шалом".
• Живот за разказване: психологът и логотерапевт Райна Соколова разказва за живота на Виктор Франкъл – концелерист, основоположник на логотерапията.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Петра Талева
Древните български занаяти
Предаването е пето от цикъла "Древните български занаяти" и обект на интереса този път е т. нар. "суджукарство", тоест домашното производство на различни видове колбаси. Обръща се внимание колко професии са нужни за предварителната подготовка на качествен продукт. Разговор с историка Иван Бъчваров и специалиста по храни Елза Гарабедян.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Възраждането на комикс културата – разговор със създателите на "Комикс манифактура", сдружение за подпомагане и презентиране на комиксите на Балканите, чието първо постижение е новият брой на списание "Дъга".
Гости: Мая Бочева, Лъчезар Стоянов и Калоян Томов.
• Моята история, моята тема: Бодимелд академия, първата безплатна международна академия за сценични артисти от 25 до 99 години стартира своя дебютен обучителен сезон в София. Разговор със Зорница Стоянова, организатор на проявата.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Николета Христозова представя новата песен на оркестър "Тракийско настроение" – "Никола баш чорбаджия".
• Николай Гурбанов разказва за Международния конкурс "Орфееви таланти".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Цветелина Начева
Концерт от програмата на Международния музикален фестивал в Залцбург, състоял се на 15 август 2022 г. Свири Виенската филхармония с диригент Рикардо Мути, участват и Илдар Абдразаков – бас, Хорът на Концертното дружество при Виенската държавна опера и Детският хор на Залцбургския фестивал и театър. В програмата: П. И. Чайковски – Симфония № 6 в си минор, опус 74 "Патетична"; Ференц Лист – Симфонична поема "От люлката до гроба", S. 107; Ариго Бойто – Пролог из операта "Мефистофел".

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
• Художниците Ралица Тонева и Спартак Йорданов за проекта им "Друга светлина", съчетаващ поезия и живопис. От 12 години двамата автори разработват специфична техника, която е близо до т.нар. живопис под камера и до жестовата живопис.
• Нова стихосбирка "Нещата за които мълчим" на Ина Иванова.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Критиците оприличават Бети Картър като "една от най-великите пазителки на джаза". Единствената, която не прекланя глава пред законите на шоу бизнеса и не допуска компромиси. Това става причина джаз дамата да създаде своя звукозаписна фирма, наречена "Bet-Car". Това се случва през 60-те години на миналия век. Ще чуете невероятната певица в албумите ѝ " Fee The Fire" и "Round Midnight".

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 26 март

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Великият Гетсби" от Скот Фицджералд от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Смяна на времето. Преминаваме към лятно часово време: 3.00 = 4.00 часа Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 25.03.23 в 08:30

Събота, 25 март

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Една от най-популярните и разпознаваеми български рок групи "Tornado RockBand" пуска своя дебютен албум "Caution". Албумът съдържа презаписани с нов аранжимент и осъвременено звучене познати вече парчета, както и някои изненади...

публикувано на 24.03.23 в 17:57

Петък, 24 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Калин Донков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещ: Йоланта Попова • "Елементи" Защо и как художничката Лили Сотирова изгражда мост на изкуството за хора с увреждания? Колко голяма е силата на абстрактните платна на младата авторка и успява ли да приобщи, интегрира и..

публикувано на 23.03.23 в 15:35

Четвъртък, 23 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Пенчо Славейков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Джаз плюс водещ: Людмил Фотев Продължението на темата ни от миналия път за живите легенди ни връща към Кийт Джарет. Два негови концерта излязоха с нов ремастеринг в началото на тази година. Първият е от половин век, в..

публикувано на 22.03.23 в 10:05

Сряда, 22 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Пенчо Славейков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес водещ: Йордан Георгиев • Посрещаме нощта с големия и обичан български актьор Антон Радичев, който само след няколко дни, на 27 март, ще бъде удостоен с награда Икар за изключителен принос към българския..

публикувано на 21.03.23 в 16:53