Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 2 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Мъжеството на жената" от Джек Лондон – 4 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай
водещ: Божидар Любенов
Сретение Господне… Петльовден
С Юлия Попчева и гл. ас. д-р Ивайло Първанов от ИЕФЕМ-БАН продължаваме разговорите за българския празничен календар. На 2 февруари православната църква чества Сретение Господне, а според народните обичаи на много места у нас се отдава почит на мъжката сила – "Петльовден". Как се преплитат тези празници..! Какви са изводите от научните наблюдения на гостите в студиото, по отношение на опазването на българските традиции и обичаи?

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Концертният албум "Happening: Live at the Village Vanguard" на пианиста и композитор Джералд Клейтън и неговия квинтет.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Етнопоп и уърлд от съседни страни – Северна Македония, Гърция и Сърбия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Величка Златева, Андон Даскалов, Янко Желязков и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Отмъщението на кълбото Албърт", автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Галошите на щастието" от Ханс Кристиян Андерсен – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Христина Симеонова, Нина Цанева
• Епизоди от живота: Латинка Цветанова – 86-годишната лекарка, която работи на три места, за да осигури бъдеще на своя внук, за когото се грижи след смъртта на дъщеря си, е спасила много човешки животи за своите 60 години стаж. Една такава история за спасен живот разказва Георги Стефанов.
• Темата на деня: В Световния ден на влажните зони обръщаме поглед към значението им за опазване на баланса на екосистемите. Защо е важно да не пренебрегваме осведомеността по тази тема, коментираме заедно с Айлин Хасан, експерт в дирекция "Национална служба за защита на природата" в МОСВ и хидробиолога Иван Христов от Световен фонд за дивата природа.
• Разговорът: За изпитанията върху човешката съвест и въздействието на травматичното минало днес. Обръщаме поглед към две наскоро отминали дати, свързани с "травматична памет" – Международният ден за възпоменание на жертвите на Холокоста и Денят за възпоменание на жертвите на Народния съд заедно с преподавателя по история Цветомира Антонова и един от нейните ученици – дванадесетокласничката Анелия Станиславова. Как "тъмните периоди" от историята трябва да бъдат поднасяни като знание на следващите поколения, така че това знание да спомогне за изграждане на етично и аналитично мислене.
• Времето на редактора: За десета поредна година Plovdiv Game Jam събира геймъри от цялата страна, а между 3 и 5 февруари създатели на видеоигри по целия свят ще се състезават в локални събития за най-добра видео игра. Материал на Кирил Чобанов.
• Денят делово: Каква е картината на българо-германските бизнес отношения, намерила отражение в тазгодишното издание на Наградите на германската икономика в България?
• За новооткритото споделено работно пространство за студентите от Икономическия университет във Варна – кореспонденция от града.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
• Песни от джаз албумите на американската рапърка, певица и актриса Дейна Оуенс, известна с артистичния си псевдоним Куин Латифа. Ще звучи с композиции на Били Стрейхорн, Пеги Лий, Джеймс Муди, "Мамас енд Папас", Ерик Стюарт и Греъм Гулдман.
• Изпълнения на джаз китариста и вокалист Джон Пицарели от албумите му в почит към Дюк Елингтън, Пол Маккартни и "Бийтълс".
Гост солисти: Джеймс Мууди, Кърт Елинг.
Аранжори: Джон Клейтън, Дон Себески, Ариф Мардин, Мървин Уорън.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Силвия Чолева
• Процесът "Орфей" и театърът на Йерней Лоренци – разговор с проф. Людмил Димитров.
• "Списъци" от Стефан Иванов с премиера. Разговор с автора на идеята Николай Колев и режисьора Марион Дърова.
• 27 Международен филмов фестивал София филм фест 2023 – събития и гости на фестивала – разговор със Светлана Дамянова.
• Група "Субдибула" и Ели Раданова с първи клубен концерт за 2023 година.
• Галерия София-прес представя изложба скулптура на Кристина Йосифова и Херман Гшайдер "Трябва да е златно"
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Мануела Манчева
Свири пианистът Алфред Брендел

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
• След като посветихме внимание на екранната зависимост и опасностите на "зомбирането", ще обърнем внимание на онова, което смятаме за главен виновник за поглъщането на времето и вниманието ни:
Видеоигрите - едни от най-бързо развиващите се индустрии, държаща пред екран милиарди хора. От Хелиана Велинова, организатор на най-големия ежегоден форум за видеоигри ще разберем кои са най-големите потребители на съдържание и дали дяволът е толкова черен, колкото си представяме.
• Върху притеснението, че алгоритмите скоро ще станат по-добри от новинарите и репортерите в подбора, анализа и предоставянето на съдържание ще се спре Енея Георгиева и ще разкаже как алгоритмите могат да се използват за проверка на фактите и борба с дезинформацията.
• Как една малка компания за производство на бира в Бангалор се превръща в биотехнологичен гигант, предлагащ достъпни лекарства за милиони хора или невероятната история на Киран Мазумдар, която троши стъкления таван, поставян пред жените учени и предприемачки.  

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Поредица "Пренатално възпитание". Пренатално възпитание в България – разговор с Таня Илова.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водеща: Милена Лекова
България се завръща след 15-годишно отсъствие на Венецианското архитектурно биенале 2023, което ще се проведе под мотото Лаборатория на бъдещето". За и против спечелилия проект на авторски екип начело с архитект Борис Тикварски – гост: проф. Тодор Булев, председател на журито и председател на Съюза на архитектите. Разговор с авторите на проекта и с архитекти, отричащи качествата му.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Представя творческия път на пиринската певица Румяна Филкова.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
• Певицата Нона Кръстникова и пианистката Мария Русекова за образователния проект "На крилете на песента”, чрез който Дуо "Колаж" посещава детски градини и училища, за да въвежда децата в света на класическата музика. Предстои издаване на книга и диск по проекта.
• Пианистът Симеон Гошев отправя покана за предстоящ концерт заедно със Софийската филхармония под диригентството на Боян Виденов с изцяло Бетовенова програма.
• Среща с един от участниците в концерт на лауреатите от Международния конкурс по композиция "Проф. Марин Големинов".
• Флейтистката Мария Митева и пианистката Евгения Радославова разказват впечатления от концерта им провел се в рамките на Новогодишния музикален фестивал в Националния Дворец на Културата. В предаването звучи документален запис от събитието състояло се на 18 декември.
• Международните сцени: кореспонденция на Милен Венков от Белгия за гостуване на Кралския Концертгебау оркестър от Амстердам в Двореца на изящните изкуства BOZAR.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ивайло Стефанов
• Социално-политическата обстановка в Австралия от последните години – разговор с Христина Георгиева, социален антрополог, живеещ в Австралия.
• Как обществото в Хърватия реагира на скорошното влизане в еврозоната и има ли социални сътресения там – разговор по телефона с Александър Красимиров, българин живеещ в Хърватия.
• Предварителна информация от прес конференция за 27-ото издание на София филм фест.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещи: Цвети Бахариева, Кристиян Бояджиев
Изпълнения на Фил Търсио (Австралия), Флора Пурим, Аирто Морейра (Бразилия), Рик Фиерабрачи, Жоел Розенблат, Робърт Гласпър, Дейвид Пейч, Тери Лин Карингтън (САЩ).

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04