Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Джани Скики", комична опера в едно действие от Джакомо Пучини

Либрето: Джоакино Форцано (по 30-а песен от "Божествена комедия" от Данте)
Първо изпълнение: 4 декември 1918 г., Метрополитън опера, Ню Йорк.
Първо изпълнение в България: 20 януари 1936 г., София.

Действащи лица:
• Джани Скики – баритон
• Лаурета, негова дъщеря – сопран
Роднини на Буозо Донато:
• Старата Дзита – мецосопран
• Ринучо, неин племенник – тенор
• Герардо, племенник на Буозо – тенор
• Нела, негова съпруга – сопран
• Герардино, техен син – сопран
• Бето ди Синя, зет на Буозо – бас
• Симон, братовчед на Буозо – бас
• Марко, негов син – баритон
• Чека, съпруга на Марко – мецосопран
• Магистър Спинелокио, лекар – бас
• Амантино ди Николао, нотариус – баритон
• Пинелино, обущар – бас
• Гучо, бояджия – бас

Място и време на действието: Флоренция, Италия, 1299 г.

Починал е богатият флорентинец Буозо Донато. Неговите роднини са се събрали в дома му и лицемерно го оплакват. Всеки от присъстващите се радва, очаквайки своята част от голямото наследство. Старата Дзита започва за чете завещанието и роднините с негодувание узнават, че Буозо е оставил цялото си състояние на един манастир. Всички са отчаяни. Тогава младият Ринучо, племенник на Дзита, предлага да повика Джани Скики. Той е умен и оправен човек и сигурно ще ги научи как да се справят с положението.

Скоро пристига и самият Джани и прочита завещанието. „Нищо не може да се направи вече, заявява той. Съгласно волята на покойния богатството му ще премине във владение на манастира.” Лаурета, младата дъщеря на Джани Скики, моли баща си, заради любовта ѝ към Ринучо, да намери начин да заобиколи завещанието. Досега, освен роднините на покойния, никой още не е чул за смъртта на Донато. Джани Скики ще легне в леглото на покойния, ще се представи за самия Буозо Донато. На повикания нотариус той ще продиктува ново завещание. Всички с радост се съгласяват на умното предложение.

Чува се почукване на вратата – дошъл е лекарят, магистър Спинелокио, да навести Донато. Джани, като имитира гласа на покойния, казва на доктора, че днес няма нужда от неговите услуги, тъй като отново се чувства добре. Спинелокио си отива. Роднините са много доволни – всичко върви като по масло. Изпращат за нотариуса. Сега Джани Скики облича дрехите на Буозо Донато и ляга в леглото му. Роднините го заобикалят и се надпреварват да изказват желанията си. Разбира се, всеки иска да получи най-много. Джани спокойно изслушва всички, но си има свои сметки. Хитрецът предупреждава роднините на Буозо, че поправка на завещание се наказва строго от закона. Ако стане известна машинацията със завещанието, ще пострада не само Джани, но всички негови съучастници. Наказанието е отсичане на дясната страна и изгонване от страната. Така че роднините са кръвно заинтересовани да пазят в строга тайна замисленото от Джани.

Идва нотариусът Амантино ди Николао и Джани Скики започва да диктува ново завещание. С всяка негова дума лицата на всички все повече се изопват. Всеки от присъстващите с радост би убил Джани Скики или би издал този мошеник на властите, но е принуден да мълчи от страх за собствената си кожа. А Джани продължава спокойно да диктува. Той великодушно разпределя наличните пари между роднините, а цялото останало огромно богатство на Буозо завещава на себе си.

Щом се оттегля нотариусът, разярените роднини се нахвърлят с викове срещу измамника. Но това съвсем не плаши Джани Скики. Без много да размишлява, той прогонва всички роднини от къщата. Те са принудени да се подчинят – нали сега, встъпил във владение на наследството, Джани Скики е станал пълно правен стопанин на цялото имущество на богаташа Буозо. В радостта си измамникът благославя брака на Ринучо и дъщеря си Лаурета.
По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25