Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Понеделник, 25 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 21 част

от 0.30 до 3.00 часа
Джаз плюс Дуенде
водещ: Людмил Фотев
Новият ден започва по програма "Христо Ботев" с бразилска вълна с позабравената от началото на века формация "БосаКукаНова" с именити гости в последния им албум – Карлос Лира, Жоао Донато, Адриана Калканьото, Роберто Менескал, Маркос Вайе, Селсо Фонсека. Продължението е с концерт на Лукас Санттана във френското обществено радио FIP по повод новата му продукция.
Следват екзотичните перкусии от началото на 60-те на Мартин Дени, които звучат по-актуално отвсякога. Не е за изпускане и поредната доза документален звук от концерта в София на Роберто Фонсека и Новите български гласове" с проф. Георги Петков.
Финалът е с един от "кръстниците" на предаването – Омар Соса, който в компанията на Секу Кейта прави поредния "Tiny Desk Concert" в NPR.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Танцова и шлагерна музика от остров Таити.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Валерия Момчилова, Деян Митев, Гергана Дачинова, Златко Кафеджиев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Джобните разказчета: охлювите" от Луиджи Малерба

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Вълшебната бъчва" от Ролф Гоцел, по китайска народна приказка

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Милена Воденичарова, Мария Мира Христова
• Епизоди от живота: На днешния ден през 1980 г. светът губи един от най-добрите рок барабанисти на всички времена Джон Хенри Бонъм – Бонзо  от легендарната британска група Led Zeppelin – материал на Ивайло Кицов.
• Темите на деня: Как посреща Добрич празника на града – разговор с Йордан Йорданов – кмет на гр. Добрич.
• В Световния ден на фармацията говорим с Ваня Тонкова – уредник в Музея по история на медицината към Медицинския университет във Варна, за историята на аптечното дело в България и най-голямата фармацевтична сбирка, намираща се в музея.
• Национална галерия/ Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство и Бюрото на европейския парламент в България представят номинираните творби, някои от които ще станат част от  колекцията за съвременно изкуство на Европейския парламент. За критериите, процедурата и темите в изложбата говорим с Таня Чунтова - връзки с обществеността в бюро на ЕП в България.
• "Follow the line obey the time" – парадоксалното съжителство на предмети от соца с новосъздадени обекти и елементи, без никаква "наследствена" или "родова" връзка помежду им в самостоятелна изложба на Александър Лазарков.
• Разговорът: Кои са темите, привлекли вниманието на българските фотографи, които участваха в конкурса на "National Geographic" за 2023 и с какво спечелиха победителите, които ще бъдат наградени на специална церемония на следващия ден – разговор с Мария Каракостова от екипа "National Geographic".
• Минутите на редактора: Първото издание на "September fun`k festival" от 29 септември до 1 октомври ще се състои на улица "Индустриална".
• Terra Култура
- Акценти Terra Култура: Културни новини;
- Архивите са живи: Молебен по случай Деня на независимостта на България и годишнина от възкачването на цар Борис III на престола на 22 септември 1940 година, отслужен от Варненския и Преславски митрополит Йосиф.
- Непознатите будители:
За трета поредна година в ефира на Българското национално радио и Terra Култура стартира излъчването на поредицата "Непознатите будители".
В дните до 1 ноември 2023 година представяме личности от културната и духовна история на България, неоткрити, забравени или с нови неразчетени послания, представени от първо лице в разказите на техни съвременници, съратници, близки и/или изследователи.
Епизод 3: "Майстора и Япония" – по непознатите маршрути от живота и творчеството на Владимир Димитров-Майстора с изследователките: инж. Красимира Димитрова, автор на инициативата "Дигитални посланици на Майстора", и с доц. д-р Вяра Николова, катедра "Японистика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
Нови продукции:
• "Veronica Swift" на вокалистката и авторка Вероника Суифт.
• Информация за есененния концертен джаз сезон.
• Нови записи на Джошуа Редман, Питър Чинкоти и други.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Ангелина Грозева
• Премиера на танцовия визуален спектакъл "Благодаря България" в "Дом на културата Средец". Разговор с хореографа и режисьор Грета Пенчева и участничката Мария Стоянова.
• Изложбата "Flexible horizons" на мексиканския артист Франсиско Монтоя Касарес в "Little bird place". Разговор с куратор.
• Сетивни концерти на тъмно за незрящи в Топлоцентрала. Разговор с музикантите Яна Янчева и Деси Андонова.
• Новата изложба "Вълшебни картини" на Петър Мичев в галерия "Милениум". Разговор с художника.
• Представяне на новата поетична книга "Излизане от тъмното" на поета Пейчо Кънев. Разговор с автора.
• Новата книга "Хоризонтална осмица" на писателката Любляна Славенина. Разговор с авторката.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Мария Вълчанова
В поредицата "На гости на Софийската филхармония" представяме водача на ударните инструменти – Мартина Митева. Една среща със света на най-древните инструменти, сътворени от човека. Звучат и интересни произведения от български и световни творци.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
Чувате ли ни?
Извън кампанийността, в края на Международната седмица на глухите хора за проблемите им разговаряме с родители на децата с увреден слух, жестомимични преводачи и глухи актьори; с учители и университетски преподаватели. Гости в студиото са Миглена Никифорова – майка на дете с увреден слух и съоснователка на Институт "Науки за глухи хора" и Силвана Павлова – жестомимичен преводач в театър "Мим – Арт". Разговор и със Силвана Лозанова – преподавател по специална педагогика в СУ "Св. Климент Охридски" и специалист по приобщаващо образование.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Николета Атанасова
Първите в следосвобожденска България – опитомяване на стихиите
Епизод четири: "Земя"
В епизод четири "Земя", поглеждаме към върховете и дълбините ѝ, и разказваме за първите геолози на България, както и за първия български алпинист.
Доц. Филип Мачев, декан на Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" разказва за първата геоложка карта, изработена от проф. Георги Златарски, както за и неговата уникална колекция от микроскопски препарати, които се пазят и до днес. Каква наука е геологията. Какви хора са геолозите, как изглеждат под микроскоп скалите и кристалите и защо ги сравняват с леда. И някъде там, търсейки приликите между плътността на Земята с "пространствената симетрия на кристала", достигнахме до леда, обгръщащ върховете на планините. За да намерим историята на един лекар, хирург – Параскев Стоянов, който преди да стане първия професор по медицина у нас, с момчешка мечтателност и мъжки дух успява да бъде "родоначалник на алпинизма в България" по думите на доц. Сандьо Бешев, изследовател на алпинизма в България. Какво е да "изкачиш заледен четири-хилядник с обувки, които приличат на цървули и шапка за слънце на главата" и защо "планината не може да бъде опитомена". Как и от кого е посрещнат Параскев Стоянов в България, след изкачването и как го описва в първото българско ръководство по алпинизъм, което създава.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Измества ли импровизационният театър класическите театрални формати? За настъпващата вълна на импровизационния театър у нас – разговор със Златин Цветков и актьори от трупата на "Ши–зи–про", след края на организирания от тях Международен фестивал на импровизационния театър.
• Моята история, моята тема" – Стефан Стоянов и пътят до позицията на мениджър на Фестивала за съвременно изкуство във Виена.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Ирина Пелтекова разказва за 70-годишната история на духовия оркестър към НЧ "Виделина 1865" в Панагюрище и отправя покана за юбилейния парад-концерт на състава.
• С покана за концерт-спектакъла "Извори" на ДФА "Филип Кутев" се включва и диригентът, композитор и директор на ансамбъла Георги Андреев.
• Със странджанската певица Калинка Згурова отбелязваме рождения ѝ ден.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Аделина Александрова
80 години на Джон Елиът Гардинър – свири СО на Баварското радио под палката на Гардинър, солистка – Анна Прохаска (сопран). В програмата: Йозеф Хайдн – Симфония № 52 в до минор, концертна ария "Berenice, che fai", Симфония № 44 в ми минор; Роберт Шуман – "Ach neige, du Schmerzensreiche" – песен на Гретхен от "Сцени из Гьотевия Фауст"; Симфония № 4 в ре минор, опус 120.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
Тази вечер наш гост е немският куратор Матиас Флюге с когото разговаряме за изложбата "Барбара Клем. Светлина и тъмнина. Фотографии от Германия". Гост в студиото е и Гергана Мудова, която разказва за нейните кураторски впечатления от изложбата.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации – Избрано
водещ: Сибила Лилова
Оскар Питърсън и CD "Oscar's Blues".
Първата значима изява на Оскар Питърсън е в Карнеги Хор през 1949 година във формацията "Jazz at the Philharmonic". Той силно е повлиян от харлемските джаз пианисти от началото на миналия век, а в стила си най-близо е до изкуството на Нат Кинг Кол. В зората на кариерата си, Питърсън го копира особено успешно, докато изгради свой собствен почерк.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 7 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Кирил Христов от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Една от най-запомнящите се продукции на 2023 г. – "Live at The Village Vanguard" на Есперанса Сполдинг като..

публикувано на 06.12.23 в 09:25

Сряда, 6 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Когато светът си събуваше потурите", разказ от Николай Хайтов – част 3 от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 05.12.23 в 16:43

Вторник, 5 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Когато светът си събуваше потурите", разказ от Николай Хайтов – част 2 от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 04.12.23 в 08:20

Понеделник, 4 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Когато светът си събуваше потурите", разказ от Николай Хайтов – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Денят започва с микс между фестивални прояви, трибюти към големи имена и неочаквани срещи с две ярки индивидуалности. Началото е с по-голямата част от концерта на..

публикувано на 03.12.23 в 08:35

Неделя, 3 декември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ • "Алексис Зорбас" от Никос Казандзакис • "Боб и Бетси" – компания за развлечение от М. Шизгал от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 02.12.23 в 08:10