Паяците и скобите в София са незаконни, определи съдът

Редът за паркиране в София обаче не се променя

Снимка: БГНЕС
Административният съд в София реши, че промените в Наредбата за движение и паркиране в столицата, които бяха приети в началото на миналата година, не са законни. Съдът е обявил за нищожна възможността да се паркира по постоянен адрес в синята или зелената част на града срещу годишна винетка.

Председателят на групата на общинските съветници от БСП Милка Христова обясни:

Съдът е приел, че даването на възможност само на гражданите с постоянен адрес да ползват тази привилегия, е незаконосъобразно, тъй като съществува и понятието настоящ адрес, т.е. с наредбата такава, каквато я приехме, ние лишихме огромна част от хората, които действително живеят по настоящ адрес в тези зони, да нямат правото да ползват тази услуга. Втората отменена част, която касае също всички граждани, които искат да ползват услугата "паркиране в синя и зелена зона", това е по отношение на това кой може да им слага скоби, кой може да им налага санкции, кой може да им продава винетки, кой може да ги репатрира и да им събира пари за това. По нашата наредба, такава, каквато беше приета с мнозинството на ГЕРБ, цялата тази оперативна дейност е предоставена на едно търговско дружество - небезизвестната "Център за градска мобилност". Съгласно решението на съда не може едно дружество, търговско, пък било то и 100% собственост на Столична община, да извършва такава дейност.

Въпреки решението на Административния съд редът за паркиране в София не се променя. Зафир Зарков от ГЕРБ призова общинските съветници да не бъдат крайни, за да не настъпи хаос в града.

Решението на съда от 24-и юни има правна стойност дотолкова, доколкото Столичната община може да го обжалва пред Върховния административен съд.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53