Българите в Румъния гласуват, макар и с по-слаб ентусиазъм

В България оцеляваме ден за ден, докато румънците в момента се борят за по-добър живот, споделя сънародник в Букурещ

Снимка: архив

Изборният ден в Румъния протича нормално. Към 13 часа са гласували около 90 души,и се очаква до края на изборния ден гласоподавателите да бъдат ¼ повече от обичайните близо 200.

"Винаги гласувам. От 2007 година съм извън България, живял съм в Белгия, Гърция, Япония, сега съм в Румъния. Искам да видя в България прогрес, развитие, ценностна система, морал – това е най-важното“ – посочва гражданин пред пратеника на Радио България в Букурещ Владимир Митев.

Две са нещата, които правят впечатление при разговори с избиратели. Сред тях има хора, които са пропътували големи разстояния, за да упражнят правото си на глас, което говори за силна мотивация и убеждение, че гласът им има значение. Става въпрос за хора, които идват от Констанца например, което отстои на повече от 200 км от Букурещ.

"Много бих искала да се върна един ден в България, в една хубава страна, където всичко е подредено, където има работеща съдебна система където пътищата са оправени и за това днес всички гласуваме за промяна.“ 

Също така прави впечатление, че много хора виждат в Румъния един модел за пример и искат чрез вота си да предизвикат реформи в България, които да доведат до по-изразена социална политика и законност. България да бъде повече правова държава, повече Европа – това е сякаш водещ мотив за българските избиратели в единствената секция в Румъния – тази в Букурещ. 

"Основната ми мотивация да гласувам е, че искам да видя в нашата държава някаква промяна, искам да знам, че един ден моите деца ще могат да се върнат там и да имат един нормален живот, а не да се борят за оцеляване ден за ден. Генерално съществената разликата, която виждам между двете държави е именно това- в България оцеляваме ден за ден, докато румънците към този момент се борят за по-добър живот. Техните ежедневни нужди са по-достъпни отколкото нашите. Институциите тук са насочени в интерес на гражданите, което в дългосрочен план дава много добри резултати. Докато не се изкорени корупцията в България, какъвто и пример да вземем, от която и да е държава, няма да ни помогне.“


"Много искам България да бъде като Румъния – допълва сравнението друга българка. – Тук се справят много по-добре с корупцията. Има я разбира се, но се справят много по-добре отколкото у нас.“

Снимки: архив, личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Решението на ЦИК, с което са обявени депутатите в НС е обнародвано в Държавен вестник

Решението на Централната избирателна комисия, с което са обявени избраните за депутати в 48-ото Народно събрание е обнародвано в днешният брой на Държавен вестник. 48-ото Народно събрание ще бъде конституирано идната седмица. Президентът Румен Радев насрочи първото парламентарно заседание за 19 октомври в 09,00 ч

публикувано на 11.10.22 в 09:01

В Ловеч ГЕРБ-СДС взима 2 мандата, ПП, БСП и ДПС - по един

Коалицията ГЕРБ–СДС отново ще има двама народни представители от Ловешка областв следващия парламент, след като на предходните избори си осигури само един .ГЕРБ събра най-много гласове във всички общини в областта. Останалите три мандата са за „Продължаваме промяната“, „БСП за България“ и „ДПС“, които се наредиха след ГЕРБ – СДС на вота в неделя...

публикувано на 06.10.22 в 22:07

ЦИК прие списъка с избраните за депутати, чака се решението на включените в 2 листи

Централната избирателна комисия прие списъка с избраните за народни представители на основата на получените преференции по изборни райони и по листи. В еднодневен срок избраните депутати в повече от един избирателен район трябва писмено да посочат пред ЦИК кой от тях ще представляват. ЦИК с окончателните данни за изборите: Мандатите и кой с..

публикувано на 06.10.22 в 20:15

СЕМ с позиция по казуса с "Възраждане"

Съветът за електронни медии (СЕМ) за пореден път се обръща с призив към политиците да се придържат към цивилизационните норми на поведение като гарантират спазването на принципите на плурализъм и равнопоставен достъп до информация на журналистите. Това се посочва в позиция на СЕМ по повод пресконференцията на политическа партия "Възраждане"..

публикувано на 06.10.22 в 15:41

Габровска област изпраща в НС четирима депутати - от ГЕРБ, ПП, "Възраждане" и ДПС

Четиримата депутати, които ще представляват жителите на Габровска област в 48-ото Народно събрание, са от различни политически сили. Трима от тях бяха и в предишния парламент, а единият беше министър в последния кабинет. ЦИК с окончателните данни за изборите: Мандатите и кой с колко депутати ще бъде Четиримата депутати, излъчени от Габровска..

публикувано на 06.10.22 в 15:05

Проф. Даниел Вълчев: Ще има кабинет, но трябва време, за да се вземе завоят!

" В рамките на около месец ще преминат ритуалното говорене и ритуалните танци. След това, ако има малко здрав разум, ще се стигне до правителство. ... То вероятно няма да се нарича коалиция, а програмни, за спасение от някого и т.н. ще намерят как, това е политическо говорене. Оптимист съм, че ще бъде съставено правителство, но ще трябва малко..

публикувано на 06.10.22 в 12:58

ГЕРБ-СДС с двама депутати от Перник, ПП и "Възраждане" - по един

ГЕРБ-СДС спечели две депутатски места в Перник. В 48-ото Народно получава влизат бившият финансов министър Кирил Ананиев, който бе водач на листата и събралата най- много преференции от всички кандидат-депутати в региона Христина Георгиева. Перник е регионът, в който ГЕРБ-СДС постигна най- висок резултат. Останалите двама депутати са..

публикувано на 06.10.22 в 12:47
Бойко Борисов

Бойко Борисов няма да е депутат

Лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов официално няма да е депутат.  ЦИК одобри подаденото от него заявление, с което той се отказва да бъде посочен като избран за народен представител от два района - в София и Пловдив.  Иван Грънчаров от листата на ГЕРБ-СДС в 11-ти Ловешки МИР също няма да бъде обявяван за избран за народен представител. ЦИК одобри..

публикувано на 06.10.22 в 11:54
Милен Керемедчиев в студио на програма

Грешката на ИТН беше, че не убеди столичани какво ще прави след вота?

"Основната грешка на ИТН беше, че нямаше усилия най-вече в София да се убедят столичани какво всъщност цели да направи партията след изборите ". Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" бившият външен заместник-министър и кандидат за депутат от ИТН Милен Керемедчиев : Опитвах се да помогна да има все пак в..

публикувано на 06.10.22 в 11:06
Николай Табаков

ДБ взе мандат в Кюстендил – художникът и музикант Николай Табаков

"Демократична България" взе мандат в 10 МИР-Кюстендил, а водачът на листата художникът и музикант Николай Табаков от Дупница става депутат и това се счита за изненада, коментират местни активисти. Очакванията бяха при 34,88%  на вота в неделя ГЕРБ-СДС да вземат два мандата, но остават с един. Един е депутатът от БСП  - Бойко Клечков, и един..

публикувано на 06.10.22 в 10:42