В Букурещ подготовката за предсрочните парламентарни избори на 2 април 2023 г. протича нормално

Интервю на Владимир Митев с първия секретар в политическата секция на българското посолство в румънската столица относно работата по подготовка на предстоящите избори и нагласите за гласуване на българите в Румъния.

Снимка: личен архив

Днес, 7 март, е последният срок, в който българските граждани, живеещи в Румъния могат да се регистрират на електронната страница на Централната избирателна комисия и да заявят желанието си да гласуват в Посолството ни в Букурещ. Ако не успеят да го направят, пак ще могат да упражнят правото си на глас, след като в деня на изборите попълнят декларация в самата избирателна секция. Подготовката за предсрочните парламентарни избори на 2 април 2023 г., е една от многобройните дейности, с които е натоварено посолството ни в Букурещ. Взаимодействието с румънските власти е утвърдено в рамките на дългогодишния опит на мисията, затова няма пречки в организирането на изборите. Що се отнася до последните изменения на изборните правила, за секцията в Посолството на България няма промяна, тъй като досега машинно гласуване не се е осъществявало поради ниския брой подавани заявления и не е необходимо използването на машини. "Обикновено, гласуването в Избирателната секция в Букурещ протича много спокойно и без провокации или конфликти", отбелязва пред Владимир Митев първият секретар в политическата секция на българското посолство Огнян Илиев в интервю за Радио България:

"Традиционно румънската държава предоставя разрешение за разкриване на избирателна секция в сградата на Посолството в Букурещ – посочва дипломатът ни. – Въпреки наличието на Почетно консулство на България в Тимишоара, там не се организира секция, тъй като основното струпване на българи, имащи право на глас, е в Южна Румъния. По данни от последното преброяване на населението в Румъния през 2022 г., в румънската държава живеят почти 6000 българи. Разбира се, мнозинството от тях няма право на глас, тъй като са румънски граждани. Важно е да се подчертае, че нашите румънски домакини и приятели се грижат за сигурността и спокойствието на избирателната секция и на гласуващите българи, като за целта винаги се предоставя охрана от местната Жандармерия." 

Що се отнася до активността в избирателната секция в Букурещ, през изминалите няколко години тя е постоянна. По информация на посолството ни, там обикновено гласуват около 200 души, като по време на последните предсрочни парламентарни избори от месец октомври 2022 г. е имало 235 подадени бюлетини. Тогава, към редовно гласуващите са се прибавили още българи, заради пренасочен полет с наши сънародници към Букурещ, точно в деня на изборите, и една част от тях са упражнили правото си на глас в посолството ни. 

Колко са българските граждани в Букурещ е трудно да се каже, тъй като те нямат задължението или нагласата да информират държавните институции, че са избрали Букурещ или Румъния за свой дом или месторабота. Въпреки това, "по инициатива на Посолството ни редовно се провеждат неформални срещи с "новата" диаспора в румънската столица, която включва представители на българския бизнес, на научните, културните и спортни среди – отбелязва Огнян Илиев. – В резултат на това може да се каже, че броят на българите в Букурещ и Румъния постоянно нараства. Причина за това е настъпилото преоткриване на двата народа, което намира своето числово изражение в постоянно увеличаващия се стокообмен между България и Румъния, който през 2022 г. достига нивата от около 7,5 милиарда евро. Въпреки наличието на голям брой български граждани, обикновено избирателната активност е ниска, което, за съжаление, е традиционна за България тенденция."

Снимки: личен архив

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на външните работи Николай Милков (в центъра), зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев (вляво) и председателят на работна група

МВнР отчете успешно провеждане на изборите зад граница - 737 секции в 61 държави

Министерството на външните работи отчете успешно провеждане на изборите за 49-о Народно събрание в чужбина. В неделя сънародниците ни зад граница гласуваха в 737 секции в 61 държави. Вотът е протекъл спокойно, при добра организация и в сътрудничество на българските общности зад граница, посочи на брифинг министърът на външните работи Николай Милков...

публикувано на 06.04.23 в 21:04
Избирателната секция в Лас Вегас

Изборният ден в чужбина

Българите в чужбина гласуват в 61 държави в 737 секции. Машинното гласуване е предвидено в 245 секции, като машини за гласуване са доставени в българските дипломатически и консулски представителства. Първите две секции, които отвориха врати зад граница, бяха тези в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Те започнаха работа в 22 ч..

публикувано на 06.04.23 в 06:15

Вотът в САЩ: ПП-ДБ печелят в мнозинството секции

В САЩ коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" е водеща политическа сила при гласуването на българите там. Според резултатите от ЦИК коалицията е на първо място в много голяма част от секциите, но не във всички. Докато на миналите избори "Продължаваме Промяната" бе на първо място във всички секции в САЩ, на тези в три има друг..

публикувано на 03.04.23 в 16:23
Опашка за гласуване в Босилеград.

Своеобразен изборен туризъм регистрираха от България в Западните покрайнини

Рекордна активност беше регистрирана на вота в Босилеград и Цариброд, Западните покрайнини, коментират местните сайтове. Както БНР първо съобщи, в Босилеград печели партия "Български възход", която взема 102 гласа от 343 гласували, а в Цариброд най-много - 381 от 602 гласували, взема "Продължаваме промяната-Демократична България", сочат..

публикувано на 03.04.23 в 16:10

Вотът във Великобритания: Първи са ПП-ДБ, силно представяне на "Възраждане"

Станаха известни крайните резултати от гласуването на българите във Великобритания за 49-ото народно събрание. Печели коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България", но прави впечатление силното представяне на "Възраждане". Коалицията ПП-ДБ печели 39,08% от гласовете на българите на Острова. На практика обаче в коалиция двете партии..

публикувано на 03.04.23 в 15:38

"Възраждане" печели вота в Испания, в Мадрид и Барселона първи са ПП-ДБ

Политическа партия "Възраждане" печели най-много гласове сред избирателите на територията на Испания. Така тя потвърди резултатите си от последните парламентарни избори, когато отново беше водещата политическа сила на територията на кралството. По-голямата част от живеещите в Испания българи отново припознаха "Възраждане" за своя..

публикувано на 03.04.23 в 13:21

Защо ДПС винаги печели в Турция?

ДПС е първа политическа сила на парламентарните избори, проведени в чужбина. В Турция гласуваха близо 70 хиляди души – с 12 хиляди повече в сравнение с последния парламентарен вот, когато до урните отидоха около 58 хиляди избиратели. Освен вота за 49-ото Народно събрание, тази година българските изселници ще участват и в друг ключов..

публикувано на 03.04.23 в 12:28

Резултати от вота в Калифорния: ПП-ДБ е първа сила, "Възраждане" - втора

Без инциденти и нарушения приключи изборният ден в Силициевата долина в американския щат Калифорния. Изборната секция в Сънивейл - Сан Хосе беше посетена от 280 от живеещите в района българи, които гласуваха с хартиена бюлетина.  Най-много гласове - са подадени за коалицията „Продължаваме промяната - Демократична България“, на второ място е партия..

публикувано на 03.04.23 в 11:44
Опашката пред сградата на българското посолство в Лондон за изборите на 4 април 2021 г.

ПП-ДБ с най-много гласове в Обединеното кралство, "Възраждане" - втора политическа сила

В Обединеното кралство Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ печели най-много гласове при гласуването на 49-то Народно събрание на България. На второ място е „Възраждане“, но със значително увеличена подкрепа в сравнение с предишните парламентарни избори.  Коалиция ПП-ДБ печели 39,33% от гласовете на Острова. На втора позиция е..

публикувано на 03.04.23 в 10:54
Избирателната секция във Вашингтон -  2 април 2023 г.

Още за гласуването на сънародниците ни в САЩ

Гласуването  на предсрочния парламентарен вот в метрорайона на американската столица  премина спокойно, като конкретно в секцията в посолството бяха подадени по неофициални наблюдения около 440 бюлетини, което e по-малко от на миналите избори, когато е имало около 520 гласа. В същото време на около 30 минути от американската столица бе отворена и друга..

публикувано на 03.04.23 в 10:45