В Букурещ подготовката за предсрочните парламентарни избори на 2 април 2023 г. протича нормално

Интервю на Владимир Митев с първия секретар в политическата секция на българското посолство в румънската столица относно работата по подготовка на предстоящите избори и нагласите за гласуване на българите в Румъния.

Снимка: личен архив

Днес, 7 март, е последният срок, в който българските граждани, живеещи в Румъния могат да се регистрират на електронната страница на Централната избирателна комисия и да заявят желанието си да гласуват в Посолството ни в Букурещ. Ако не успеят да го направят, пак ще могат да упражнят правото си на глас, след като в деня на изборите попълнят декларация в самата избирателна секция. Подготовката за предсрочните парламентарни избори на 2 април 2023 г., е една от многобройните дейности, с които е натоварено посолството ни в Букурещ. Взаимодействието с румънските власти е утвърдено в рамките на дългогодишния опит на мисията, затова няма пречки в организирането на изборите. Що се отнася до последните изменения на изборните правила, за секцията в Посолството на България няма промяна, тъй като досега машинно гласуване не се е осъществявало поради ниския брой подавани заявления и не е необходимо използването на машини. "Обикновено, гласуването в Избирателната секция в Букурещ протича много спокойно и без провокации или конфликти", отбелязва пред Владимир Митев първият секретар в политическата секция на българското посолство Огнян Илиев в интервю за Радио България:

"Традиционно румънската държава предоставя разрешение за разкриване на избирателна секция в сградата на Посолството в Букурещ – посочва дипломатът ни. – Въпреки наличието на Почетно консулство на България в Тимишоара, там не се организира секция, тъй като основното струпване на българи, имащи право на глас, е в Южна Румъния. По данни от последното преброяване на населението в Румъния през 2022 г., в румънската държава живеят почти 6000 българи. Разбира се, мнозинството от тях няма право на глас, тъй като са румънски граждани. Важно е да се подчертае, че нашите румънски домакини и приятели се грижат за сигурността и спокойствието на избирателната секция и на гласуващите българи, като за целта винаги се предоставя охрана от местната Жандармерия." 

Що се отнася до активността в избирателната секция в Букурещ, през изминалите няколко години тя е постоянна. По информация на посолството ни, там обикновено гласуват около 200 души, като по време на последните предсрочни парламентарни избори от месец октомври 2022 г. е имало 235 подадени бюлетини. Тогава, към редовно гласуващите са се прибавили още българи, заради пренасочен полет с наши сънародници към Букурещ, точно в деня на изборите, и една част от тях са упражнили правото си на глас в посолството ни. 

Колко са българските граждани в Букурещ е трудно да се каже, тъй като те нямат задължението или нагласата да информират държавните институции, че са избрали Букурещ или Румъния за свой дом или месторабота. Въпреки това, "по инициатива на Посолството ни редовно се провеждат неформални срещи с "новата" диаспора в румънската столица, която включва представители на българския бизнес, на научните, културните и спортни среди – отбелязва Огнян Илиев. – В резултат на това може да се каже, че броят на българите в Букурещ и Румъния постоянно нараства. Причина за това е настъпилото преоткриване на двата народа, което намира своето числово изражение в постоянно увеличаващия се стокообмен между България и Румъния, който през 2022 г. достига нивата от около 7,5 милиарда евро. Въпреки наличието на голям брой български граждани, обикновено избирателната активност е ниска, което, за съжаление, е традиционна за България тенденция."

Снимки: личен архив

ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК обяви поименния списък на избраните народни представители

Централната избирателна комисия обяви поименния състав на избраните народните представители по изборни райони , след като прие заявленията на кандидатите от две листи за предпочитания изборен район. Решението предстои да се обнародва в Държавен вестник. С друго решение ЦИК прие заявлението на избрания за депутат Светослав Трифонов да бъде..

публикувано на 08.04.23 в 15:23
Слави Трифонов

Слави Трифонов няма да е депутат

ЦИК взе решение, с което прие заявлението на избрания за депутат Станислав Трифонов да бъде заличен от списъка с депутатите в 49-ото народно събрание. Трифонов от "Има такъв народ" беше избран в две листи в Благоевградския и Старозагорския район. Решението беше прието с 12 гласа "за", против него се обяви Цветозар Томов.

публикувано на 08.04.23 в 14:00

4-мата депутати от избирателен район Ямбол са същите, като в предходния парламент

Четиримата народни представители от ямболския избирателен район са същите като в предходния парламент. Депутати излъчват коалициите ГЕРБ- СДС, "Продължаваме промяната – Демократична България", БСП и "Възраждане". В 49-ото народно събрание от Ямболския избирателен район влизат Димитър Иванов (ГЕРБ – СДС), Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната..

публикувано на 08.04.23 в 13:55

Четирите мандата в област Ловеч са за четири различни партии и коалиции

В област Ловеч четирите мандата за народни представители в 49-ия парламент са разпределени между четири партии и коалиции. За първи път "Възраждане" ще имат свои депутат от 11-и Многомандатен избирателен район. Организационният секретар и член на Националния съвет на партията Николай Дренчев ще е представителят на "Възраждане" в Народното събрание..

публикувано на 07.04.23 в 16:13

ДПС отново e с двама депутати в Смолянско

ДПС отново e с двама депутати в Смолянско, другите двама са от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В 49-ото Народно събрание влизат досегашните народни представители от Смолян. Решението на Централната избирателна комисия разкри за кого е четвъртият мандат за народен представител от 22-ри МИР. С него за втори път депутат става инж. Анджей Джандев, който..

публикувано на 07.04.23 в 15:57

Вижте разпределението на мандатите от региона в 49-то НС

Късно снощи ЦИК обяви разпределението на мандатите в 49-то Народно събрание. Победителите на изборите ГЕРБ – СДС получават 69 мандата, втората политическа сила ПП – ДБ – 64, ПП „Възраждане“ – 37. Четвъртата парламентарна група ще бъде на ДПС с 36 депутати, БСП ще има 23-ма народни представители, а ИТН – 11. ПП – ДБ ще имат 4-ма народни..

публикувано на 07.04.23 в 14:07

Диана Дамянова: Очевидно отиваме на избори

" Очевидно отиваме на избори . Очевидно партиите ще трябва да поемат отговорността за това България да бъде оставена поне още 4 месеца в безвремие. Дано това да няма изключително тежки последици. Моята прогноза е, че най-нещастният народ в света – българският, е в състояние, под формата на протест, да направи избор, много скъп избор, който..

публикувано на 07.04.23 в 13:30

ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ

"Всички партии в коалицията, след решения на националните им органи, са взели решение, че коалицията няма да подкрепи правителство с мандат или участие на политическа партия ГЕРБ". Това заяви Асен Василев от ПП на брифинг на коалицията.  От формацията са започнали и своя анализ на резултатите  "В тази кампания ние обиколихме над 1000 населени..

публикувано на 07.04.23 в 12:29

ГЕРБ ще има трима депутати от Стара Загора, по двама влизат от ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане"

Трима депутати от Стара Загора ще има ГЕРБ - СДС в бъдещия парламент. Това става ясно от окончателното решение на ЦИК за разпределението на мандатите.  По двама влизат от „Продължаваме промяната-Демократична България“, "Възраждане" и ДПС - двама. По един депутат ще имат БСП и „Има такъв народ“. Избор в кой район ще останат депутати..

публикувано на 07.04.23 в 12:01
Добромир Живков

Добромир Живков: Ще има видима консолидация в коалицията ПП-ДБ и тя ще излезе с общо послание

"Стратегически и двете политически сили - ПП и ДБ, се насочват към стабилизиране на коалицията след неуспеха, измервайки го през перспективата на първоначалните очаквания. Ще има видима консолидация в коалицията и тя ще излезе с общо послание , което предварително Кирил Петков и Асен Василев предпоставиха, за да затворят врата, докато е време..

публикувано на 07.04.23 в 11:11