"Идват местни избори и една слабост на ГЕРБ е добре дошла за всички в българската политика"

Георги Проданов: Коалиционно правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е онова нещо, което трябва да се случи

"Подобен ход би донесъл повече ущърб за ГЕРБ, отколкото полза"

Георги Проданов
Снимка: БГНЕС

Коалиционно правителство между първите две парти- ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ -  е онова нещо, което трябва да се случи в момента. Това заяви пред БНР Георги Проданов, политолог и университетски преподавател.

"В същата ситуация бяхме преди 6 месеца и тя приключи по един безславен начин. Подобен ход би донесъл повече ущърб за ГЕРБ, отколкото полза. Влизането във властта с втората политическа сила би означавало всички действия на ГЕРБ да се следят и осветяват".

Това е начинът да бъде преодолян Борисов, като фактор в нашата политика, смята политологът.

"Никой не е влязъл в близък сблъсък с ГЕРБ и това  създава впечатление, че там все още има сила.  Ако някой влезе, може да се окаже, че този колос е с глинени крака.  Идват местни избори и една слабост на ГЕРБ би била добре дошла за всички в българската политика".

Проф. Николай Витанов: Ако отидем на нови избори, ГЕРБ вдига резултата си, ПП губят

Проданов смята, че не е възможно ДБ да бъде партньор в правителство на ГЕРБ, в което не участва ПП. 

"Не мисля, че това би било полезно за ДБ. Част от електората може да се отдръпне".

Стратегията на ГЕРБ е една и съща-тя се стреми да постави в подчинено положение потенциалните си партньори, посочи още той. 

"Досега никой не се е съгласил действително да провери тяхното намерение да управляват"

Вероятно ПП-ДБ ще обявят желание за правителство с техния мандат, което не е конструктивно в ситуацията, посочи политологът. 

"Това развързва ръцете на Борисов за хартиена коалиция или за кабинет на малцинството. ГЕРБ не очаква сериозно намерение за подкрепа от ПП-ДБ за нов кабинет. Затова си позволи цялата широта на обещанията".

Проданов определи говоренето на Борисов вчера като идентично с това през октомври миналата година. 

"Тогава всички експерти се съмняваха в искреността му и това се потвърди. Той говори изпреварващо. Стилът му е същият-с фиктивни покани. Няма как да започне да се говори за кабинет по подобен начин. Чутото вчера не ми говори за нищо сериозно и различно. Със сигурност имаме нужда от ново правителство, но нямаме нужда от същият Борисов"

Радан Кънев: Не виждам вариант за коалиция. Това не означава, че няма формули за правителство

Разговорът би трябвало да бъде за политиките и законите, които трябва да приемат, смята Проданов. 

"Първо трябва да бъде приет бюджет, да се съобразят нещата с инфлационните процеси, с изискванията на Плана за възстановяване, с условието за механизъм срещу главния прокурор. Програмата на едно такова правителство е ясна. Това би трябвало да бъде поставено във времева рамка".

Проданов мисли, че ГЕРБ има шанс за подкрепа сред по-малките партии.

"ДПС са винаги готови за влязат в управление. За ИТН не можем да бъдем сигурни. При БСП има оправдание, че стратегията на Нинова е успешна. Възможна е и формулировката, че трябва да има кабинет на спасението. Помощта за Украйна няма да бъде проблем при преговорите за ново правителство"

Цялото интервю на Веселина Миланова с Георги Проданов може да чуете в звуковия файл. 

Победителите в изборите -ГЕРБ, вече очертаха план за съставяне на правителство.

„Единственото, което трябва да излъчи това НС, е редовно правителство, каквато и да е цената за партиите“

Обърнаха се към втората политическа сила-ПП-ДБ.

„Това би било най-стабилното, най-европейското, най-атлантическото, най-добре за хората. Нормално е тези, които са счупили държавата, да участват в решаването на проблема, а не да казват, че са им важни местните избори“

От ПП обаче категорично се разграничиха от бъдещо сътрудничество с ГЕРБ. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК обяви поименния списък на избраните народни представители

Централната избирателна комисия обяви поименния състав на избраните народните представители по изборни райони , след като прие заявленията на кандидатите от две листи за предпочитания изборен район. Решението предстои да се обнародва в Държавен вестник. С друго решение ЦИК прие заявлението на избрания за депутат Светослав Трифонов да бъде..

публикувано на 08.04.23 в 15:23
Слави Трифонов

Слави Трифонов няма да е депутат

ЦИК взе решение, с което прие заявлението на избрания за депутат Станислав Трифонов да бъде заличен от списъка с депутатите в 49-ото народно събрание. Трифонов от "Има такъв народ" беше избран в две листи в Благоевградския и Старозагорския район. Решението беше прието с 12 гласа "за", против него се обяви Цветозар Томов.

публикувано на 08.04.23 в 14:00

4-мата депутати от избирателен район Ямбол са същите, като в предходния парламент

Четиримата народни представители от ямболския избирателен район са същите като в предходния парламент. Депутати излъчват коалициите ГЕРБ- СДС, "Продължаваме промяната – Демократична България", БСП и "Възраждане". В 49-ото народно събрание от Ямболския избирателен район влизат Димитър Иванов (ГЕРБ – СДС), Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната..

публикувано на 08.04.23 в 13:55

Четирите мандата в област Ловеч са за четири различни партии и коалиции

В област Ловеч четирите мандата за народни представители в 49-ия парламент са разпределени между четири партии и коалиции. За първи път "Възраждане" ще имат свои депутат от 11-и Многомандатен избирателен район. Организационният секретар и член на Националния съвет на партията Николай Дренчев ще е представителят на "Възраждане" в Народното събрание..

публикувано на 07.04.23 в 16:13

ДПС отново e с двама депутати в Смолянско

ДПС отново e с двама депутати в Смолянско, другите двама са от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В 49-ото Народно събрание влизат досегашните народни представители от Смолян. Решението на Централната избирателна комисия разкри за кого е четвъртият мандат за народен представител от 22-ри МИР. С него за втори път депутат става инж. Анджей Джандев, който..

публикувано на 07.04.23 в 15:57

Вижте разпределението на мандатите от региона в 49-то НС

Късно снощи ЦИК обяви разпределението на мандатите в 49-то Народно събрание. Победителите на изборите ГЕРБ – СДС получават 69 мандата, втората политическа сила ПП – ДБ – 64, ПП „Възраждане“ – 37. Четвъртата парламентарна група ще бъде на ДПС с 36 депутати, БСП ще има 23-ма народни представители, а ИТН – 11. ПП – ДБ ще имат 4-ма народни..

публикувано на 07.04.23 в 14:07

Диана Дамянова: Очевидно отиваме на избори

" Очевидно отиваме на избори . Очевидно партиите ще трябва да поемат отговорността за това България да бъде оставена поне още 4 месеца в безвремие. Дано това да няма изключително тежки последици. Моята прогноза е, че най-нещастният народ в света – българският, е в състояние, под формата на протест, да направи избор, много скъп избор, който..

публикувано на 07.04.23 в 13:30

ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ

"Всички партии в коалицията, след решения на националните им органи, са взели решение, че коалицията няма да подкрепи правителство с мандат или участие на политическа партия ГЕРБ". Това заяви Асен Василев от ПП на брифинг на коалицията.  От формацията са започнали и своя анализ на резултатите  "В тази кампания ние обиколихме над 1000 населени..

публикувано на 07.04.23 в 12:29

ГЕРБ ще има трима депутати от Стара Загора, по двама влизат от ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане"

Трима депутати от Стара Загора ще има ГЕРБ - СДС в бъдещия парламент. Това става ясно от окончателното решение на ЦИК за разпределението на мандатите.  По двама влизат от „Продължаваме промяната-Демократична България“, "Възраждане" и ДПС - двама. По един депутат ще имат БСП и „Има такъв народ“. Избор в кой район ще останат депутати..

публикувано на 07.04.23 в 12:01
Добромир Живков

Добромир Живков: Ще има видима консолидация в коалицията ПП-ДБ и тя ще излезе с общо послание

"Стратегически и двете политически сили - ПП и ДБ, се насочват към стабилизиране на коалицията след неуспеха, измервайки го през перспективата на първоначалните очаквания. Ще има видима консолидация в коалицията и тя ще излезе с общо послание , което предварително Кирил Петков и Асен Василев предпоставиха, за да затворят врата, докато е време..

публикувано на 07.04.23 в 11:11