Според служебния премиер партиите са изненадани от резултатите и пазят радиомълчание

Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Гълъб Донев настоя, че кабинетът му се е справил с организацията на предсрочните избори.

"Изборите протекоха свободно, спокойно, нямаше съществени нарушения. Доказателство, че изборите бяха честни е това, че партиите са в радиомълчание и не говорят за честността им", посочи той в интервю за bTV.

По думите му може би партиите са изненадани от резултатите: "Това, което избирателите показаха в тези избори с този парламент и това представителство и показаха на политиците, че трябва да вървят към обединение, трябва да говори за това, че политиците трябва да търсят единство, приоритети и проблеми, които да решават за развитието на България".

Премиерът отбеляза още, че техническите екипи трябва да изяснят защо машините за гласуване дадоха толкова много ефекти - дали е проблем с устройството и софтуера или хартията за печатане на бюлетините.

Политиците трябва да стоят като морален стожер, за да няма купен вот, но фактите са, че партиите стоят зад това явление, настоя Гълъб Донев.

"Над 145 досъдебни производства са образувани за нарушение на изборния процес, предстои прокуратурата да се произнесе по тях и да се види дали има повишаване на купения и корпоративен вот. За тези избори МВР в трайно сътрудничество с прокуратурата успяха да пресекат голяма част от опитите за купен вот. Според сигналите всички партии са купували гласове", каза той.

Донев за сетен път обяви готовността си да сдаде властта на редовен кабинет.

Служебният премиер защити финансовият си министър Росица Велкова, че преди изборите обяви стряскаща прогноза за бюджета: "Държавата не фалира, служебното правителство ръководи стабилно финансите на държавата. Имаме над 20% ръст на данъчните приходи в сравнение с миналата година".

Той отчете, че към 7 април бюджетът е на дефицит, но заради политиките, приети през миналата година.

"С 30% разходите са увеличени, а приходите са с 20%. Заради това е дефицитът от 650 млн. лв. Но това гласуваха политиците през 2022 г. без да се съобразят какви са възможностите за приходи в държавата", пресметна Донев.

В заключение премиерът обяви, че до края на април кабинетът му ще внесе проект на бюджет.

"Ще направим всичко възможно бюджетът да е с дефицит не повече от 3%", уточни Гълъб Донев.

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК обяви поименния списък на избраните народни представители

Централната избирателна комисия обяви поименния състав на избраните народните представители по изборни райони , след като прие заявленията на кандидатите от две листи за предпочитания изборен район. Решението предстои да се обнародва в Държавен вестник. С друго решение ЦИК прие заявлението на избрания за депутат Светослав Трифонов да бъде..

публикувано на 08.04.23 в 15:23
Слави Трифонов

Слави Трифонов няма да е депутат

ЦИК взе решение, с което прие заявлението на избрания за депутат Станислав Трифонов да бъде заличен от списъка с депутатите в 49-ото народно събрание. Трифонов от "Има такъв народ" беше избран в две листи в Благоевградския и Старозагорския район. Решението беше прието с 12 гласа "за", против него се обяви Цветозар Томов.

публикувано на 08.04.23 в 14:00

4-мата депутати от избирателен район Ямбол са същите, като в предходния парламент

Четиримата народни представители от ямболския избирателен район са същите като в предходния парламент. Депутати излъчват коалициите ГЕРБ- СДС, "Продължаваме промяната – Демократична България", БСП и "Възраждане". В 49-ото народно събрание от Ямболския избирателен район влизат Димитър Иванов (ГЕРБ – СДС), Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната..

публикувано на 08.04.23 в 13:55

Четирите мандата в област Ловеч са за четири различни партии и коалиции

В област Ловеч четирите мандата за народни представители в 49-ия парламент са разпределени между четири партии и коалиции. За първи път "Възраждане" ще имат свои депутат от 11-и Многомандатен избирателен район. Организационният секретар и член на Националния съвет на партията Николай Дренчев ще е представителят на "Възраждане" в Народното събрание..

публикувано на 07.04.23 в 16:13

ДПС отново e с двама депутати в Смолянско

ДПС отново e с двама депутати в Смолянско, другите двама са от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В 49-ото Народно събрание влизат досегашните народни представители от Смолян. Решението на Централната избирателна комисия разкри за кого е четвъртият мандат за народен представител от 22-ри МИР. С него за втори път депутат става инж. Анджей Джандев, който..

публикувано на 07.04.23 в 15:57

Вижте разпределението на мандатите от региона в 49-то НС

Късно снощи ЦИК обяви разпределението на мандатите в 49-то Народно събрание. Победителите на изборите ГЕРБ – СДС получават 69 мандата, втората политическа сила ПП – ДБ – 64, ПП „Възраждане“ – 37. Четвъртата парламентарна група ще бъде на ДПС с 36 депутати, БСП ще има 23-ма народни представители, а ИТН – 11. ПП – ДБ ще имат 4-ма народни..

публикувано на 07.04.23 в 14:07

Диана Дамянова: Очевидно отиваме на избори

" Очевидно отиваме на избори . Очевидно партиите ще трябва да поемат отговорността за това България да бъде оставена поне още 4 месеца в безвремие. Дано това да няма изключително тежки последици. Моята прогноза е, че най-нещастният народ в света – българският, е в състояние, под формата на протест, да направи избор, много скъп избор, който..

публикувано на 07.04.23 в 13:30

ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ

"Всички партии в коалицията, след решения на националните им органи, са взели решение, че коалицията няма да подкрепи правителство с мандат или участие на политическа партия ГЕРБ". Това заяви Асен Василев от ПП на брифинг на коалицията.  От формацията са започнали и своя анализ на резултатите  "В тази кампания ние обиколихме над 1000 населени..

публикувано на 07.04.23 в 12:29

ГЕРБ ще има трима депутати от Стара Загора, по двама влизат от ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане"

Трима депутати от Стара Загора ще има ГЕРБ - СДС в бъдещия парламент. Това става ясно от окончателното решение на ЦИК за разпределението на мандатите.  По двама влизат от „Продължаваме промяната-Демократична България“, "Възраждане" и ДПС - двама. По един депутат ще имат БСП и „Има такъв народ“. Избор в кой район ще останат депутати..

публикувано на 07.04.23 в 12:01
Добромир Живков

Добромир Живков: Ще има видима консолидация в коалицията ПП-ДБ и тя ще излезе с общо послание

"Стратегически и двете политически сили - ПП и ДБ, се насочват към стабилизиране на коалицията след неуспеха, измервайки го през перспективата на първоначалните очаквания. Ще има видима консолидация в коалицията и тя ще излезе с общо послание , което предварително Кирил Петков и Асен Василев предпоставиха, за да затворят врата, докато е време..

публикувано на 07.04.23 в 11:11