Държат ли ПП и ДБ ключа за нови избори?

Кирил Петков и Асен Василев
Снимка: Ани Петрова

Днес лидерите на коалиция "Продължаваме промяната" – "Демократична България" ще дадат първото си официално съвместно изявление. Останалите втори на тези избори си дадоха пет дни, за да обмислят какво да кажат на избирателите. 

"Този път ще е различно", обеща Кирил Петков по време на предизборната кампания. Обаче получихме отново от същото.

Отново се питаме – може ли да имаме редовно правителство. Как се върнахме на изходна позиция, точно когато очаквахме решение на политическата криза? Първа причина, абсолютната убеденост на коалицията ПП-ДБ, че ще са първи и ще диктуват правилата:  

"Поне едни 5% аз очаквам да водим. Те виждат, че промяната идва като бърз влак", беше отбелязал Кирил Петков.

А правилата за съставяне на правителство, според Кирил Петков, когато се виждаше първа сила, бяха: 

"Няма да правим никакви експертни работи. Ще има ясно политически изявено правителство. Този път сме готови да поемем отговорността дори като правителство на малцинството, отколкото да имаме сглобка на някаква безпринципна коалиция или коалиция с партньори, които не изповядват нашите ценности."

Далеч по-нюансирана беше позицията на коалиционния партньор ДБ. Според Христо Иванов "остава да се търси обединение, частично, около някакви големи национални задачи и формат на правителство, което би направил възможно неговото функциониране".

Загубата на 2 април се оказа шокова. Вместо съкрушителна победа, равносметката е загуба на над 73 хил. гласа в сравнение с явяването им поотделно на предишните избори и съответно по-малко депутатски мандати. Лидерите се скриха в изборната нощ и вкупом се смълчаха в следващите дни. Следизборното от социалните мрежи послание изпрати Христо Иванов - с констатацията, че обществото е разделено и политиците трябва да започнат да съшиват прокъсаната тъкан на обществото, защото "демокрацията е разговор между несъгласни".  

Във вторник ръководството на "Продължаваме промяната" се събра да анализира резултатите от вота. Заседанието завърши с изявление на двамата партийни ръководители Асен Василев и Кирил Петков. 

Разминаването в позициите даде повод да се заговори за вътрешнопартийни проблеми в коалицията. Единни ли са в ПП?Какво означава да не се подкрепя правителство, но да се подкрепят политики? Склонни ли са ДБ да преговарят с ГЕРБ? Надхитри ли чрез преференции малкият партньор големия? След втора поред загуба от ГЕРБ по-видни са проблемите в ПП. Там пръв фронта "свои срещу свои" отвори бившият транспортен министър Николай Събев. "Ако са почтени, Асен Василев, Даниел Лорер и групата им трябва незабавно да си подадат оставките и да напуснат ПП", написа той.  

"За пръв път аз виждам публичен призив за разрив между двамата лидери които сме свикнали да ги гледаме като едно цяло тяло", коментира напусналият партията Иван Христанов, оттеглил се заради изместилия го от челно място в Плевен отцепник от ИТН Радостин Василев. Пред БНР Христанов повдигна завесата и съобщи за готвен още преди 5 месеца заговор. Христанов разбуни духовете с информация, че действащ служебен министър, му съобщил, че ДБ води преговори с ГЕРБ. "Пазим коалицията, не допускаме сепаратистки действия, изказвания в тази посока са интриги", коментира Христо Иванов пред подкрепящото го издание "Дневник". Евродепутатът Радан Кънев потвърди, че политическа коалиция между ГЕРБ и обединението ПП-ДБ не е възможна, а запазването на обединението е "най-важното".  

Не са опровергани обаче информациите, че в ПП има недоволство заради разместените с преференции листи от кандидатите на ДБ в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Плевен. ЦИК още не са обявили официално имената на бъдещите депутати, но журналистически сметки показват, че ПП ще има едва 37 свои представители срещу 53 в миналия парламент и 26 сега на ДБ. Анализатори пък спорят дали обединението с ДБ е свалило гласовете или е спасило ПП, така че отливът от тях да не е толкова видим.  

И още един конфликт в ПП. Бившият им пиар – Диана Дамянова, определи кампанията за безлична, а появата на Лена Бориславова в нея – за най-големия гаф, свалил между 5 и 10% от гласовете. Само преди две години Дамянова наричаше Бориславова "новата звезда". На този фон – лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не спира да отправя оферти, почти смирен.

"Най-стабилно управление е коалиция между големите партии. Българите на тези избори казаха, че без ГЕРБ не може, но и без ПП и ДБ също не може. Личните ни чувства нямат никакво значение. Само да оправим държавата за няколко месеца."

Дали пък спасителен вариант за съставяне на правителство няма да е откриването на общ враг – президента?

100 сини интелектуалци в открито писмо отправиха апел към политическите партии, определящи се като проевропейски, да постигнат разбирателство и да формират парламентарно мнозинство около ясни приоритети и безспорен кандидат за премиер. Един от аргументите им е тъкмо, че без ясна воля на българския парламент, служебните правителства на Румен Радев губят политическия си фокус и поставят под въпрос цивилизационния избор, направен в годините на прехода. 

Самият Радев подкани партиите да съставят час по-скоро кабинет.

Формирането на кабинет е в ръцете но новоизбраните депутати. Дали ще отидем отново пред урните, зависи от това, което ще ни съобщят днес ПП-ДБ.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК обяви поименния списък на избраните народни представители

Централната избирателна комисия обяви поименния състав на избраните народните представители по изборни райони , след като прие заявленията на кандидатите от две листи за предпочитания изборен район. Решението предстои да се обнародва в Държавен вестник. С друго решение ЦИК прие заявлението на избрания за депутат Светослав Трифонов да бъде..

публикувано на 08.04.23 в 15:23
Слави Трифонов

Слави Трифонов няма да е депутат

ЦИК взе решение, с което прие заявлението на избрания за депутат Станислав Трифонов да бъде заличен от списъка с депутатите в 49-ото народно събрание. Трифонов от "Има такъв народ" беше избран в две листи в Благоевградския и Старозагорския район. Решението беше прието с 12 гласа "за", против него се обяви Цветозар Томов.

публикувано на 08.04.23 в 14:00

4-мата депутати от избирателен район Ямбол са същите, като в предходния парламент

Четиримата народни представители от ямболския избирателен район са същите като в предходния парламент. Депутати излъчват коалициите ГЕРБ- СДС, "Продължаваме промяната – Демократична България", БСП и "Възраждане". В 49-ото народно събрание от Ямболския избирателен район влизат Димитър Иванов (ГЕРБ – СДС), Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната..

публикувано на 08.04.23 в 13:55

Четирите мандата в област Ловеч са за четири различни партии и коалиции

В област Ловеч четирите мандата за народни представители в 49-ия парламент са разпределени между четири партии и коалиции. За първи път "Възраждане" ще имат свои депутат от 11-и Многомандатен избирателен район. Организационният секретар и член на Националния съвет на партията Николай Дренчев ще е представителят на "Възраждане" в Народното събрание..

публикувано на 07.04.23 в 16:13

ДПС отново e с двама депутати в Смолянско

ДПС отново e с двама депутати в Смолянско, другите двама са от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В 49-ото Народно събрание влизат досегашните народни представители от Смолян. Решението на Централната избирателна комисия разкри за кого е четвъртият мандат за народен представител от 22-ри МИР. С него за втори път депутат става инж. Анджей Джандев, който..

публикувано на 07.04.23 в 15:57

Вижте разпределението на мандатите от региона в 49-то НС

Късно снощи ЦИК обяви разпределението на мандатите в 49-то Народно събрание. Победителите на изборите ГЕРБ – СДС получават 69 мандата, втората политическа сила ПП – ДБ – 64, ПП „Възраждане“ – 37. Четвъртата парламентарна група ще бъде на ДПС с 36 депутати, БСП ще има 23-ма народни представители, а ИТН – 11. ПП – ДБ ще имат 4-ма народни..

публикувано на 07.04.23 в 14:07

Диана Дамянова: Очевидно отиваме на избори

" Очевидно отиваме на избори . Очевидно партиите ще трябва да поемат отговорността за това България да бъде оставена поне още 4 месеца в безвремие. Дано това да няма изключително тежки последици. Моята прогноза е, че най-нещастният народ в света – българският, е в състояние, под формата на протест, да направи избор, много скъп избор, който..

публикувано на 07.04.23 в 13:30

ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ

"Всички партии в коалицията, след решения на националните им органи, са взели решение, че коалицията няма да подкрепи правителство с мандат или участие на политическа партия ГЕРБ". Това заяви Асен Василев от ПП на брифинг на коалицията.  От формацията са започнали и своя анализ на резултатите  "В тази кампания ние обиколихме над 1000 населени..

публикувано на 07.04.23 в 12:29

ГЕРБ ще има трима депутати от Стара Загора, по двама влизат от ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане"

Трима депутати от Стара Загора ще има ГЕРБ - СДС в бъдещия парламент. Това става ясно от окончателното решение на ЦИК за разпределението на мандатите.  По двама влизат от „Продължаваме промяната-Демократична България“, "Възраждане" и ДПС - двама. По един депутат ще имат БСП и „Има такъв народ“. Избор в кой район ще останат депутати..

публикувано на 07.04.23 в 12:01
Добромир Живков

Добромир Живков: Ще има видима консолидация в коалицията ПП-ДБ и тя ще излезе с общо послание

"Стратегически и двете политически сили - ПП и ДБ, се насочват към стабилизиране на коалицията след неуспеха, измервайки го през перспективата на първоначалните очаквания. Ще има видима консолидация в коалицията и тя ще излезе с общо послание , което предварително Кирил Петков и Асен Василев предпоставиха, за да затворят врата, докато е време..

публикувано на 07.04.23 в 11:11