Петър Витанов: БСП повече няма място в дясно управление! Избирателят ѝ отреди ролята на опозиция

"Всяко заиграване с ГЕРБ би довело до допълнително обезличаване на БСП и до нейния крах, до катастрофа на следващите избори"

Петър Витанов
Снимка: Силвия Великова

БСП повече няма място в дясно управление. Партията получи исторически най-ниския си резултат и това ѝ отрежда ясното място на опозиция.

Тази категорична позиция изрази пред БНР евродепутатът Петър Витанов. Според него за БСП "обратното броене отдавна е започнало" и се върви "каскадообразно към все по-големи дъна".

"Тя не може и не бива да се превърне в притурка на някакво дясно управление. Всяко заиграване, всяка роля на пето колело, на пета колона на поредното дясно управление е просто извинение за едни хора да заемат високи постове в изпълнителната власт. Всяко заиграване с ГЕРБ би довело до допълнително обезличаване на БСП и до нейния крах, до катастрофа на следващите избори. Няма място БСП в дясно управление!"

"Имаме 10 области, в които няма да имаме народен представител. Процесите в БСП са изключително тревожни", допълни той.

Ако в спешен порядък не се създаде редовно правителство, България наистина е заплашена от загуба на много средства, предупреди Витанов. Евродепутатът обаче изтъкна, че правителството не може да бъде на всяка цена.

"Политическата нестабилност у нас е обратнопропорционална на интеграционните процеси. Изтикването на България в периферията на всеки един европейски орган води до неглижиране, до невъзможност за пълноценно участие във вземането на решения на европейско ниво. Всяко антиевропейско говорене ни отдалечава, включително от Шенген. Въпросът за еврозоната силно се политизира."

Петър Витанов  Снимка: БТА

"Имаме много тежка демографска ситуация – застаряващо население, ниска раждаемост, висока миграция. Всичко това спъва икономиката", отбеляза Петър Витанов, който организира в София кръгла маса "Работа за младите, младите на работа".

Темповете на емиграция в известна степен се забавят, но докато не достигнем 70-75% от средноевропейския доход, миграцията на младите хора ще е проблем за страната, подчерта Витанов в предаването "Преди всички".

Витанов коментира изследване на Евробарометър, което отчита добри показатели за предприемчивостта на младите българи да създават свой бизнес тук.

Немалък процент от младите хора разчитат на помощта на близки и роднини и са изключени – нито работят, нито учат, припомни евродепутатът. Този феномен е 14% в Европа, в България е почти 20%, което говори за тежък проблем, допълни той.

С намаляващата работна сила очакванията към младите стават все по-високи в солидарна пенсионна система, каквато е българската, отбеляза още Витанов.

Младите хора не виждат свое политическо представителство. От друга страна те не разпознават проблемите си, адресирани от политическите партии и това се отразява върху тяхната индиферентност, така Петър Витанов коментира слабото участие на младите в изборния процес.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК обяви поименния списък на избраните народни представители

Централната избирателна комисия обяви поименния състав на избраните народните представители по изборни райони , след като прие заявленията на кандидатите от две листи за предпочитания изборен район. Решението предстои да се обнародва в Държавен вестник. С друго решение ЦИК прие заявлението на избрания за депутат Светослав Трифонов да бъде..

публикувано на 08.04.23 в 15:23
Слави Трифонов

Слави Трифонов няма да е депутат

ЦИК взе решение, с което прие заявлението на избрания за депутат Станислав Трифонов да бъде заличен от списъка с депутатите в 49-ото народно събрание. Трифонов от "Има такъв народ" беше избран в две листи в Благоевградския и Старозагорския район. Решението беше прието с 12 гласа "за", против него се обяви Цветозар Томов.

публикувано на 08.04.23 в 14:00

4-мата депутати от избирателен район Ямбол са същите, като в предходния парламент

Четиримата народни представители от ямболския избирателен район са същите като в предходния парламент. Депутати излъчват коалициите ГЕРБ- СДС, "Продължаваме промяната – Демократична България", БСП и "Възраждане". В 49-ото народно събрание от Ямболския избирателен район влизат Димитър Иванов (ГЕРБ – СДС), Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната..

публикувано на 08.04.23 в 13:55

Четирите мандата в област Ловеч са за четири различни партии и коалиции

В област Ловеч четирите мандата за народни представители в 49-ия парламент са разпределени между четири партии и коалиции. За първи път "Възраждане" ще имат свои депутат от 11-и Многомандатен избирателен район. Организационният секретар и член на Националния съвет на партията Николай Дренчев ще е представителят на "Възраждане" в Народното събрание..

публикувано на 07.04.23 в 16:13

ДПС отново e с двама депутати в Смолянско

ДПС отново e с двама депутати в Смолянско, другите двама са от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В 49-ото Народно събрание влизат досегашните народни представители от Смолян. Решението на Централната избирателна комисия разкри за кого е четвъртият мандат за народен представител от 22-ри МИР. С него за втори път депутат става инж. Анджей Джандев, който..

публикувано на 07.04.23 в 15:57

Вижте разпределението на мандатите от региона в 49-то НС

Късно снощи ЦИК обяви разпределението на мандатите в 49-то Народно събрание. Победителите на изборите ГЕРБ – СДС получават 69 мандата, втората политическа сила ПП – ДБ – 64, ПП „Възраждане“ – 37. Четвъртата парламентарна група ще бъде на ДПС с 36 депутати, БСП ще има 23-ма народни представители, а ИТН – 11. ПП – ДБ ще имат 4-ма народни..

публикувано на 07.04.23 в 14:07

Диана Дамянова: Очевидно отиваме на избори

" Очевидно отиваме на избори . Очевидно партиите ще трябва да поемат отговорността за това България да бъде оставена поне още 4 месеца в безвремие. Дано това да няма изключително тежки последици. Моята прогноза е, че най-нещастният народ в света – българският, е в състояние, под формата на протест, да направи избор, много скъп избор, който..

публикувано на 07.04.23 в 13:30

ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ

"Всички партии в коалицията, след решения на националните им органи, са взели решение, че коалицията няма да подкрепи правителство с мандат или участие на политическа партия ГЕРБ". Това заяви Асен Василев от ПП на брифинг на коалицията.  От формацията са започнали и своя анализ на резултатите  "В тази кампания ние обиколихме над 1000 населени..

публикувано на 07.04.23 в 12:29

ГЕРБ ще има трима депутати от Стара Загора, по двама влизат от ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане"

Трима депутати от Стара Загора ще има ГЕРБ - СДС в бъдещия парламент. Това става ясно от окончателното решение на ЦИК за разпределението на мандатите.  По двама влизат от „Продължаваме промяната-Демократична България“, "Възраждане" и ДПС - двама. По един депутат ще имат БСП и „Има такъв народ“. Избор в кой район ще останат депутати..

публикувано на 07.04.23 в 12:01
Добромир Живков

Добромир Живков: Ще има видима консолидация в коалицията ПП-ДБ и тя ще излезе с общо послание

"Стратегически и двете политически сили - ПП и ДБ, се насочват към стабилизиране на коалицията след неуспеха, измервайки го през перспективата на първоначалните очаквания. Ще има видима консолидация в коалицията и тя ще излезе с общо послание , което предварително Кирил Петков и Асен Василев предпоставиха, за да затворят врата, докато е време..

публикувано на 07.04.23 в 11:11