Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселина Тихомирова: Има две новости в приема на детските градини

Снимка: БГНЕС

При класирането за детските ясли и градини в Кърджали се дава предимство на деца, живущи в близост до детската градина, което се доказва с постоянен адрес. Това е една от двете новости в регламента за приемане в детските заведения на територията на общината. Втората новост е срокът за кандидатстване, който е от началото на месец март до последния работен ден на месец април. Това каза за Радио Кърджали Веселина Тихомирова, зам-.кмет на общината: 

За учебната 2019/2020 г. са обявени 265 места за прием на деца в яслена група, това са деца родени през 2017 г., и 370 места за деца в първа възрастова група, родени през 2016 г., т.е. 3-годишните. Това са местата в 11-те градини в град Кърджали. Приемът на деца в детски градини на територията на община Кърджали се извършва при изпълнение на разпоредбите от Наредба номер 5 за предучилищно образование. 

Списъците между родителите, чакащи на опашки за кандидатстване за прием на децата им в детските градини не са регламентирани и приети в наредбата. Родителите имат право да правят вътрешна организация помежду си, но това няма да се отрази особено в класирането на децата им. Така коментира Веселина Тихомирова снимките, които се появиха в Мрежата на чакащи родители от 6 ч. сутринта пред детските градини и списъци, които те са направили: 

Може би родителите са сметнали за редно сами да си изготвят списък, може би по реда на пристигане. Предполагам, че са го направили с цел, за да е малко спокойна обстановката и малко по-спокойна опашката. Така, че от една страна това е добре.

Но от друга, тези които не са подали все още заявления имат ли шанс да приемат детето им?

Разбира се, имат време да го направят до 30 април и с това съвсем не приключват шансовете ако говорим за шансове. Трябва да има момент, който да дава право при обявени 25 места и подадени 250 заявления, при равен брой точки, смятаме, че е редно реда на входящия номер да дава предимство и класирането да се извършва именно в тази посока. Това е, пак казвам, когато точките са равни. Само тогава входящия номер и по-ранното редене може да класира детето. Нека да не се тревожат родителите, в момента има свободни места в детските градини, но не във всички. 

В прикрепения звуков файл чуйте повече в интервюто на Илияна Типова със зам.-кмета на община Кърджали Веселина Тихомирова, за сроковете, необходимите документи, критериите, свободните места в детските ясли и градини, и оправдана ли е паниката у родителите, които се редяха на опашки. 





 
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мисия екскурзовод: Веселина Кючукова и съпругът й - от студентската любов до туристическите маршрути

Веселина Кючукова и съпругът й Георги са от малкото сертифицирани екскурзоводи в областта.  Запознават се като студенти по време на археологически разкопки.  Любовта им прераства в семейство с двама сина. По повод 27 септември, обявен за Световен ден на туризма, с Веселина Кючукова си говорим за туризъм, достатъчна ли е рекламата,..

публикувано на 27.09.24 в 15:57
Снимка Фейсбук

Не подценявайте запотяването на стъклата в автомобила, това може да е предпоставка за катастрофа

Есента настъпи, с нея идват и дъждовете, а  с тях и един много неприятен, даже досаден проблем, който може и да е опасен, а именно - запотяването на стъклата на автомобила. Наглед може и да се стори за някого маловажно, но знаем, че  понякога малкото камъче може да преобърне каруцата, защото и запотяването на стъклата може да  създаде предпоставка..

публикувано на 24.09.24 в 13:48

Александър Секулов: Имам блян за Източните Родопи

Последните си книги "Възхвала на провинцията" и "Корабът на сирените"   ще представи на фестивала "Мистериите на Хухла 2024" писателят, драматург и публицист Александър Секулов . Това ще се случи в първия ден на културните празници, 21 октомври, събота в двора на Костадин-Георгакиевата къща веднага след откриването на изложбата на автентични..

публикувано на 18.09.24 в 14:55

Нешко Нешев събира най-добрите български групи и изпълнители на своя юбилеен концерт

Тази есен Кърджали ще се предвърне в столицата на българската народна музика.  Световноизвестният акордеонист Нешко Нешев  събира най-добрите български групи и изпълнители на своя  юбилеен концерт - "Вечната музика на Нешко Нешев".  Орекестър "Канарите", Оркестър "Тракия" с Иво Папазов, Теодоси Спасов, Славка Калчева, Росица Пейчева, Петя Панева -..

публикувано на 18.09.24 в 13:33

И в Златоград достъпват досиетата си

Над 200 души вече получиха достъп до електронното си здравно досие в мобилните пунктове, организирани от Регионалната здравна инспекция в Смолян и в Мадан, съобщиха от институцията. В сряда, на 18 септември т.г., ще бъде организиран такъв пункт в болницата в Златоград във времето между 10.00 и 16.00 часа, каза пред Радио Кърджали главният..

публикувано на 17.09.24 в 21:48

Ерол Мюмюн: Твърденията за уволнения и репресии са предизборен популизъм (видео)

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн отрече твърденията на областния лидер на ДПС Ресми Мурад за уволнения, репресии и натиск, оказвани върху държавни и общински служители, както и върху и представители на бизнеса в област Кърджали, заради подкрепата им за почетния председател на партия ДПС д-р Ахмед Доган.  Според Ерол Мюмюн Ресми Мурад не представлява ДПС..

публикувано на 16.09.24 в 15:45

Ресми Мурад: Поне осем кадри на ДПС са уволнени заради подкрепата си към Ахмед Доган (видео)

Шестима служители на общинската администрация в Кърджали, директорът на "Социално подпомагане" в Ардино и заместник-кмет на община Черноочене са уволнени заради подкрепата си за почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Това обяви за Радио Кърджали областният лидер на ДПС Ресми Мурад. "От началото на месеца насам са уволнение кадри на..

публикувано на 16.09.24 в 13:56