Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвета Караянчева: Спрете с тази предизборна дъвка за околовръстния път


Днес председателят на областната структура на ГЕРБ Цвета Караянчева засегна пред журналисти две важни теми за кърджалийци – околовръстният път и спортна зала. Според Караянчева, която бе и председател на 44-ото НС, новите обещания за околовръстен път, подлез и надлез до кръговото на автогарата, които ПП обещават на кърджалийци, че ще се случат за няколко месеца, са нереални. "Искам да призова кандидатите за народни представители да спрат с тази "предизборна дъвка" и да си намерят други теми. Имаше проект за околовръстен път на Кърджали, който стартира през 2016 г. и той вече е загубен, заради бездействието на управляващите", каза Караянчева днес пред журналисти. С нея бе и инж. Иван Гавазов, бившият началник на ОПУ, който обобщи какво е свършено по времето, когато той е ръководил проекта: 

"Проектирането на околовръстния път завърши през 2016 г., а техническият проект е одобрен през 2017 г. и веднага след това започнахме отчуждителните процедури. Отчуждихме землището на село Дъждино и през 2018 г., април месец имаме разрешение за строеж, конкретно за това землище. Поради промяна на картата за възстановена собственост за землищата на отделните села, се наложи преработка на кадастрална карта в ПУП-ове. Това бе възложено на фирмата-проектант, която започна съответно проектирането, но след 2021 г. изобщо нищо не се случи. И най-лошото е, че ОВОС изтича през месец април, 2023 г. и проектът ще бъде безвъзвратно загубен. Всичко трябва да стартира наново". 

Всъщност, това, което е трябвало да се направи след това е областният управител и директорът на ОПУ да продължат отчуждителните процедури, за да може да се стартира проекта, каза Цвета Караянчева. 

 Другият въпрос, който Караянчева засегна днес е спортната зала, за построяването на която бяха отпуснати около 4 млн. лв, но остана само с първа копка: 

"Отправих питане към г-жа Лечева (служебният спортен министър, бел. ред.) и тя ми отговори, че за целта, изпълнението на проекта все още не е започнало, като не са дадени срокове за неговото финансиране, но средствата, които са отпуснати са недостатъчни. И сега разбирам за някакво екзотично предложение, което е получил Милко Багдасаров от г-жа Лечева, да се поиска от общината, парите да бъдат прехвърлени за ремонт на старата спортна зала. Това е меко казано престъпление. Защото, да, парите не достигат, но първо, ПП за 8 месеца управление, в първите 9 дни похарчиха 9 млрд. лева без никакво обяснение, и второ, Министерството на спорта за 2023 г. има близо 140 млн. лв. бюджет, а по времето на нашето управление през 2020 г. бюджетът на спортното министерство е бил 82 млн. лв. Имаме близо 50-60 млн. отгоре с които нищо не се прави. Затова искам да призова г-н Багдасаров, кметът Хасан Азис, общинските съветници и областният управител, да преформатират искането си към г-жа Лечева и да поискат МС да отпусне допълнителната необходима сума, за да може да стартира изграждането на нова спортна зала в Кърджали и кърджалийци да не се лишават от това спортно бижу". 

Чуйте повече в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

2-ри май ще бъде неучебен ден в цялата страна

МОН ще предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че днешното решение на просветното ведомство..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

Петролът поскъпна за кратко след израелската въздушна атака по Иран

Петролът поскъпна, но само за кратко, с близо 3% след първоначални информации за израелски атака с ракети по цели в Иран като ответен удар на иранската въздушна атака по Израел през миналия уикенд. Последва обаче париране на голяма част от първоначалното рязко поскъпване на "черното злато", след като се появиха информации, че не е..

публикувано на 19.04.24 в 11:05
Васил Анастасовски, яз. Студен кладенец

Фондация организира поход около язовир "Студен кладенец"

Фондация „По-диви Родопи“ организира на 21 април- неделя, еднодневен преход с наблюдение на диви животни в района на язовир "Студен кладенец".  Разходката стартира в 10:00 часа. Събитието е във връзка с Международния ден на Земята, който се отбелязва на 22 април. Организаторите ще разкажат повече и за всички дейности за защитата на природата...

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Открит урок по конституция изнесе Цвета Караянчева в Кърджали

Пред пълна зала с ученици и преподаватели, председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева изнесе открит урок по конституция. Поводът бе 145 години от приемането на Търновската конституция , а бедеда се състоя в Рагионалния исторически музей в Кърджали.  Присъстващите научиха интересни факти, свързани с Учредителното събрание във Велико..

публикувано на 16.04.24 в 17:38
рокери мотори

Празниците на Харманли започват с "Магията на хляба"

Празниците на Харманли започват с изложба "Магията на хляба". Това се съобщава на сайта на общината, където е качена и програмата за Деня на града - 2 май.  Афишът предвижда изложби, творчески вечери, прожекция на филм и среща със снимачния екип. Мотористи от местния клуб "Чакалите" ще изнесат шоу, както и ще направят почетна обиколка на града на 27..

публикувано на 15.04.24 в 17:21

Втори фермерски фестивал в рамките на една година ще има в Момчилград

Второто издание ще има фермерският фестивал в Момчилград. Той ще се проведе на 25 и на 26 май. Организатори са община Момчилград и сдружението на "Обединени български животновъди" с подкрепата на Министерство на земеделието. През пролетта на миналата година за първи път беше проведен фармфест "Момчилград". В подножието на лесопарк "Момчил юнак"..

публикувано на 15.04.24 в 17:19

Почти 100 души загинаха в катастрофи от януари досега

97 души са загинали при пътни инциденти у нас от началото на годината. От Асоциацията на пострадалите при катастрофи съобщиха, че една от основните причини за пътните проблеми е в множеството неизправни автомобили, които се движат по пътищата. Новите правила, които действат от края на месец август миналата година с конфискуването на автомобили, когато..

публикувано на 14.04.24 в 09:21