Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зимен път" от Шуберт за първи път в Пловдив

| обновено на 27.10.14 в 14:22

Първо изпълнение в Пловдив на вокалния цикъл "Зимен път" от Шуберт ще зарадва меломаните на 27-и октомври в камерната зала на Дома на културата. Концертът е част от поредицата "Опера Бутик" на Държавната опера Пловдив.

Творбата на Шуберт е изпълнявана изключително рядко в България, затова концертът ще е от изключителен интерес за познавачите на немския романтизъм.

Предизвикателството е поето от баритона Михаил Пулиев, солист на Пловдивска опера. 

Акомпаниментът е на пианиста проф. Тодор Петров, който е преподавател в консерваторията в Тунис и пристига в Пловдив специално за музикалното събитие.

"Зимен път" е вторият вокален цикъл на Шуберт след "Хубавата мелничарка", като и двата са по стихосбирки на негов съвременник, поета Вилхелм Мюлер. Произведението е съставено по 24 стихотворения и музикалната му палитрата е доста по-богата от предния цикъл. Числото 24 се появява за първи път. След Шуберт по 24 Прелюдии пишат Шопен, Рахманинов, Шостакович и др.

Баритонът Михаил Пулиев завършва майсторски клас по ораториално и камерно пеене при проф. Лоре Фишер в Германия. Усъвършенства вокалното си майсторство при Борис Христов. Професионалната му кариера е свързана със Софийска опера (1984-1986), Оперния театър в Берн, Швейцария, Кралската опера на Валония – Лиеж, Белгия (1987-1990), Пловдивска опера (1994-1996), Кралската опера в Брюксел. От 1998-а г. е солист на Държавна опера – Пловдив. Гастролирал е в много европейски страни, Китай, Южна и Северна Корея. Има записи в БНР и БНТ, в Швейцария, Южна Корея, Белгия и Македония.

Пианистът Тодор Петров концертира активно в Италия и свири на редица фестивали с оркестри като : "Камерата Балтика". Концертирал е в Англия, Румъния, Франция, Украйна, Германия. През 2002-ра г. е свирил оригиналните версии на концертите на Шопен под диригентството на Нелло Санти с Камерния оркестър на Сан Карло. Занимава се с издирване на неизпълнявани творби и възстановява ръкопис на два концерта от Цезар Франк. През октомври 2004-та участва като солист на оркестъра на "Арена ди Верона" на Биеналето във Венеция. През март 2006-а г. изпьлнява в девет поредни вечери всички концерти за пиано от Моцарт като солист и диригент с оркестьр Пьрво студио – Плевен в Стреза и Варезе-Италия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Проф. Пимпирев гостува на Природонаучния музей

Среща с проф. Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ организира Регионалният природонаучен музей - Пловдив в зала „Планетариум“. Припомняме, че през февруари в Природонаучния музей бяха открити новата експозиция „Полюси“ и първият по рода си „Леден фестивал“,..

публикувано на 25.04.24 в 06:23

Над 450 изпълнители участват в конкурса "15 лалета" в Хисаря

Повече от 450 изпълнители, възпитаници на 64 музикални школи от 31 населени места, ще участват в Националния младежки конкурс за поп и рок музика "Петнадесет лалета".  Дванадесетото издание на конкурса ще се проведе от днес до неделя на сцената на Народно читалище „Иван Вазов 1904“ в Хисаря, съобщи музикалният директор на форума Иван Димов...

публикувано на 25.04.24 в 06:17

Светлина Стоянова идва в Пловдив с постановката "Севилския бръснар"

Оперната прима Светлина Стоянова се завръща в България за участие в постановката „Севилския бръснар“ на Росини на Държавна опера – Пловдив в Дом на културата „Борис Христов“. Младото сопрано със стремителна международна кариера в едни от най-реномираните оперни театри като Ла Скала-Милано, Виенската Щатсопера, Операта в Хамбург, Операта в..

публикувано на 25.04.24 в 06:13

Академичен народен хор с концерт в село Горнослав

Академичен народен хор при АМТИИ "Проф.Асен Диамандиев", ще изнесе концерт в с. Горнослав. Концертът е част от инициативата "Малките добри дела" и ще се проведе в събота, на Лазаровден. В разговора ни, диригента Николай Гурбанов, разказва за събитието и за последните успехи на Академичния хор, който през февруари 2024г. проведе тридневно турне в..

публикувано на 24.04.24 в 14:22
Така ще изглежда бъдещият храм

Марино поле поде кампания за строителство на православен храм

Жители на карловското село Марино поле започнаха кампания за изграждането на православен параклис. В селището никога не е имало храм, разказа пред Радио Пловдив общинската съветничка д-р Татяна Пелева, която е сред инициаторите. Мястото, на което ще бъде построен параклисът "Св. пророк Даниил", бе осветено през октомври 2023 година. Очаква се на..

публикувано на 24.04.24 в 14:03