Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова стрелба и взрив във Франция

| обновено на 08.01.15 в 12:22

Най-младият от тримата заподозрени за атентата срещу "Шарли ебдо" се предаде на полицията. 18-годишният Хамид Мурад се предаде на полицията, съобщи Франс прес, позовавайки се на различни източници.

Останалите двама - родените в Париж в алжирско семейство братя с френско гражданство Саид Куаши (на 34 години) и Шериф Куаши (32 г.) - продължават да се издирват. Според запознат източник тази нощ са били задържани за разпит няколко души от обкръжението на братята.

Шериф е известен на антитерористичните служби джихадист, уточнява АФП. Полицията публикува снимки на двамата братя и призив за съдействие към очевидци на трагедията.

Предалият се на полицията 18-годишен Хамид Мурад, заподозрян в съпричастност към нападението на редакцията на в. "Шарли ебдо", обаче може да има алиби, съобщи френската телевизия "и-Теле", цитирана от ТАСС.

Според телевизията Мурад се е предал, за да заяви, че е невинен. Негови приятели твърдят, че в момента на атентата той се е намирал в училището си. Полицията проверява информацията.

Президентът Франсоа Оланд, дошъл на мястото на най-кървавия атентат във Франция в последните 50 години, нарече нападението "изключително варварски акт", посочва Асошиейтед прес.

Франция повиши равнището на терористична заплаха до максимална степен и разположи над 800 допълнителни войници да охраняват офисите на медии, религиозни обекти, транспорта и други уязвими места.

Тежковъоръжена полицейска спецчаст беше изпратена в град Реймс да търси заподозрените. В Елисейския дворец днес е свикано извънредно съвещание на президента Оланд с ръководителите на ключовите силови ведомства. Във Франция е обявен тридневен траур, допълва ТАСС.


Насилието във Франция продължи и днес. Мъж в бронежилетка и с автоматична пушка откри стрелба срещу полицайка и общински служител. Жената почина малко по- късно в болница. Въоръжен с автомат мъж в бронежилетка открил огън в гърба на общински полицаи. Френското МВР съобщи, че нападателят е избягал. Първоначално бе съобщено, че той бил задържан. Според полицейски източници няма установена връзка между това нападение и кървавата атака срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо" вчера в Париж.


Малко по-късно вестник "Льо Паризиен" съобщи, че нападателите били двама мъже, които открили огън с автомати М5. Единият от нападателите веднага избягал към близката метростанция. Другият мъж, който според свидетели бил с бронежилетка, се качил в автомобил и избягал в посока към Париж.

Един заподозрян е бил задържан след нападението, извършено в Монруж, южно предградие на френската столица. Все още не е ясно дали той е един от стрелците.

По първоначални данни "няма установена връзка между днешната атака и вчерашното нападение в редакцията на в. "Шарли ебдо",

твърдят източници на изданието, близки до разследването. При кървавия атентат в сърцето на Париж вчера по обяд загинаха 12 души, а терористите все още се издирват.

Двама са ранените полицаи. Те са откарани в болница и състоянието им е критично.

Пет линейки са пристигнали на мястото на инцидента. Първата жертва е 25-годишна жена, общински полицай, отговарящ за трафика в Монруж, тя е простреляна в гърба. Другият ранен е пътен полицай.

Малко по късно агенция Франс прес съобщи за взрив в заведение за дюнери близо до джамия в град Вилфранш сюр Сон,

който се намира в източната част на Франция. До момента няма данни за жертви.

Инцидентът е станал тази сутрин в 6.00 ч. местно време, а районът веднага е бил отцепен от органите на реда. "Страхувам се, че този случай е свързан с драматичния инцидент от вчера в Париж", заявил кметът на Вилфранш сюр Сон, цитиран от "Льо Паризиен".


"Варварство", "Война срещу свободата", "Долен шантаж" - шокът от кървавия атентат срещу сатиричния френски в. "Шарли 
ебдо" се излъчва от челните страници на френските и европейските вестници, някои от които излизат в черно.

"Всички ние сме Шарли", гласи заглавие във в. "Либерасион", повтарящо лозунга на множеството демонстранти, събрали се да 
почетат жертвите и да изразят подкрепата си за свободата на словото.

"Свободата беше убита", пише в. "Фигаро", който публикува снимки на шест от жертвите - карикатуристите Кабю, Шарб, Оноре, 
Тинюс, Волински и хроникьора Бернар Марис. В редакционна статия, озаглавена "Войната", директорът на вестника съобщава за истинска война, водена не от убийци в сянка, а от методични и организирани килъри, чието хладнокръвие и жестокост смразяват кръвта.

В. "Ле-з-еко" призова за борба с варварството и публикува последната карикатура на Шарб. Редакционна статия атакува 
"маскираните негодници, обявили война на Франция, на нейната демокрация и ценности". "Варварство" се чете на черен фон на първа страница на безплатния в. "20 минути".

Белгийският икономически в. "Л'Еко" излиза със заглавие "Всички са Шарли" на черен фон в центъра на първа страни и 
заглавните страници на 17 броя на "Шарли ебдо". Фламандскоезичният в. "Тейд" е още по-мрачен - на черен фон на 
френски е написано единствено "Аз съм Шарли". "Войната срещу свободата" се чете на първа страница на британските "Дейли мейл" и "Дейли телеграф", които публикуват снимка на атентаторите насочили оръжие срещу лежащ на земята полицай.

В същия дух са оформени челните страници на "Таймс" - "Атака срещу свободата" и "Гардиън" - "Щурм срещу демокрацията".
Атаката срещу журналистите от "Шарли ебдо" е насочена срещу сърцевината на демокрацията - свободата на словото, отбелязва в електронния си сайт германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", подчертавайки, че в борбата с тероризма не трябва да 
има отстъпление. В известен смисъл това наистина е битка на цивилизациите, посочва вестникът, но подчертава, че е необходимо да се разсъждава трезво.

Не трябва да допускаме клането в "Шарли ебдо" да ни накара да мълчим, пише на сайта си в. "Тагесшпигел". "Аз съм Шарли", 
заявява в уебсайта си и в. "Тагесцайтунг". Целта на терористите винаги е да всяват страх и ужас. С вчерашното нападение в 
редакциите се настани страхът, отбелязва всекидневникът. "Европа не се бои", гласи заглавие на сайта на португалския 
седмичник "Ешпресу", подчертавайки, че хиляди европейски са  излезли по убиците в защита на свободата на словото, срещу 
варварството на тероризма.

Не бива да отстъпваме на отвратителния шантаж на терора, а да превърнем омразата им в поражение, призовава в. "Публику".
Редакционна статия на сайта на радио "Кадена Сер" подчертава, че решението не е в осакатяването на свободите, а в 
борбата с фанатизма, ирационалната омраза, мракобесието и невежеството.

Датският в. "Берлинске" излиза с карикатура, на която върху бял лист с черни букви е изписано "Шарли ебдо", а около надписа 
има 12 следи от куршуми. Демокрацията и свободата на словото не бива и няма да бъдат задушени, отбелязва вестникът.
Според полският всекидневник "Жечпосполита" сатиричният вестник е паднал жертва на войната, обявена на Франция от 
ислямистите.

Интернет сайтът на "Газета виборча" публикува 13-те най-фрапантни заглавни страници на "Шарли ебдо" с коментар: "Те 
не пощадиха никого, за тях нямаше нищо свято". Базираната във Франция организация за защита на свободата на
печата "Репортери без граници" разпространи вчера комюнике, в което отправи международен апел директорите на медии да 
публикуват от днес карикатури на "Шарли ебдо".




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42