Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нийлс Мужнийек: Необходимо е България да подобри свободата на медиите

Снимка: архив


Необходимо е България да подобри свободата на медиите и да отбележи напредък в защитата на децата, както и на правата на човека и мигрантите. Това заяви комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Нийлс Мужнийек. Той беше на тридневно посещение у нас, за да подготви първия от 2009-а година насам доклад за спазването на човешките права у нас.

Въвеждането през 2012-а година на Националния превантивен механизъм, управляван от Службата на омбудсмана, е стъпка в правилната посока, но трябват допълнителни ресурси, за да покрие съществуващите 650 институции, където възрастни и деца могат да бъдат лишени от свобода. Това се подчертава в официалното прессъобщение от офиса на комисаря по правата на човека на Съвета на Европа. Като се позовава на съобщения за случаи на насилие в няколко вида институции за деца, комисарят призовава българските власти да разследват подобни твърдения и да защитят децата от по-нататъшно увреждане.

По отношение на свободата на медиите комисарят по човешки права на Съвета на Европа е загрижен от недостатъчната прозрачност на собствеността на медиите и на финансирането и липсата на действия срещу медийната концентрация. Комисарят по човешки права на Съвета на Европа намира за тревожно налагането на високи глоби от българския финансов надзорен орган върху медийното отразяване на финансови дейности и банковия сектор, защото подобни глоби могат да доведат до автоцензура

Това е въпросът, който предизвиква тревогите ми. Вие сте единствената страна, в която външен на медиите финансов орган налага глоби по съдържание.Ако има съмнения за манипулации на пазара или създаване на паника има други легални възможности в наказателния кодекс, посочи Нийлс Мужниек.

Той призовава за амбициозна стратегия за интеграцията на бежанците с конкретни мерки, включително такива, насочени към преодоляване на езика на омразата и противодействие на тревожния брой на престъпленията от омраза наскоро извършени срещу лица, търсещи убежище и бежанци.

Цялото интервю на Ирина Недева с Нийлс Мужниек можете да чуете тази седмица в предаването "Неделя 150".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Едва 17% от българите вярват в независимостта на медиите

Едва 17% от българите вярват в независимостта на медиите, показва проучване на фондациите "Конрад Аденауер" и "Медийна демокрация". Хората поставят и слаба оценка на дейността на политиците по информиране на обществото. Премиерът Бойко Борисов и партия..

публикувано на 03.02.15 в 15:59

Греъм Елис: Най-важният приоритет е как да оправдаем съществуването на обществените медии

Най-важният приоритет в момента не само във Великобритания, но като цяло за Европейския съюз за радио и телевизия, е как да защитим и оправдаем съществуването на обществените медии. Това заяви в интервю за предаването „Събота 150“..

публикувано на 31.01.15 в 12:25

Инвестицията в обществените медии е инвестиция в самото общество

Българското национално радио е лидер в класациите на обществено доверие в медиите, заяви генералния директор на БНР Радослав Янкулов при откриването на конференцията „Общественото радио и предизвикателствата на бъдещето“. Форумът е част от проявите за..

публикувано на 26.01.15 в 18:00