Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да имаме функциониращо правителство

| обновено на 22.07.22 в 11:48
Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

„Всички сме съгласни, че този мандат за съставяне на правителство (на БСП), ще бъде доминиран от „Продължаваме промяната“, защото те имат моралното право правителството да бъде съставено около тях“, каза в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. По думите му нито една от формациите, които участват в разговорите, не се е опитала да си „придърпа  мандата и да го оцвети със свое съдържание“.

„Удовлетворени сме, че БСП като мандатоносител гледа на своята роля на мандатоносител по-скоро като на посредническа, техническа роля, а не като на онази политическа сила, която ще състави свое правителство“, каза още Христо Иванов.

Според него спряганата кандидатура за премер на Асен Василев би потвърдила тезата, че това е втори опит за първия мандат. Христо Иванов припомни, че Василев бе излъчен като кандидат  на „Продължаваме промяната“ и при опита за реализация на първия мандат.

„Ние тогава подкрепихме неговата кандидатура, няма никакви причини да не го направим и сега“, добави Иванов.

 Съпредседателят на „Демократична България“ се спря и на проблемите, довели до разпада на коалицията в предишния и формат:

„Идеологическата разлика между нас и  БСП например , не бяха основната линия на напрежение . Фактът, че в нея имаше две несистемни формации, каквито са „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“- и то по различен начин несистемни, до голяма степен предопредели това, което се случи. И това е основният проблем в момента-да се възстанови комуникацията и възможността за някакво минимално, ако не доверие, то поне търпмост между тези две формации“.

Като друг важен досегашен недостатък на коалицията Христо Иванов посочи разпределянето на министерствата между партиите:

„Това парцелиране създаде огромен проблем. В резултат от него нямаше добър механизъм за вземане на решения авансово, така че важният политически дневен ред да бъде предварително съгласуван с всички участници“.

Сега, според Христо Иванов, партиите не трябва да имат „свои“ министерства, а да предложат на кандидата за премиер свои кандидатури, а той да има по-висока роля в правенето на селекция и гарантиране на качеството и.

„Партията може много да харесва какво си правил с читалищата. Но това не значи, че всички ще те подкрепят за министър на културата, нали? Някакси липсата на квалификация в този случай беше доста видима от самото начало и беше предсказуемо какво ще се случи“, даде пример Христо Иванов.

По думите му, пред „Демократична България“ стоят различни варианти за участие-включително да не излъчват кандидати за министри.

„Въпросът е да имаме функциониращо правителство, защото България е на ръба на много сериозни кризи-надяваме се да не се реализират, но не можем да разчитаме на това“.


По публикацията работи: Емил Костов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00