Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Перущица за първи път у нас показват картини на Салвадор Дали

| обновено на 03.12.22 в 10:06

За първи път в България ще бъдат показани картини на великия Салвадор Дали. Изложба „Неочакваният Дали“ ще бъде подредена в картинна галерия – Даново Училище – Перущица на 3-ти декември. 

Творбите на Салвадор Дали са част от колекция „Кесаури”. Изложбата е  част от проект на частна колекция Kesauri за организиране на изложби в малки градове в Европа. 

Семейство Кесаури, които са родом от Грузия, живеят във Франция и притежават богата колекция от оригинални творби на известни художници, а гостуването на творбите в Перущица е част от проект на собствениците за организиране на изложби в малки градове в Европа. Основният смисъл на проекта е да се даде възможност на публиката да се запознае с най-ярките и значими произведения, които определят цялостното развитие на модерното изкуство.

Изложбата „Неочакваният Дали” подчертава основните ключови аспекти от работата на великия художник на ХХ век, като включва литографии, сериграфии, фронтиспис на гоблени, медали, скулптури, барелефи и керамични плочки.

За събитието разговаряме със Светлозар Чавдаров - директор на Национална Художествена  Гимназия  "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ" - Пловдив и доц. д-р Веселина Вачкова - директор на Исторически музей, Перущица. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Поетесата Светлана Николова представя "На раменете ми"

Поетесата Светлана Николова ще представи в Пловдив новата си стихосбирка „На раменете ми“ .  Премиерата е тази вечер в читалище „Възраждане“. Книгата е с печата на издателство „Изида“, като повечето стихотворения в нея са отличени с национални и международни награди. „ Бих искала да понеса на раменете си целия свят, но едва ли ще..

публикувано на 28.03.24 в 06:30

Концерт на лауреати на цигулкови конкурси

Тази вечер в Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" - Пловдив ще се състои Концерт на лауреатите на цигулкови конкурси ученици в Републикански лицей „Чиприан Порумбеску“ в Кишинев, в класовете на проф. Галина Буйновски и Дария Буйновски. Началният часна изявата  е 18.00 ч. Участници  са: Щефан-Габриел Луце, Виктория..

обновено на 27.03.24 в 14:29

Откриват новия площад "Театрален" в Пловдив

Новият площад "Театрален" в Пловдив ще бъде официално открит днес, на Международния ден на театъра.  Тържеството ще започне в 12.00 часа в двора на Драматичния театър, където ще се съберат представители от всички артистични институции в града и ще започнат своето шествие по Главната улица.  Финалната точка е площадът между улиците „Лейди..

обновено на 27.03.24 в 10:35

Великите европейци - Пабло Пикасо

Истината е по-различна. Синият период е от картини, пълни с тъга и меланхолия – причина е самоубийството на близък приятел на Пабло. Розовият период пък отразява самотата на художника в един град, известен с тълпите по улиците и шумните компании по кръчмите. През 1907-ма, с прочутата си картина „Госпожиците от Авиньон”, Пикасо полага основите..

публикувано на 27.03.24 в 10:33

Премиера на "Обичай ме" в Родопския драматичен театър

Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян ще отбележи Международния ден на театъра  27 март с най-новата постановка в афиша си - „Обичай ме“, съобщиха от театъра. Спектакълът е със специалното участие на Йоана Буковска. Най-поставяният европейски комедиограф Себастиен Тиери е вплел в пиесата си „Обичай ме!“ поредица от необикновени..

публикувано на 27.03.24 в 05:48