Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният кабинет да работи за коректност на изборите

"Служебното правителство "Гълъб Донев 1" опита да реагира, като управлява някои от кризите, предизвикани и от високата инфлация и необходимостта да реагира на икономическите предизвикателства и на предизвикателствата от  международната среда. Някои от оценките на анализаторите са позитивни, а други - не. Но за общата картина, трябва да се опитаме да дадем отговор на въпрос, който остана да виси в публичното пространство,  каква е причината да не бъде внесен бюджетът на държавата за тази година. От една страна - положителна, за да не бъде позволено да има популистки интерпретации във време на избори. Други експертни оценки на икономисти обаче сочат, че липсата на бюджет може да се окаже предпоставка за неизпълнение на програмата ни за влизане в еврозоната. Това подчерта Ваня Нушева, програмен директор на Асоциация "Прозрачност без граници".

Като лична оценка за дългосрочните действия на Служебния кабинет, които стратегически обвързват страната  в областта на енергийната инфраструктура, Нушева бе категорично критична. 

По думите й, сега е важно  да бъдат очертани перспективите пред следващото Служебно  правителство и основните му действия трябва да бъдат насочени към добрата организация на предстоящите избори и недопускане на филшификации и манипулиране на  изборния процес.

Каква ще бъде избирателната активност на предстоящите избори, ще зависи и от начина, по който политическите партии ще осъществят кампаниите си, за да мотивират своите избиратели. Поредицата от избори отблъсква избирателите. Като пример, Нушева посочи последната предизборна кампания, която придоби "уродливи  форми и причината за това бе изборното законодателство. То бе променено през 2021 г., когато бе предвидено, че всички участници имат право на равен брой радио и телевизионно време, без да бъдат отразени  спецификите на отделните политически субекти в изборния процес -  партии, които се явяват на олимпийския принцип, и редовните мотивирани партии".

Оценките на резултатите от гласуването с машини и с хартиена бюлетина през 2021 и 2022 г. е показало, че не е отчетено голямо намаление на подадените гласове машинно. Нушева бе категорична, че основните усилия на изборната администрация  трябва да бъдадт насочени към обучение на членовете на избирателните комисии  при попълването на протоколите.

Според Нушева, и на предстоящите избори се очаква да бъдат отчетени голям брой грешки. 

"Резултатите от проучвания на студенти от СУ "Климент Охридски", които са били извършени през април 2021, г. на избран брой секции от големите градове е показало, че в 90% от официалните протоколи са направени поправки. Това показва, че  секционните избирателни комисии не са били достатъчно обучени и не са се справили с изпълнението на методическите указания и разпоредбите на ИК.  От 3700 протокола в големите градове са отчетени над 35000 поправки в официалните протоколи от изборните резултати, а това показва, че във всеки протокол са направени средно 9-10 поправки. Това е основното предизвикателство пред секционните комисии и затова е важно ЦИК  какви  методически указания ще даде и какво обучение ще бъде направено на секционните избирателни комисии."

Повече от интервюто чуйте от звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46