Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Овчаров ще подаде жалба за оклеветяване срещу Мария Капон

В началото на следващата седмица бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров ще подаде жалба за оклеветяване срещу Мария Капон от ЕНП. Овчаров обяви това в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт".

В ефира Овчаров поиска Капон да назове конкретни имена на сметки и имена на офшорни банки, в които тя твърди, че Овчаров има сметки, и че такъв сигнал е подаден до прокуратурата.

В отговор Мария Капон поиска Румен Овчаров да поеме лично отговорност за нанесените щети на българските граждани и фирми заради това, че интересите на страната ни не са гарантирани добре в договора за доставка и пренос на руски природен газ.

Румен Овчаров: Договорите, по които доставяме природен газ в момента в България, са договорите, които е подписал Иван Костов и Евгений Бакърджиев...

Мария Капон: Недейте да спекулирате, защото става въпрос за допълнителните споразумения.

Румен Овчаров: ...към тях трябва да си обърнете претенциите по неустойките, по детските градини, по заводите. Що се отнася до сигурността, която е гарантирана с новия договор, между другото, това е промяна в договора само за транзит на газ през България, а не са доставките на природен газ, е, че Русия гарантира доставките на България на природен газ до 2030 година и транзита на природен газ през България до 2030 година.

Само от транзита приходите за България са над пет милиарда. Що се отнася до всякакви сметки офшорни, госпожо Капон, бъдете честна пред себе си, вие не сте говорител на прокуратурата.

Ако имате някакви преписки, кажете ги, ей, сега, по радиото. Кажете какви нарушения са констатирани по тези преписки, кажете номерата на моите сметки, в който и да било остров, където и да било, в която и да било офшорна зона. Или просто кажете – извинявайте, хванаха ме да изпълнявам една поръчка.

В предаването "Неделя 150" министърът на енергетиката Трайчо Трайков каза, че ще се срещне с Мария Капон, за да се запознае с информацията.

Трайчо Трайков: По отношение на газовите договори това, което е сигурно, е, че имаше един изгоден за България транзитен договор. Г-н Овчаров, използвайки терминологични неточности, беше прав, наистина промени се договорът за транзит, а не за доставка, но по такъв начин, че цената на 1/3 от целия газ, консумиран от България, се повишава стъпаловидно.

Такова ново повишение ще има от началото на годината, както изглеждат нещата, около 10% от това повишение ще се дължат само на промените в договора, одобрени от предишното правителството. Договор, който е напълно легален, действащ договор, с още четири години до изтичането му, беше променен по начин, който беше неблагоприятен за България.

Лидерът на СДС Мартин Димитров каза в предаването "Неделя 150", че за предоговарянето на договора с "Газпром" не трябва да бъде винен само Румен Овчаров. Според него, това е било политика и на Сергей Станишев.

Мартин Димитров: Още повече, че това, което постигна Овчаров като предоговаряне, ощети наистина България с над 2 млрд. лева. Още по-лошото е, че имаше завеса над българската енергетика. Всичко беше тайно.

Събират си едни хора тайничко и си правят каквото си искат и казват – това било в интерес на България, обаче никой не знае какво точно е договорено. по отношение на "Белене" фактите, които извади Трайчо Трайков, трябваше да бъде направено отдавна, аз го подкрепих в това му усилие, въпросът е оттук нататък нито той, нито Борисов да не се огънат под натиска, който ще им бъде оказан този договор да бъде подписан. Ясно е, че ще има натиск.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна