Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кадиев: Избор на нов лидер на БСП ще има чак през май–юни догодина

Повече от 4 часа НС на БСП обсъжда материалите за предстоящото заседание на 47-ия конгрес. Срещата е закрита. Според кандидата на БСП за кмет на София, Георги Кадиев, най-важното на този конгрес ще бъде начинът, по който БСП ще върви напред, а не толкова дали ще има смяна на ръководството и кой ще бъде новият лидер на партията.

Според Георги Кадиев има различни правни тълкувания дали ще се избира нов председател на предстоящия конгрес. Едното от тях е, че съгласно Устава, промени в изборни органи, какъвто е и председателят на БСП, могат да се правят само два месеца преди това. Оттук следва по логиката, че на предстоящия 47-и конгрес не трябва да има избор на нов лидер.

Другата страна казва, че конгресът, като най-висш орган, има право да прави всичко, включително и да преподрежда дневния ред, включително и да направи избор на нов председател. Кадиев каза, че не е юрист, но според него, има риск дори да се влезе в съдебни разпри от типа на това, което се е случило в СДС.

И за да се избегне това, той предположи, че избор на председател на предстоящия конгрес няма да има в БСП. Кадиев прогнозира по-скоро, че избор на нов лидер на БСП ще има на конгрес през месец май – юни следващата година.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!