Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Този месец ЕК трябва да одобри изграждането на депо за отпадъци в София

Още този месец Европейската комисия се очаква да одобри изграждането на компостираща инсталация и депо за отпадъци в София, които са част от проекта за завода за отпадъци. Това съобщи министърът на околната среда Нона Караджова. Караджова коментира, че се изпълняват процедурите по проекта за завода за отпадъци в София.

"Няма никакви драми. Това, че е предмет на политически закачки, че като удавник за сламка са се захванали от БСП за тоя проект, с огромното желание да не се случи, с огромното желание да влезем в Европейския съд за това, независимо от тия желания, този проект ще се случи.", увери министър Караджова.

Страната не търпи никакви санкции засега от забавеното изграждане на пречиствателните станции за отпадни води. Трябва да бъдат построени 70 съоръжения. За голяма част от тях са подписани договори за безвъзмездна помощ по Оперативна програма "Околна среда" или са в процес на оценка.

Министър Нона Караджова коментира, че е изненадана от възраженията на Българска асоциация по рециклиране срещу промените в Закона за отпадъците.

"Ще му е по-трудно на тоя бизнес да се справи без крадените вещи, но в крайна сметка това е в интерес на обществото и на всички ни.", каза тя.

Започват проверки на плажовете, за да се установи дали се поддържа чистотата на необходимото ниво, съобщи още министър Нона Караджова.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени