Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова катедра по "Спешна медицина" отваря врати през есента

Снимка: БГНЕС

Новата катедра по "Спешна медицина" ще приеме първите студенти през септември в Медицинския университет в София. В момента в системата на бързата помощ работят 1150 лекари. Половината от тях имат специалност, но само при 69 тя е "Спешна медицина". Новата университетска катедра е част от стратегията за устойчиво развитие на системата за спешна помощ на здравното министерство.

Катедрата "Спешна медицина" е създадена само за месец, каза ректорът на медицинския университет в София проф. Ваньо Митев:

Катедрата ще бъде локализирана на две места - на база "Пирогов" и на база ИСУЛ. Като това, което се изучава в "Царица Йоана", не се изучава в "Пирогов". В "Царица Йоана" - уши, нос, гърло, очи и кардиология, докато в "Пирогов" има уникални възможности за изучаване примерно на изгаряния, на отравяния, травматологии и детска хирургия.

Проф. Митев посочи две основни цели, които стоят в основата на създаването на новата катедра. Според него, завършилите студенти-медици трябва да имат пълна готовност да реагират при всякакви спешни състояния, независимо от това каква специалност ще изберат в бъдеще. Втората цел е обучение на лекари, които искат да придобият специалност по Спешна медицина.

Заплащането на специализантите държавна поръчка по новата специалност ще се увеличи от 3 на 4 работни заплати.

По публикацията работи: Александра Михайлова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна