Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски студенти идват в България за европейска диплома

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий"
Снимка: veliko-tarnovo.net

През учебната 2010-2011 г. са регистрирани 22 383 турски студенти, които учат зад граница. Особено голям интерес те проявяват към техническите и физико-математическите специалности. Около 2 000 са със стипендии, а останалите - на собствени разноски. Данните са на Министерство на образованието в Турция. 

Според специалистите, обаче, броят на турските студенти в чужбина е най-малко 50 000.  Студентите не са задължени да заявяват, че учат в чужбина, което е причина за разликата в цифрите. Председателят на Съвета за висше образование в южната ни съседка - проф. Юсуф Зия Йозджан твърди, че само в САЩ учат около 15 000, а в европейските държави са над 20 000. Турски студенти учат в общо 150 държави. България е на трето място сред  страните приели най-много турски студенти, след Азербайджан и САЩ. Официалната цифра е 2760, но се предполага, че реално те са около 6 000. След страната ни се нарежда Германия.

Студентите избират България заради географската близост и обстоятелството, че страната ни е член на Европейския съюз. Мнозина считат, че с българска диплома могат да получат възможности за изява  в европейските държави.
 
   

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна