Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Янков: С новия регистър цените на медицинските изделия ще се понижат

Снимка: БГНЕС

Въвежда се регистър на медицинските изделия - разяснения по тази тема даде в "Преди всички" Александър Янков, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

До този регистър ще имат достъп всички органи в държавата, които изплащат медицински изделия с публични и общински средства. Съществуват практики гражданите сами да си купуват изделията. От 1 януари всички болнични заведения са длъжни да купуват медицинските изделия като импланти и пирони по ЗОБ и гражданите да ги купуват в аптеката на болницата на цена, на която са купени от производителя след проведения от болницата  конкурс. Медицински изделия ще се продават само на определени за това места като аптеки и дрогерии.

Защо не можем да проверим цените? Защото има европейски директиви, според които медицинските изделия не са приравнени към лекарствените - там производителят е задължен да дава цена. Медицинските средства са на уведомителен режим.

Откъде ще дойде ползата? Провеждайки конкурс по ЗОБ на територията си, болницата гарантира качеството, доставката и цената. Убеден съм, че когато има обществени поръчки, това трябва да води до понижаване на цените.

Цялото интервю на Мая Данчева и Веселина Миланова с чуйте в звуковия файл.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна