Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша разкритикува отказа на Великобритания за фискално сближаване

Доналд Туск
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Полша разкритикува решението на Великобритания да не се включи в договора за финансово сближаване на страните-членки на Европейския съюз (ЕС). В реч пред Европейския парламент в Страсбург полският премиер Доналд Туск направи също преглед на приключващото шестмесечно европейско председателство на Полша и посочи, че общностният дух е заплашен. Според него изходът от дълговата криза се корени в общи европейски действия, а продължаващите проблеми сочат, че проблемът "е в сърцата ни, а не само в банките ни".

Въпреки нашето удовлетворение от добре свършената работа не мога да кажа днес, че в края на 2011 година Европа е по-обединена в сравнение с преди шест месеца, една или пет години. В края на полското председателство днес не мога да кажа, че заедно сме довели до край сериозната криза, която нападна Европа, каза пред евродепутатите Доналд Туск.

Полският премиер отправи критики към британските политици, които са подкрепили решението на британския премиер Дейвид Камерън да не се включи в договора за фискално сближаване.

Когато чуя коментари, направени със задоволство, че Великобритания отново е станала остров и че Английският канал (Ламанша) е станал по-широк, отколкото е бил преди няколко седмици, не разбирам защо те биват изказани с подобно удовлетворение. Можем да не одобрим решенията, взети от политиците от определена страна, коментира Доналд Туск.

Премиерът на Полша отправи предупреждение също към хората, които смятат, че бъдещето на Европа е в ръцете на най-големите държави от Евросъюза - Франция и Германия.

Лидерството не може да се основава на водещата позиция на две или три държави, дори те да са най-силните, както и не може да бъде лидерство на технократи, защото те нямат демократичен мандат. То трябва да бъде политическо лидерство, базирано на демократичен мандат, което бива приемано от всички, за да постигне резултати. Това тряба да бъде лидерство, основано на европейските институции, допълни Туск.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу подчерта, че ангажиментът на Туск към европейските институции е източник на сила за тях в трудни моменти.

Това, което премиерът и близък приятел, каза за общностния дух, за нуждата да се борим с националните интереси и егоизма, както и подкрепата Ви без колебание за силни европейски институции са всъщност много вдъхновяващи и голям източник на сила за нас в тези трудни моменти, каза Жозе Мануел Барозу.

В Полша Туск е изправен пред голяма опозиция заради стремежа му към по-дълбока европейска интеграция. Във вторник вечер около 5 хиляди души протестираха по този повод във Варшава. Опозицията твърди, че Туск дава твърде много правомощия на Брюксел, коментира Евронюз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна