Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутати: Можем да приемем частично условията на фискалния съюз

Снимка: ЕПА / БГНЕС
 

Евродепутатите Евгени Кирилов и Илиана Иванова говориха в "Преди всички" пет години след като първите български евродепутати влязоха в европарламента.

Това да разграничават партийната, националната и европейската кауза е изискване към евродепутатите и ние се стараем да го спазваме. Стараем се информационно да обезпечаваме това, в което участваме. Повечето граждани у нас все още не са ангажирани с въпросите, които се обсъждат в Брюксел и Страсбург. Нужни са много повече усилия в тази посока, смята Евгени Кирилов. 

Имам три информационни центъра - в Стара Загора, Велико Търново и Кюстендил. Най-активен диалог водя във Фейсбук. Този диалог е най-бърз и лесен, каза Иванова.

Двамата евродепутати коментираха и глобалните проблеми с Евросъюза. Нещата се променят всеки ден в настоящия момент – Великобритания винаги е заемала особена позиция, каза  Илиана Иванова.

Има сериозно напрежение, ще има сериозна битка в ЕС, прогнозира и Евгени Кирилов. Събират се две от страните – Меркел и Саркози, решават нещо и го съобщават. Назрява сериозна криза. Назрява изостряне на националния егоизъм. Не се говори изобщо за ръст на икономиките. Не се говори и за демократичния контрол върху начина на взимане на решения, каза Кирилов. 

Има възможност страните – членки на новия финансов съюз да приемат частично условията, каза Иванова за евентуалното  участието на България в новия съюз. Това е първоначален проект, но той първо трябва да получи мнението на страните от зоната, каза Кирилов. 

Цялото интервю на Силвия Великова с Илиана Иванова и Евгени Кирилов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна