Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Бенишева: В комисията за лекарствата трябва да има и специалисти

Снимка: БГНЕС
Този проблем, който съществува откакто НЗОК е създадена, се задълбочава. Виждаме, че средствата в НЗОК ежегодно се увеличават, но реално проблемът стои, защото няма контрол върху този процес. А защо няма контрол – нещо може да се контролира, ако се знае къде е реално проблемът, т.е. проблемът не е диагностициран, а как да го диагностицираме след като няма нито един обществен анализ за това нещо. Къде е одиторският подход на институциите? Това коментира в предаването "Преди всички" доц. Татяна Бенишева – преподавател по лекарствена политика във Факултета по обществено здраве към Медицинския университет и председател на Българската асоциация по лекарствена информация. Според нея в системата за реимбурсиране в НЗОК трябва ясно да се разпише комисията, която договаря цените на лекарствата и да се знае кой влиза в нея и какви са критериите. Трима души е много несериозно, ако са наистина толкова, подчерта тя. Експертът изрази надежда, че ще има политическа воля да се реши проблемът и ще се вземат мерки за контрол.

Според Бенишева, във временната анкетна комисия за цените на лекарствата, заплащани с публични средства, която ще бъде създадена днес, трябва да има и специалисти. Тя смята, че ако в нея има само депутати, няма да може да се даде адекватно решение. Трябва да им помогнат хора, които са дълбоко в тази материя, допълни експертът.

На първо време могат да се анализират, например за последните 2-3 години, всички лекарства в НЗОК и да се видят заболяванията - как са се развивали в последните години, и всъщност да се търси там някаква ревизия. Сега само говорим, никъде не сме видели някакъв анализ кое се е покачило в последните години, няма нито една публична публикация нито от МЗ, нито от НЗОК, коментира още доц. Бенишева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна