Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шарков: Оптимист съм за работата на комисията за цените на лекарствата

Дариткова: Политиката трябва да зададе посоката, а експертното становище би следвало да намери правилния път
Снимка: БГНЕС
С действията си в Комисията по здравеопазване показахме, че държим да се изяснят всички подробности по процеса, който доведе до увеличаване на цените на определени групи лекарства, коментира в предаването "Преди всички" Даниела Дариткова – зам.-председател на Комисията по здравеопазване. Днес по предложение на опозицията, депутатите ще започнат работа с решение за създаване на временна анкетна комисия за проверка на цените на лекарствата.

Разбирам, че има проблеми в цялостния процес на ценообразуване и знам, че още от 2007 г. с разписването на Закона за лекарствените препарати в хуманната медицина, механизмите, по които лекарствата се прехвърлят в листата за реимбурсация и оттам попадат за плащане в НЗОК – е довел до около 35-процентно увеличение на цените и на обемите, разплащани от Касата за лекарства. Всъщност тези дискусии възникнаха във връзка с прехвърлянето на онкологичните лекарства от разплащане чрез търгове в МЗ към разплащане от НЗОК по правилата на реимбурсация. Мисля, че върху това трябва в момента да се концентрираме. Концентрирайки се върху този процес, би следвало да се направи анализ и на цялостната система. Надявам се комисията да излезе не само с отчет на това какво е можело да се случи и не се е случило, но и с предложения как може да се оптимизира лекарствената политика, ценообразуването, начините на реимбурсация, за да може парите за лекарства от обществени средства да стигнат до по-добър достъп на пациентите за лекарствени препарати. Смятам, че ще имаме консенсус в това отношение с колегите, предложили комисията, и ще търсим не политически дивиденти, а реални резултати за системата на лекарствената политика, подчерта Дариткова. Тя смята, че трябва да се търси мнението и на експертите: Политиката трябва да зададе само посоката, оттук нататък експертното становище би следвало да намери правилния път.

Ваньо Шарков от СДС е оптимист за работата на новата комисия. Според него много хора печелят от това да няма сериозен и задълбочен анализ на ценообразуването и пазара на лекарства. Много хора печелят и от това да има непрекъснато промени в Закона за лекарствените препарати в хуманната медицина, защото по този начин се създава хаос, добави той.

Няма смисъл от това да има една купчина институции, комисии и какви ли не структури, които да отговарят за лекарствата. Големият проблем е в разбиването на отговорността. Комисията не би си свършила работата, ако направи само анализ обаче. Тя трябва да стигне по-нататък - да даде препоръки, да задейства механизъм за законодателни промени и в същото време да даде препоръки на изпълнителната власт какво трябва да бъде променено като подзаконови нормативни актове и какви действия трябва да бъдат предприети от изпълнителната власт. Ако комисията не изпълни това, тогава наистина ще стане впечатлението, че нещата не са довършени, изказа мнение Шарков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна