Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Еленски: По-добре беше Комисията по цени и реимбурсиране да запази по-паритетен вид

Снимка: БГНЕС
Ако Комисията по цени и реимбурсиране не е в този вид, би се постигнало в известна степен намаление на цените. Колкото повече експерти бъдат включени, колкото е по-независим един такъв орган, би имало по-положителен ефект. Това коментира в предаването "Преди всички" доц. Илко Гетов – преподавател по лекарствена политика във фармацевтичния факултет.

Лекарственото законодателство е непрекъснато в процес на промяна. В последните няколко години бяха направени почти 30 промени в закона, които в голяма си част засягаха и цените на лекарствата, и реимбурсацията. От 1 януари 2012 г. действа т.нар. Комисия за цени и реимбурсация и всъщност влезе в сила промяната на закона, според която имаме два вида цени – на лекарствата, регулирани от държавата, които са за лекарствата от Позитивния лекарствен списък и заплащани с публични пари, и т.нар. регистрирани цени за всички останали лекарства, които не са обект на заплащане от публичните фондове. Когато говорим за първия случай – имаме няколко много точни елемента – цената на производителя, митата и таксите, ако лекарството е от държава, която не е член на ЕС, надценка на търговец на едро, надценка на търговец на дребно и ДДС. Държавата може да повлияе върху всички тези елементи, като най-бързият и лесен елемент за повлияване е ДДС, коментира Гетов.

Д-р Кирил Еленски – представител на БЛС в Комисията по цени и реимбурсиране, каза от своя страна: Мненията, че в комисията се извършват злоупотреби, че се работи некомпетентно или че това е комисията, която има огромна заслуга за повишаването на цените на лекарствата са несериозни. Присъствието на две съсловни организации гарантира, че злоупотреби и злонамерена работа в тази комисия няма.

Според него е бил по-добър вариантът комисията да запази по-паритетен вид с по-малки квоти от повече организации: В момента Министерството на здравеопазването има квота от 5 човека, НЗОК има квота от 5 човека, по един представител има от съсловните организации, а председател на комисията е представител на Министерството на финансите. Всъщност 10-те квоти на МЗ и НЗОК са силно политизирани.

Еленски подчерта, че комисията не може да определя цени, а тя проследява дали декларираната цена е най-ниска от 8-те референтни държави. Ако цената не е най-ниска, се принуждава фирмата, която заявява регистриране на новия медикамент, да промени цената си към най-ниската.

В Позитивния списък тенденцията на цените е надолу, понижението е в пъти, категоричен е той и добави: Основната тема за мен е как точно се използва този Позитивен списък и защо обществените разходи в определени параметри нарастват.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна