Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича срокът, в който президентството набира оферти за 5 лекарства за 10 редки заболявания

Снимка: www.michaelshouse.com
Националните консултанти трябва да инициират включването на заболявания в съответната наредба, за да може НЗОК да заплаща лекарствата за лечението им. Това стана ясно от разговор в предаването "Преди всички" с д-р Нели Таринска, началник отдел "Лекарствени продукти и медицински изделия" в здравното министерство. Повод за разговора беше провежданият от президентската институция търг за 5 лекарства за лечение на 10 редки заболявания. Срокът за набиране на ценови оферти изтича днес.

Търгът се провежда в рамките на инициативата "Българската Коледа", която събра малко над 1,1 млн. лева по време на последната кампания тази зима. Любопитен факт е, че и МЗ, и НЗОК, и национално представените пациентски организации научиха от "Хоризонт" за инициативата на президентството. Според представителите на пациентите начинанието е добро и полезно, макар че принципно е нередно лечение на хронични заболявания да зависи от коя да е благотворителна инициатива, била тя и под егидата на президентството.

Според прессекретаря на президента Мария Иванова към днешната дата колегите й не са готови да дадат повече информация за това защо са избрани точно тези лекарства, точно тези заболявания, колко деца са обхванати и кои специалисти са ги препоръчали. Утре обаче получените оферти ще бъдат отворени, а в сряда ще бъдат разгледани и обсъдени с експерти и представители на неправителствения сектор. Целта е парите да се разпределят максимално прозрачно и справедливо.

Два от медикаментите, които "Българската Коледа" възнамерява да закупи, са имуносупресори, във варианта им на сироп, предназначени за деца. Единият от тях от години се плаща от "Българската Коледа", другият е влязъл в списъка й, след като заради по-евтин препарат, регистриран на пазара, пациентите се налага да доплащат, за да лекуват децата си с него, разказа Рада Йорданова, майка на 3-годишно момиченце с чернодробна трансплантация.

От НЗОК обясниха в становище до "Хоризонт", че Касата плаща както някои от изброените лекарства, така и медикаменти за някои от изброените заболявания. Според Нели Таринска пък, причината определена група деца да остават без лечение е, че не са включени в съответните наредби. Инициативата за включването им е на националните консултанти, обясни д-р Таринска.

На запитване на "Хоризонт" от НЗОК отговориха: От цитираните в съобщението на президентството заболявания в "Наредба №38 за определяне на списъка на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели напълно или частично" са включени: Грануломатоза на Вегенер, Системен лупус, Хроничен гломерулонефрит, Юношески ревматоиден артрит и Хипофизарен нанизъм.

Заболяванията Остеогенезис имперфекта, Ахондроплазия, Нефротичен синдром и Нанизъм с неизяснен произход не са включени в Наредба № 38 и за тях НЗОК не заплаща медикаментите за домашно лечение.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна