Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2,5 млн. лева дължи bTV на "Музикаутор"

Снимка: Архив

Повече от 2,5 млн. лева дължи bTV на „Музикаутор“ за авторски права, съобщиха от сдружението. Те обвиняват и „Булсатком“, и другите кабелни и сателитни оператори, че не плащат авторски права.

Председателят на "Музикаутор" Ясен Козев твърди, че задълженията на bTV към сдружението са от 2009 година досега. Спорът вече е в съда:

"Музикаутор" освен че представлява българския репертоар, има билатерални договори с всички дружества, сестрински, по света. По силата на това целият репертоар е при нас. И за да може една медия да го използва, тя е сключила предварително договор, какъвто имаме с bTV, с който са уточнени обемът на възнагражденията, начинат на плащане и т.н.

Въпреки отправените обвинения и към кабелните и сателитните оператори, че не плащат авторски права, само "Булсатком" бе споменат публично. От оператора реагираха бързо, като посочиха, че само разпространяват сигнала по договор с медиите по смисъла на медийния закон.

Съгласно договора ни с телевизиите, те са тези, които трябва да гарантират, че имат права върху разпространяваното от тях съдържание, се посочва в официалната позиция на компанията. От "Булсатком" категорично заявяват, че са против пиратството и твърдят, че 35% от приходите се отделят за авторски права към телевизиите.

От bTV Media Group признаха, че имат задължения към "Музикаутор", но това е защото самите те са са финансово потърпевши от забавянето на плащания от техни контрагенти.

От bTV очакват в най-кратки срокове "Булсатком" да изплати задълженията си към медията и тогава тя ще погаси дължимите суми към "Музикаутор".

По публикацията работи: Светослава Кузманова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна