Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия се провежда гласуване за избор на президент

Снимка: Архив

На общо заседание в италианския парламент започна вотът за избора на 12-ия президент на Италия. Първото гласуване не доведе до необходимите 2/3 от гласовете за нито един от кандидатите. В момента се провежда вторият вот.

С изчитането на бюлетините и преброяването на гласовете първият вот продължи близо четири часа и половина. Нито един от кандидатите не получи 2/3 от гласовете, равно на 672 гласа. С най-много преференции бе бившият председател на Сената Франко Марини - 521, предложен по оста на демократите с коалицията на Силвио Берлускони. Посоченият от политическото движение "Пет звезди" юрист и политик Стефано Родотà привлече 240 вота. Гласове получиха още бившите премиери Романо Проди и Масимо Далема.

По традиция не липсваха и иронично-провокационни бюлетини, този път с имената на телевизионната шоудама Валериа Марини, втората бивша съпруга на Силвио Берлускони Вероника Ларио и филмов герой от комичен филм на режисьора Марио Моничели.

Според обявените решения преди началото на втория вот демократите ще гласуват с празни бюлетини. От вот се отказа коалиционният партньор на Берлускони партията "Северна Лига".

По всяка вероятност и тази вечер няма да бъде избран президент на Италия. По програма гласуването продължава утре.

По публикацията работи: Елена Шаханова - кор. БНР в Италия

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна