Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нощта на литературата ще се проведе в десет български града

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Десет български града - София, Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Русе и Шумен ще се включат в Нощта на литературата. Проектът, иницииран от Чешкия център, се провежда в страната ни за втора поредна година.

В нетрадиционни градски пространства известни актьори и публични личности ще представят откъси от произведения на съвременната европейска литература. 

По света това е седмото издание на литературния хепънинг и организаторите се надяват инициативата да спечели повече съмишленици. Поканата е към всички почитатели на белетристиката да се включат и да станат част от празника. Сред авторите, които ще представи чешкият културен институт е младият автор  Ярослав Рудиш. За книгата му "Небето под Берлин", издадена у нас още преди две години, разказа Силвия Дерибеева:

Ще се чете от Явор Бахаров. Тъй като самият герой е млад. Сметнахме, че този български актьор е може би доста подходящ в тази си роля - да чете "Небето под Берлин". Българската съвременна литература ще бъде представена от младите автори Галина Николова, Белослава Димитрова и Иван Христов. Те ще представят на публиката своите произведения в популярната вече сред литературните среди "Къща за птици".

 

По публикацията работи: Станислава Пирчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна