Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мименов: Себестойността на килограм тютюн е над 12 лева, а се изкупува под 5 лева

Снимка: БГНЕС
Във връзка с протестите на тютюнопроизводителите от района на Гоце Делчев в предаването "Неделя "150" кметът на община Сатовча Арбен Мименов каза: Става въпрос за съдбата на много хора и тяхното оцеляване. Истината е изключително тежка и сложна. По изчисления на Института по тютюна и тютюневите изделия себестойността на килограм тютюн в България е над 12 лева, а в момента фирмите изкупуват там, където хората са стигнали до безизходица, на под 5 лева. Това е чисто ограбване и хората имат основание да са на протестите и да реагират много остро. Към днешна дата село Вълкосел произвежда една трета от тютюна в община Сатовча, около 500 тона. До момента няма 1 килограм изкупен тютюн там. В цялата община има две – три комисии, при положение че трябва да  има 14, а в целия Гоцеделчевски район - 70 комисии. Трябва да е приключила кампанията, каза Мименов.

По думите на кмета на община Сатовча, целта на фирмите - изкупвачи на тютюн е да доведат тютюнопроизводителите до безизходица и след това да изкупят тютюна на безценица.

Другото е - търсете от държавата субсидии. Търсете от държавата премии. Това също не е оправдано. Държавата със своя бюджет каквото може - прави. Ето, от 70 млн. лева тази година гласуваха 100 млн., но това не може да покрие изцяло желанието на фирмите. А ние не искаме подаяние. Тютюнопроизводителите искат оценка и реално плащане на труда си, защото качеството на тютюна, по оценка на експертите, е много по-добро от миналата година. Така че основанието да търсим по-висока цена е напълно реално,
заключи Мименов.

По повод декларацията, която заместник-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов прочете от трибуната на парламента, Мименов каза:

Декларацията има своята тежест. Тя съдържа краткосрочни и дългосрочни мерки за тютюнопроизводителите, но аз искам да предложа и нещо друго. По принцип продаването на нарязан тютюн от тютюнопроизводителя е инкриминирано и няма право да се извършва без платен акциз на килограм 152 лева. Искам да предложа на нашите народни представители, вероятно и със санкцията на Брюксел, да има разрешение до определен процент тютюнопроизводителят да може да продаде нарязан тютюн без платен акциз. Това е първата антикризисна мярка по повод ниските цени и забавената кампания
, каза Арбен Мименов.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна